Speedeek 0 Napisano 30 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2018 Witam Wymyśliłem sobie żeby trochę podrasować komputer który kupowałem około 5 lat temu. Poczytałem pogrzebałem i z moich przemyśleń wynika że na dobrą sprawę za wiele już z niego nie wyciągnę i tutaj zwracam się do was o pomoc czy jest szansa jeszcze coś z niego wyciągnąć czy jedynym wyjściem jest zakup praktycznie nowego. Pod uwagę można także wziąć części używane choć jestem ich średnim zwolennikiem. Budżet wyznaczyłem teoretycznie na 2000 ale oczywiście im mniejszy tym lepszy;] Z góry dziękuje za pomoc. Link do specyfikacji monitora: https://valid.x86.fr/yt5jqa Zastosowanie komputera : gry i rozrywka Maksymalna kwota : 2000 Kiedy zamierzam kupić komputer? : bez ciśnienia może być i w nowym roku Których części potrzebuję : tutaj proszę o pomoc Czy będę podkręcać sprzęt? : raczej nie Rozdzielczość mojego monitora i model : w linku wyżej Specjalne wymagania : Obudowa zalman z3 którą posiadam wolałbym żeby została Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : tutaj proszę o pomoc Własna propozycja zestawu : Inne : zasilacz który jest poradzi wszystko i jest dobrej jakości Cytuj Link to post Share on other sites
smoke 167 Napisano 31 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Ze starego sprzętu zostaw dyski i monitor. W całości sprzedaż za ok 500 zł. Procesor: Intel Core i3-8100 /3.6GHz | Płyta Główna: AsRock B360M Pro4 | Pamięć RAM: GoodRam 8GB (2x4GB) 2666MHz CL16 Iridium X | Karta graficzna: Palit GeForce GTX1050Ti KalmX 4GB | SSD: A-Data SP920 128GB | Zasilacz: bequiet! PurePower 10 400W 2430 zł Procesor na czterech rdzeniach, płyta na chipsecie B360 + RAM w dual channel, karta od Palita z pasywnym chłodzeniem, SSD na kościach MLC z 5-letnią gwarancją, cichy zasilacz na przetwornicy DC-DC od bequiet!. Cytuj Link to post Share on other sites
Speedeek 0 Napisano 31 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Ze starego sprzętu zostaw dyski i monitor. W całości sprzedaż za ok 500 zł. Procesor: Intel Core i3-8100 /3.6GHz | Płyta Główna: AsRock B360M Pro4 | Pamięć RAM: GoodRam 8GB (2x4GB) 2666MHz CL16 Iridium X | Karta graficzna: Palit GeForce GTX1050Ti KalmX 4GB | SSD: A-Data SP920 128GB | Zasilacz: bequiet! PurePower 10 400W 2430 zł Procesor na czterech rdzeniach, płyta na chipsecie B360 + RAM w dual channel, karta od Palita z pasywnym chłodzeniem, SSD na kościach MLC z 5-letnią gwarancją, cichy zasilacz na przetwornicy DC-DC od bequiet!. Dzięki za sugestie od siebie tylko zapytam czy zamiast tego i3 nie lepiej wstawić AMD Ryzen 5 1600 /3.6GHz, AM4, BOX/ no i przyznam szczerze całe życie miałem karty radeona [ monitor niby też ma jakieś oprogramowanie które współpracuje z kartami radeona] czy faktycznie te radeony są tak słabe że wszyscy wszędzie polecają Geforce ? Cytuj Link to post Share on other sites
smoke 167 Napisano 31 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 (edytowane) Tu trzeba by było myśleć o Ryzen 5 2600 bo 1600 to już starsza generacja, ale nie w tym budżecie. Poniżej tego Ryzena nie warto schodzić. Ten proc od Intela jest optymalną propozycją w tym przedziale cenowym. Jeśli chodzi o kartę, z Radeonów RX 570/580 są jeszcze względnie opłacalne jeśli masz monitor z FreeSync Za małą dopłatą mógłbyś zrezygnować z dysku SSD i z czasem go dokupić, a kartę wziąć Gigabyte Radeon RX 570 Gaming 4GB Wyjdzie 2605 zł Edytowane 31 Lipca 2018 przez smoke Cytuj Link to post Share on other sites
