Skocz do zawartości

komp Mini ITX za 7000 zł - ocena

Recommended Posts

Witam,

• Zastosowanie komputera : Gry
  • Maksymalna kwota : 7000 zł
  • Kiedy zamierzam kupić komputer? : za dwa lub trzy tygodnie
  • Których części potrzebuję : Wszystkich
  • Czy będę podkręcać sprzęt? : Tak
  • Rozdzielczość mojego monitora i model : 1920x1080
  • Specjalne wymagania : pod obudowę mITX
  • Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : Brak
  • Własna propozycja zestawu :

Dysk SSD Samsung 960 Evo 250GB (MZ-V6E250BW)

Zasilacz Corsair SF600 600W (CP-9020105-EU)

Procesor Intel Core i7-8700K, 3.70GHz, 12MB, BOX (BX80684I78700K)

Płyta główna ASRock ASRock Z370M-ITX/ac (90-MXB620-A0UAYZ)

Pamięć Corsair Vengeance LPX, DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15 (CMK16GX4M2B3000C15)

Obudowa Nzxt Manta (CA-MANTW-W1)

Chłodzenie wodne Corsair Hydro Series H100i Extreme Performance (CW-9060025-WW)

Corsair ML120 Pro Led Niebieski (CO-9050043-WW) wymiana wentylatorów w Corsair Hydro

Karta graficzna MSI GeForce GTX 1080 ARMOR OC 8GB GDDR5X (256 bit)

Edytowane przez divine83

Na pewno nie na solidniejsze OC, te chlodzenie sekcji zasilania jest wrecz smieszne.

No najlepszym wyborem w mini ITX to asus niepodwazalnie ale cena tez jest ładna swoja droga ale to jest jakosc. (https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-rog-strix-z370-i-gaming-1564695/)

Ale to MSI tez powinno podołać (https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z370i-gaming-pro-carbon-ac-1635090/)

zależy jak z przeplywem powietrza w okolicach VRM bedzie jednak im mniejsze podzespoly tym bardziej trzeba na wszystko patrzec.

/Jeszcze tak zapytam czy koniecznie musisz isc w miniITX faktor czy microATX by nie wystarczylo + jakas mniejsza obudowa

Edytowane przez ther376

Ale to MSI tez powinno podołać (https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z370i-gaming-pro-carbon-ac-1635090/)

zależy jak z przeplywem powietrza w okolicach VRM bedzie jednak im mniejsze podzespoly tym bardziej trzeba na wszystko patrzec.

/Jeszcze tak zapytam czy koniecznie musisz isc w miniITX faktor czy microATX by nie wystarczylo + jakas mniejsza obudowa

W takim razie dołożę na MSI https://www.tomshardware.com/reviews/msi-z370i-gaming-pro-carbon-ac-motherboard,5341-4.html

Co do obudowy zostaje przy mITX (ten typ tak ma) :)

Edytowane przez divine83

Sprawdzałeś czy ci wejdzie grafika ?

Z wymiarów wynika że będzie wystawać 10 cm poza obrys płyty ( wejdzie - max jest 325 )

Na szerokość trzeba doliczyć kilka cm na przewody + wtyczki zasilające.

Nie jestem ekspertem ale przemyśl jak będzie wyglądać  chłodzenie grafiki. Będzie zapewne leżeć wentylatorami zaraz nad blachą  zasilacza ( tak jak poprzednik pisze mATX daje 2 lub 3 sloty wolnej przestrzeni)

Piszę z doświadczenia jakie mnie spotkało przy montażu GTX 1080 na mATX.   

Na długość zostały mi 2 cm rezerwy.

Na szerokość weszła na styk + musiałem wycinać otwór  na kable zasilające .

U mnie karta zamontowana jest w pionie (mobo leży)

Edytowane przez marko.s

Sprawdzałeś czy ci wejdzie grafika ?

Z wymiarów wynika że będzie wystawać 10 cm poza obrys płyty ( wejdzie - max jest 325 )

Na szerokość trzeba doliczyć kilka cm na przewody + wtyczki zasilające.

Nie jestem ekspertem ale przemyśl jak będzie wyglądać  chłodzenie grafiki. Będzie zapewne leżeć wentylatorami zaraz nad blachą  zasilacza ( tak jak poprzednik pisze mATX daje 2 lub 3 sloty wolnej przestrzeni)

Piszę z doświadczenia jakie mnie spotkało przy montażu GTX 1080 na mATX.   

Na długość zostały mi 2 cm rezerwy.

Na szerokość weszła na styk + musiałem wycinać otwór  na kable zasilające .

U mnie karta zamontowana jest w pionie (mobo leży)

Na tym filmiku Asus Strix OC GTX 1080 jest dłuższy od mojej karty którą proponuję

A propos, chłodnicę mogę zamontować u góry :)

Chyba że zamienię na Gtx 1080 referent, bo tu masz rację karta będzie leżeć wentylatorami nad blachą (co niektórym nie przeszkadza)

Edytowane przez divine83