klafur 0 Napisano 31 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 (edytowane) Witam, mam ostatnio problem z wylaczaniem sie komputera podczas grania, sprawdzałem temp i sa w normie, wyczytałem gdzies żeby wlaczyc Log przed graniem programem HWINFO, tak zrobiłem jednak trochę dla mnie to zbyt skomplikowane . tu zalaczam plik z odczytu, jakby ktoś mi pomogl w odczytaniut ego bylbym wdzeczny:) : https://megawrzuta.pl/download/ead3caa169856ad9195f0aeba8213983.html Edytowane 31 Lipca 2018 przez klafur Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 31 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Ale jaki sprzęt ? Na początek zaproponuję pomiar napięć zasilacza miernikiem. http://overclock.pl/articles/showall/id/252,jak-mierzyc-napiecia-w-zasilaczach-atx-czyli-przewodnik-po-tych-12-v Cytuj Link to post Share on other sites
klafur 0 Napisano 31 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Procek to: Intel-core i5-4570 3,2 ghz zasilacz: Corsair vs 450W karta: gigabyte radeon r9 270oc 2 gb Plyta: Asrock fatal b85killer Dysk: seagate 1TB Pamiec: 2x 4gb Goodram ddr3 od około tygodnia tak zaczelo się dziac, temp sa w porządku, komp już jest u mnie 4 lata, systematycznie sprzątany i konserwowany:) Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 31 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 (edytowane) A jakie wyniki z pomiarów napięć zasilacza? ( prawidłowe napięcia zasilacza podstawą poprawnej pracy komputera). Z innych pytań jaki system i czy aktualizacje sterowniki aktualne? Edytowane 31 Lipca 2018 przez MESSER Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 31 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 W momencie wyłączenia się PC HWiNFO zarejestrował spadek napięcia z zasilacza 12V do wartości 11.510V. Niby mieści się to w normach ATX, ale dla pewności podmieniłbym zasilacz. Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 31 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 (edytowane) @lonialomax Za przeproszeniem programowe odczyty są o kant "czterech liter", największa pewność dadzą odczyty miernikiem ( wystarczy z "supermarketu" aby miał dla pewności wyników na nową baterię wymienioną). Bo np 11.50 V mieści się w standardzie ATX. A coś jednak te wyłączenia powoduje. Edytowane 31 Lipca 2018 przez MESSER Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 31 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 (edytowane) @up Za przeproszeniem, może nie o kant, mierzenie miernikiem też daje tylko poglądowe pojęcie o stanie zasilacza. Nie da się miernikiem zmierzyć zachowania zabezpieczeń zaimplementowanych w zasilaczu. Najskuteczniejsza metoda, sprawdzona wielokrotnie to podmiana zasilacza. Edytowane 31 Lipca 2018 przez lonialomax Cytuj Link to post Share on other sites
klafur 0 Napisano 3 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 witam , będę miernikiem sprawdzal jutro to dam znac jakie wyniki, dziś zaobserwowałem ze z zasilacza slychac skwierczenie, delikatne słyszalne z bliska tylko Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 Podmień ten zasilacz, bo oprócz skwierczenia masz jeszcze spadki napięcia na pograniczu normy ATX. Cytuj Link to post Share on other sites
klafur 0 Napisano 3 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 dzięki za porady, a jaki zasilacz byscie polecili do mojego zestawu, zastanawiałem się nad tym samym, czyli corsair vs450W, w sumie od marca 2014 się wysluzyl trochę. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2018 Do Twojego zestawu, chociaż nie podałeś kompletu to 450W jest prawie na styk. Po doliczeniu napędu DVD, wentylatorów i jakichś pamięci USB lub czasami dysku zewnętrznego zapotrzebowanie możesz mieć na około 420W więc polecałbym zasilacz o mocy 500W. Ceny zasilaczy modularnych i z chłodzeniem pół-pasywnym nie są już tak wysokie jak po wejściu na rynek to możesz rozejrzeć się w tym kierunku. Ze swojej strony mogę polecić zasilacz Antec VP 500W solidny i nie drogi jedyne co mnie się nie podoba to okablowanie, mało gustowne. Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 7 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2018 Wyłączanie się komputera pod obciążeniem, po wykluczeniu temperatur to na 99% wina zasilacza. 3 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts