Nuratar 3 Napisano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Witam, Jako pierwsze: Nie jestem pewien, czy to właściwy dział, jednak pytanie dotyczy skompletowania zestawu, chociaż używanego w nieco innym celu niż normalnie tu budowane komputery. Ad rem. Chodzi mi po głowie budowa małego, domowego NASa, który miałby służyć jako back up dla głównego kompa, serwer mediów dla TV itp.Projekt nie ma na tą chwilę ustalonego budżetu (ale rozrzutny nie planuję być), ani teminu realizacji - po prostu nie jest to nic pilnego, w razie gdyby konieczne były zmiany podnoszące cenę, mogę po prostu poczekać i dozbierać. Na razie (wstępnie) złożyłem coś takiego: Obudowa: Fractal Design Node 304 (6 slotów 3,5 - format Mini ITX) Mobo: ASRock H370M-ITX/AC (6 slotów Sata / 1 Ultra M2, Mini ITX) Procesor: (1) Intel Pentium Gold G5400, 3,7 GHz (2) Intel Pentium Gold G5400T, 3,1 GHz (zmniejszony pobór energii, mniej ciepła) Zasilacz: De facto dowolny w okolicach do 300W, nie znalazłem w tym zakresie mocy nic modularnego itp. Grafika: integra w CPU Pamięć: 2x2 DIMM4, nie ma znaczenia konkretny modelObudowa dobrana w tym wypadku pod płytę - to jedyna jaką znalazłem, nie serwerowa i nie cholernie droga (np. ASRock C236 WSI Mini ITX) płyta z 6 slotami SATA w formacie mini ITX. Nod 304 obsługuje dokładnie 6 dysków, czyli max mobo. Całość ma być mała, dlatego ta wielkość obudowy i płyty to jedyna opcja (sprawdzałem też np. FD Nod 804, ale to już kawał sukingrzmota). Procesor 2 rdzenie/4 wątki powinien wystarczyć, benchmarki ma b. przyzwoite, a cena ok. 250 PLN - nie planuję go ciężko wykorzystywać do wirtualizacji itp., a np. transkodowanie wideo nie powinno być problemem. Dodatkowo w wersji T jego TPD = 35W. Mam nadzieję, że ma to ręce i nogi? btw. ten Asrock ma w specyfikacji "1 Ultra M.2 (PCIe Gen3 x4 & SATA3)" w opisie posiadanych slotów. Z tego co wiem "Ultra M.2" to ich własne oznaczenie lepszego M.2.Ale co to dokładnie jest i co się tam da wsadzić? SSD na Nvme? Czy to "zwykła" SATA? Cytuj Link to post Share on other sites
marcinbar 11 Napisano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Procek z 35 TDP trochę dużo jak dla Nasa gdzie ma chodzić cały czas. Nie lepiej coś z wbudowanym procesorem np https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-j4105-itx-ddr4-sata3-m-2-usb-3-1-gen1-mitx-1768673/ ? Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Koszty złożenia takiego sprzętu będą większe niż zakup przyzwoitego urządzenia. Chyba, że robisz to jako pracę dyplomową to nie widzę przeszkód. Cytuj Link to post Share on other sites
Nuratar 3 Napisano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Procek z 35 TDP trochę dużo jak dla Nasa gdzie ma chodzić cały czas. Nie lepiej coś z wbudowanym procesorem np https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-j4105-itx-ddr4-sata3-m-2-usb-3-1-gen1-mitx-1768673/ ? Czy to na pewno aż tak dużo? 35w TDP to de facto jedna z niższych wartości (mniej mają tylko niektóre, starszawe AMD) dla desktopowych procesorów, sam obecnie używam w trybie non-stop on swojego "pieca", w którym siedzi i5 4690K @ 4,2 GHz - TDP 88W przed OC, do tego 1060, dyski itp, itd, a ciepło nie jest problemem (fakt, siedzi na nim dedykowane chłodzenie, ale to samo przecież mogę dodać dla tego Pentiuma, obudowa ma miejsce na to). Owszem, energooszczędności na poziomie np. Celerona N3060 nie będzie, ale też nie tego szukam. A co do Twojej propozycji - oglądałem ją wcześniej. Problem w tym, że nie ma kontrolera RAID i ma mniej złączy SATA. Koszty złożenia takiego sprzętu będą większe niż zakup przyzwoitego urządzenia. Chyba, że robisz to jako pracę dyplomową to nie widzę przeszkód. Koszt kupna 6 dyskowego NASa na pewno nie będą mniejsze. Chyba, że coś naprawdę mocno przeoczyłem. Ot, np. DiskStation DS1618+ (wydajnościowo raczej porównywalny) to ~3,7k PLN, 4 zatokowce tej firmy to wszystko ponad 2k PLN. Qnap TS-451a-4g to ~2,5k (a to tylko 4-dyskowiec, zestaw rozszerzający doda jeszcze do kosztu), TS-653A-4G (6 zatokowiec): 3,6k. Nie wybierałem z oczywistych względów modeli "entry" i budżetowych, bo jako zamiennik czegoś w tej klasie zupełnie inaczej bym dobierał sprzęt do budowy. Przy moim zestawie, będzie to licząc zgrubnie, ok 1700 PLN, kupując części pojedyńczo i polując na obniżki, promocje itp. da się pewnie zejść jeszcze niżej. Nie mówiąc o tym, że opcje rozbudowy są dużo większe niż w przypadku typowego NASa (nie wiem czy kiedykolwiek będzie mi to potrzebne, ale jak to się mówi "apetyt rośnie w miarę jedzenia") Anyway, dziękuję za odpowiedzi. Mam nadzieję, że nie wyszedłem na gościa, który zadaje pytanie, a później odmawia wysłuchania porad innych. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 A na jaką cholerę potrzebny Ci w domu 6 dyskowy NAS? Co z tym będziesz robił. Instalując tam wszystkie dyski tylko po 1TB nie sposób wykorzystać w domu tak dużą przestrzeń danych. Mirroring wszystkich dysków jest bezsensu. Biblioteka 4K, też nie widzę sensu, zwłaszcza gdy działają serwisy Netfilx, HBO Go i Showmax. Takie rozwiązanie jak chcesz stworzyć ma sens w niewielkiej firmie gdzie dane są dużo cenniejsze, gdzie działa monitoring z wielu kamer, poczta, strona i chmura współdzielonych plików lub kopie zapasowe i przyrostowe. W domu to przesyt formy nad treścią. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts