kubapomocny15 242 Napisano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Witam, od dłuższego czasu zbieram się z wymianą podzespołów w moim już 6 letnim komputerze, niestety koszt wymiany całej platformy nie jest adekwatny do moich obecnych potrzeb. Dlatego zastawiam się czy warto wyciągnąć co się da z mojej obecnej. Budżetu konkretnego nie mam, ale zleży mi na faktycznie opłacalność zmian, dlatego chciałbym prosić o opinię na temat moich pomysłów. Komputer służy mi będzie do grania, z dotychczasowymi tytułami radzi sobie dobrze ale myślę, że z nadchodzącą forzą horizon 4 może mieć problem. Po za tym korzystam z programów typu GIS, AutoCAD, Sketchup, trochę grafiki, myślę także o rozwijaniu się na bardziej zaawansowane programy projektowania 3D. Mój obecny komputer i pomysły na jego Upgrade: MOBO: Asrock z68 pro3 gen3 CPU: Intel i5 2400 3,3GHz - Z racji posiadanej płyty myślę nad zmianą na i7 2600k/i7 3770k/Xeon(jaki?). Która opcja była by najrozsądniejsza, jeśli wybrał bym i7 to na pewno pookręcał bym go. RAM: 2x4GB Goodram 1333GHz - chcę dokupić drugi taki zestaw, na obecne potrzeby 16 gb mi wystarczy. GPU: r9 280x - ze względu na obecne ceny kart graficznych na razie pozostanę przy tej, aczkolwiek z racji programów z których korzystam myślę nad zmianą na nvidie. HDD 500GB, SSD 256GB - na razie nie potrzebuję zmieniać PSU: OCZ StealthXStream 2 500W - tu się zastanawiam czy już mający swoje lata zasilacz udźwignie zmianę procesora i czy nie było by bezpiecznej wymienić go. CASE: SilentiumPC Brutus 410 Pure Black - Tu będzie zmiana na pewno, obudowa odstaje od jakichkolwiek standardów dzisiaj. Na co? Jeszcze nie wiem, chce złapać jakąś ciekawą okazję. Cytuj Link to post Share on other sites
BeeDead 18 Napisano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Najtaniej wyjdzie i7 2600 ( bez K) chyba, że chcesz kręcić to juz K, do tego jakiś GF 1060 ( nie 3 GB), 16 GB RAM wystarcz z zapasem. Ten i5 i 280x sprzedaj. Reszta zostaje. Cytuj Link to post Share on other sites
kubapomocny15 242 Napisano 6 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Myślałem raczej o przejściu na gtx970. Czy jest sens bawić się w zmianę z i5 na i7 którego nie podkręcę? Procesora raczej sprzedawać nie chce, mam dla niego inne zastosowanie. Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 6 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 MOBO: Asrock z68 pro3 gen3 Czy jest sens bawić się w zmianę z i5 na i7 którego nie podkręcę? Podkręcisz, podbijasz mnożnik o 4 https://pclab.pl/tip/Overclocking.Guide.jak.podkr%C4%99ci%C4%87.procesor.LGA1155.Poradnik.krok.po.kroku,51991/7 Na co? Jeszcze nie wiem, chce złapać jakąś ciekawą okazję. Jak chcesz coś odczuwalnie lepszego to wydatek ~300zł. Cytuj Link to post Share on other sites
kubapomocny15 242 Napisano 6 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2018 Co do o OC to oczywiście, że podkręcę, chodziło mi o wybór procesora bez K. Co do obudowy to celuje w jakieś używane konstrukcje Fractal Desing czy NZXT, można wyłapać ciekawe oferty za bardzo rozsądne pieniądze. Podobnie planuje z chłodzeniem CPU Cytuj Link to post Share on other sites
BeeDead 18 Napisano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Co do o OC to oczywiście, że podkręcę, chodziło mi o wybór procesora bez K. Co do obudowy to celuje w jakieś używane konstrukcje Fractal Desing czy NZXT, można wyłapać ciekawe oferty za bardzo rozsądne pieniądze. Podobnie planuje z chłodzeniem CPU Różnica między 3770 a 2600 jest niewielka a w cenie na alledrogo jest duża, 2600 ma lut gdy 3770 ma pastę, 3770 ma szybszy kontroler pciex ( 3.0) i kolka nowszych rozszerzeń. Różnica między 3770, a 2600 będzie znikoma na korzyść 3770. Cytuj Link to post Share on other sites
kubapomocny15 242 Napisano 7 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 (edytowane) Będę sprawdzał oferty i co się uda złapać ciekawego. A jak wygląda sprawa z Xeonami nie ma jakiś ciekawych alternatyw z tej gamy? Edytowane 7 Sierpnia 2018 przez kubapomocny15 Cytuj Link to post Share on other sites
kubapomocny15 242 Napisano 18 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2018 A co sądzicie o kupowaniu podzespołów z takich sklepów jak aliexpress? Chodzi mi głównie o procesory, na przykład xeona e3 1270 można kupić za jakieś 80 dolarów. Czy warto się w to bawić? Czy raczej to jakiś przekręt? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts