Skocz do zawartości

Komputer do komponowania muzyki

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera : Komponowanie muzyki

• Maksymalna kwota : 10 000zł, w miarę luźna kwota, to ma na siebie zarabiać więc...

Kiedy zamierzam kupić komputer? : W ciągu pół roku

Których części potrzebuję : wszystkich

Czy będę podkręcać sprzęt? : Tak

Rozdzielczość mojego monitora i model : nie wiadomo, trzeba również wybrać

Specjalne wymagania : bardzo niska latencja, responsywność, dobra jakość dźwięku, musi być cichy

Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : nic

Własna propozycja zestawu 

https://www.morele.net/obudowa-fractal-design-define-mini-c-micro-tower-czarny-fd-ca-def-mini-c-bk-1076288/ 306zł

8766zł

Obudowa to coś w tym stylu, może być większa, może zostać ta. Na kompie zapewne zazwyczaj będą odpalone od 1 do 3 programów na raz, może więcej, ogólnie coś do przechwytywania dźwięków, ogólnej obróbki dźwięku. Całość i tak będzie jeszcze podpięta pod mikser. 

Nie wiem jak z kartą dźwiękową, przydałaby się, aby w sytuacji awaryjnej miała dużo wejść. Nie wiem też czy jednak ilość ramu nie jest przesadzona i czy 16GB też by nie wystarczyło. Tak samo z dyskiem, 4TB na talerzowcu jest ok, ale czy 500GB SSD to nie przepłacanie... z kolei ma o wiele wyższe transfery, więc bardziej z tego go wziąłem, a nie z dodatkowym 250GB. 

Oprócz tego monitor. Dziewczyna ma wadę wzorku więc nie wiem czy zostać przy FHD czy 4K. Czy będzie jej się dobrze patrzyło na nuty i tekst. Na pewno by chciała jakiś większy monitor od 27 cali. 2 oddzielne monitory 27 cali, czy jeden ultrapanoramiczny? Chciała by mieć np. 2 programy obok siebie wyświetlone jednocześnie. Np. nuty na 1, nagrywarka na 2. 

Karta graficzna jako dodatek, możliwe, że będzie jakaś gra czasami na nim odpalana :P

Myślałem też nad tańszą wersją na Ryzenie, albo podobno na 1 jego generacji przy dźwięku miał większe opóźnienie od Intela i szybciej powodował artefakty (przy 70% obciążenia, gdy I7 7700k dopiero przy 95%).

Wiem, ewentualnie moge poczekać na 9 generacje Intela, tylko wtedy nie wiem czy 8/8 bedzie lepsze od 6/12 w tych programach... Albo iść na całość i dać 8/16 :P

Kiedy zamierzam kupić komputer? : W ciągu pół roku

Do tego czasu będą już nowe procesory Intela (9900K) jaki GPU od zielonych.

Zastosowanie komputera : Komponowanie muzyki

Mnie ciekawi jak wygląda samo miejsce pod względem akustyki, czy wirtualne instrumenty czy odgrywane z ręki (klawisz/ gitara/saksofon).

W jaki sofcie to będzie, FL Studio czy coś innego?

Kilka rzeczy jest i tak do poprawy w tym zestawie, chociażby RAM, dokładasz 200-300zł i przeskakujesz na 32GB 3000/3200MHz, SSD na M8PeGN 512GB na MLC + radiator od EK.

Evo jest na TLC, realnie mniej wydajny, (spadki po zapchaniu bufora SLC), do tego throttluje.

Jeśli obudowa nie musi być tak mała, Define C + MOBO ATX, z AIO tez dałbym sobie spokój. Ciszej będzie z BQ DR4 Pro no i taniej. Tyle wentyli przy konfigu z GTX 1060 jest zbędna.

Ten Zotac tez cichy taki nie jest, MSI Gaming X z dopłatą 50zł. lub za 1350zł Palit Jetstream.

Pod 4K to już ~30" w górę. Jak są problemy ze wzrokiem to tutaj myślałbym nawet nad WQHD na 27" czy 2* 24" 16:10.

Muzykę można robić na kompie za 1000 zł. Tak jak wyżej - o wiele ważniejsze jest pomieszczenie i sprzęt audio (a znam osoby co robią mix i mastering na zwykłych microlabach czy edifierach i brzmi to porządnie). Nie kasa robi muzykę. Nawet jeśli sprzęt będzie za 100 tys to i tak niewiele to zmienia - zresztą przykład najsławniejszych producentów. Avicii czy Alan Walker - największe hity powstawały na zwykłej stacjonarce czy laptopie ze słuchawkami

Znaczenie też ma - jaki gatunek bo może lepiej zainwestować w porządny interfejs audio

PS jak można zarabiać na muzyce? Bo jedyne co mi przychodzi do głowy to robienie muzyki filmowej do trailerow lub djka ;)

Nie liczę oczywiście sławnych artystów, ale to sa chyba jedyne znane mi sposoby prócz występów dla publiki

Edytowane przez davv1882

Cześć, przepraszam, że tak późno, ale dopiero mam czas. Co do pomieszczenia to będzie to oddzielny pokój pomyślany od 0 do tego przeznaczony. Około 20m2. Instrumenty odgrywane z ręki. Generalnie muzyka klasyczna. Całą resztę poza komputerem zostawiam dziewczynie do decyzji, bo ja z dźwiękiem mam wspólnego tyle co do modów/gier sobie robię, remasteruje etc. Soft również jeszcze nie jest zakupiony, więc jest dosyć elastycznie pod tym względem, jaki będzie dokładnie to trudno określić, miała się skonsultować ze znajomymi ze studiów czego używać. Dzięki za rady, tak jak mówiłem na razie luźno wrzuciłem GPU do zestawu jakby jednak naszłoby nas pograć w coś na tym ;) Pomyślałem, że 1060 to obecnie najrozsądniejszy kompromis, a jaką dokładnie wersje tak jak myślałem doradziliście Wy :) 

chociażby RAM, dokładasz 200-300zł i przeskakujesz na 32GB 3000/3200MHz

Na początku zobaczyłem to i myślę, kurde przecież mam w zestawie 32GB 3466 CL 16, patrzę, a tu jak zmienia się takowanie to wraca domyślnie do 16GB zamiast 32 :D Polecasz jakieś konkretne pamięci? Dobrze by było, aby jednak nie wyglądy mimo wszystko jak choinka. 

Czyli uznajmy, że wszystko oprócz procesora i płyty głównej mamy z głowy, mimo wszystko chyba wstrzymam się do premiery 9900K

Do nagrywania na żywo to ableton Live lub ewemtualnie zakup sprzętu apple i Logic'a (ale najlepszy do grania na żywo jest ableton) ;)

A co do premiery seri 9 - ja uważam że różnica będzie może 5-10% a do muzyki to i tak za duża wydajność. Porządnie oblozone projekty obsłuży najsłabsze i5 i wcale długo nie będzie renderować. To przecież nie są filmy w 4k.

Edytowane przez davv1882