Skocz do zawartości

Prosze o rade (mocny komp-czy wszystko do siebie pasuje?)

Recommended Posts

Co myslicie o tym:

---płyta główna: P8P67 ( REV 3 ) - PRO

---procesor: i7-2600K (bede podkrecac)

---Karty grafiki: GTX 570 WINDFORCE 3 SLI

---COOLERMASTER Wentylator CPU Hyper N520 silent 19dBA

---pamięć: 8GB/1333 (2x4GB)

---dysk twardy: SEAGATE/WD 1TB SATA III

---nagrywarka: LG DVD

---zasilacz: Corsair 800 W

---obudowa: CoolerMaster CM690

W szczegolnosci zalezy mi o opinie czy wszystkie czesci pieknie sie ze soba integruja i pasuja by zachowac odpowiednia moc, oraz kulture pracy ( bez przegrzewania i w miare cicho) ?

PS.Nie wiem czy czasem zasilacz nie jest zbyt za slaby? Obudowa wystarczy?

PS2. Prosze nie sugerowac sie w dawaniu cennych rad cenami.

Dzieki za wszelkie sugestie, BIG POZDRO!:-)

A nie myślałeś o jakimś dysku ssd?: >

OCZ Vertex 2 60Gb np?

I zasilacz do 3way sli bym wziął te parę wat więcej, tym bardziej, że kręcisz. Nie podałeś też konkretnie modelu.

Weź coś z tych:

Wyśmienity: http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=23303

Tak jak wersja 850w, świetny, ale masz więcej mocy...i kabli ; > : http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=10356

I megapotężny już, jak Cię stać to stawiaj na niego bez 2 zdań. :)

http://zenfist.pl/enermax-modu87-emg900 ... -2797.html

tu opis: http://www.enermax.pl/modu87?utm_source ... ist_Modu87

Plya Glowna - ? (do SLI myslalem nad Asus Sabertooth P67 3.0 albo ASRock Fatal1ty P67 Pro)

Procesor I7 2600 K (bedzie podkrecany)

Wentylator chlodzacy procesor- ?

Karta grafika: Gigabyte GTX 570 Windforce 3 SLI

Dysk Twardy: SEAGATE/WD 1TB SATA III + SSD Vertex 2 60 GB

Obudowa: Fractal Design Define R3 Black Pearl ( + 3 dodatkowe wentylatory )

Zasilacz - ? (myslalem o Crosair 950 W?)

nagrywarka: LG DVD

pamięć: 8GB/1333 (2x4GB) ( jka pamiec polecacie?)

To by bylo na tyle z niewiadomymi :)

Plya Glowna - ? (do SLI myslalem nad Asus Sabertooth P67 3.0 albo ASRock Fatal1ty P67 Pro)

To by bylo na tyle z niewiadomymi :)

sory że pytam ale po h*** Ci 3-way SLI z GTX 570? Będziesz grał na 4-5 monitorach?

1. Mi też osobiście bardzo podoba się Sabertooth i w testach tez wypada bardzo dobrze.

2. Jeśli nie bawisz się w programowanie i grafikę 3D to i5 2500K spokojnie Ci wystarczy. Możliwości OC są takie same co 2600K.

3. Wentylatory są bardzo rożne. Z ciekawszych to: Scythe Mugen 2, Xigmatek Aegir, Thermalright Venomous i Prolimatech Megahalems. Do tych dwóch ostatnich wentylator trzeba dokupić oddzielnie.

4. Moim zdaniem GTX570 w SLI to średni pomysł, już lepiej kupić 2xGTX560. Różnicy w wydajności i tak nie zauważysz przez najbliższe 2-3 lata.

5. Nie potrzebny jest taki mocny zasilacz, nawet do 2xGTX570 850W starczy z zapasem. :)

6. 4GB ramu wystarczy w zupełności. Z fajniejszych to A-Data, Kingston, Corsair, Patriot.

E: @XAeroViperX Myślę, że ta trójka tyczy się nazwy chłodzenia ( WindForce 3 ) , a nie ilości kart graficznych. ;)

To by bylo na tyle z niewiadomymi ;)

sory że pytam ale po h*** Ci 3-way SLI z GTX 570? Będziesz grał na 4-5 monitorach?
Może pasją autora jest płacenie rachunków za prąd... :)

nie wiem czy dobrze sie rozumiemy, ale Tobie chyba chodzi o 3-way SLI a mi chodzilo o DWIE karty GTX 570 WINDFORCE 3 w SLi :) Windforce 3 to niereferencyjny model karty gtx 570 wlasnie:) tak ja to jest zreszta napisane powyzej:-) pzdr

pS. Devox Jakbys chcial wiedziec mam 31 lat i prowadze wlasna dzialalnosc dzieki ktorej wlasnie stac mnie na takie rzeczy, rozumiem ze dla Ciebie totalna abstrakcja jest ze kogos moze stac na taki komputer i wlasnymi silamy dorobil sie jakis pieniedzy pieniedzy, sorry ale wydaje mi sie ze swiadczy to o tym ze jako jedyna opcje aby zdobyc kase widzisz wlasnie portfel mamy:/ troche to ...dziwne, no chyba ze masz 13 lat i jeszcze dostajesz kieszonkow, pozdrawiam;)

Dlatego napisałem 70% :)

Ja na mojego niedługo kupowanego kompa zbierałem absolutnie sam .

Nie mówię że akurat musi to być ale , np. mój 11 letni kuzyn nie ma kompletnie poczucia wartości pieniędzy , co chwile słyszę od niego kupie se tam , to ...

Spoko, no problemo:) Generalnie ja zmieniam komp raz na 6 lat i przez ten czas nigdy nie zmieniam w nim nic bo po prostu nie mam do tego glowy, daltego zwykle kupuje mocniejszy sprzet zeby starczyl mi na jak najdluzszy czas.....caly czas nie moge sie zdecydowac czy brac Gtx 570 niereferencyjny w Sli czy Gtx 580 Windforce 3, chcialbym zeby grafika za 3 lata tez dawala rade na najwyzszych deatalach w duzej rozdzielczosci:] naprawde az tak duza wcinaja w sli takie karty pradu? pzdr

1. Heh, miałem rację co do tego chłodzenia. :)

2. Bardziej opłacalnym rozwiązaniem było by kupienie 2xGTX560 i wymienienie ich za jakieś 3 lata niż 2xGTX570 i wymiana za 4, może 5 lat.

3. Pobór prądu jest wysoki, ale nie ma znowu dramatu. ;) Proszę tu masz dokładny pobór prądu przez 2xGTX570 i core i7 > http://www.guru3d.com/article/geforce-g ... -review/13 <

Generalnie ja zmieniam komp raz na 6 lat i przez ten czas nigdy nie zmieniam w nim nic bo po prostu nie mam do tego glowy, daltego zwykle kupuje mocniejszy sprzet zeby starczyl mi na jak najdluzszy czas.....

I to jest właśnie błędne myślenie.

Tak się nie robi, bo po prostu części strasznie tracą na wartości. Warto co rok, czy dwa wymienić coś w komputerze, aby dostał kopa, najlepiej kartę graficzną. Wydasz stosunkowo niewiele a uzyskasz znaczny wzrost wydajności.

Jeśli teraz władujesz się w 2 potężne karty to stracisz już na starcie bo na razie i tak nie wykorzystasz ich mocy a za jakiś czas pojawi się nowa generacja która będzie szybsza, mniej prądożerna tańsza od obecnej.

Jeśli kupisz odpowiednio szybki procesor (i5 2500k wystarczy) to powinien on wystarczeć na dość długo i "przeżyć" kilka wymian kart graficznych :)

A tak wogole to przeciez opcje SLi moge wlaczac wylacznie podczas gie a w trakcie normalnego uzytkowania komputera (Internet, Office, filmiki) , spokojnie moge wylaczyc sli z panela i wtedy druga karta praktycznie nie ciagnie pradu, wiec chyba nie jest az tak strasznie z tym pozeraniem pradu w SLi, zgadza sie?????? :0] pzdr :P

Ja jeszcze a propo chłodzenia wspomniałbym o Thermalright HR-02 (temp na core i5 750 na 2,66GHz i 4GHz do tego chłodzony pasywnie http://pcfoster.pl/artykul/test-coolera ... 505-4.html).

Dla jeszcze lepszego chłodzenia warto kupić jakiś niedrogi wentylator który na wolnych obrotach by sobie chodził nie hałasując zbytnio, a jednak pomagając dla radiatora, bo jednak kupuje się tylko radiator bez wentylatora. :P