Speedeek 0 Napisano 31 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Tu trzeba by było myśleć o Ryzen 5 2600 bo 1600 to już starsza generacja, ale nie w tym budżecie. Poniżej tego Ryzena nie warto schodzić. Ten proc od Intela jest optymalną propozycją w tym przedziale cenowym. Jeśli chodzi o kartę, z Radeonów RX 570/580 są jeszcze względnie opłacalne jeśli masz monitor z FreeSync Za małą dopłatą mógłbyś zrezygnować z dysku SSD i z czasem go dokupić, a kartę wziąć Gigabyte Radeon RX 570 Gaming 4GB Wyjdzie 2605 zł Ta karta o wiele bardziej mi się podoba ;] natomiast na stronie mamy informację że wymagany jest zasilacz 500W do tej karty w powyższym zestawie mamy 400 z tym że jak pisałem w pierwszym poście zasilacz mam swój który jak dobrze kojarzę to 500 powinien mieć. Pojawia mi się tylko tutaj pytanie czy rożnica cenowa między tymi kartami która w sumie jest bardzo duża faktycznie przekłada się na wydajność oraz czy proc nie będzie ograniczał możliwości karty ponieważ przewija się dużo takich tez natomiast sam nie potrafię tego w żaden sposób zweryfikować. Cytuj Link to post Share on other sites
smoke 167 Napisano 31 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 (edytowane) Zalecane moce zasilaczy przez producentów kart mają się nijak do rzeczywistości. Ten bequiet! wystarczy, ma 384W łącznie na liniach +12V, zestaw będzie pobierał ok 250W z tą kartą. Jeśli nie masz w miarę nowego zasilacza na pewno jest do wymiany. Procesor tutaj nie będzie nic ograniczał, można do niego dać spokojnie GTX 1060 | RX570. Tu masz niżej porównanie tych kart: (względem 1050Ti Radeon wypada lepiej, jeśli masz FreeSync w monitorze warto zrezygnować z SSD, możesz go zawsze później dokupić i sklonować system). https://www.youtube.com/watch?v=Q53MPip4Ri4 Edytowane 31 Lipca 2018 przez smoke Cytuj Link to post Share on other sites
Speedeek 0 Napisano 31 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Lipca 2018 Zalecane moce zasilaczy przez producentów kart mają się nijak do rzeczywistości. Ten bequiet! wystarczy, ma 384W łącznie na liniach +12V, zestaw będzie pobierał ok 280W z tą kartą. Jeśli nie masz w miarę nowego zasilacza na pewno jest do wymiany. Procesor tutaj nie będzie nic ograniczał, można do niego dać spokojnie GTX 1060 | RX570. Tu masz niżej porównanie tych kart: (względem 1050Ti Radeon wypada lepiej, jeśli masz FreeSync w monitorze warto zrezygnować z SSD, możesz go zawsze później dokupić i sklonować system). https://www.youtube.com/watch?v=Q53MPip4Ri4 Mój zasilacz ma 2 lata [jestem w pracy i nie jestem w stanie powiedzieć jaki to dokładnie ale jakiś chieftec około 250 za niego dawałem] Jeśli chodzi o karty to radeon względem 1060 6GB jest dużo tańszy a wydajność praktycznie taka sama więc wybór jest prosty. Wielkie dzięki smoke za pomoc rozjaśniłeś mi wszystko i w sumie żeby miała sens ta zmiana trzeba podnieść budżet do 2500 . Jeśli mogę się jakoś odwdzięczyć to jestem do dyspozycji.;] Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Zasilacz raczej powinien być ok. Dla pewności zrób zdjęcie i wrzuć. 100 zł więcej i przeskakujesz z RX 570 4GB na http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=68869 Moim zdaniem warto. Cytuj Link to post Share on other sites
Speedeek 0 Napisano 1 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 Zasilacz raczej powinien być ok. Dla pewności zrób zdjęcie i wrzuć. 100 zł więcej i przeskakujesz z RX 570 4GB na http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=68869 Moim zdaniem warto. Jeśli chodzi o grafikę to właśnie też przeglądając na spokojnie zauważyłem że różnica między 4GB a 8 GB jest malutka i wręcz nie ma sensu kupować tej 4GB ponieważ to jest w sumie standard na dzisiaj więc za 100 zł zyskujemy jakieś 2 lata użyteczności przy karcie. Jeśli chodzi o zasilacz to jest to chieftec 500W także spokojnie też wszystko obsłuży. Próbuje teraz sprzedać stary komputer żeby mieć pełen budżet na nowy. Cytuj Link to post Share on other sites
smoke 167 Napisano 1 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2018 (edytowane) Jak możesz dołożyć do karty, warto. Zobaczysz jak uda Ci się sprzedać części. Możesz na start zrezygnować z SSD i za jakiś czas dokupić. Zrób zdjęcie tabliczki znamionowej tego zasilacza, są różne wersje samo 500W niewiele mówi. Edytowane 1 Sierpnia 2018 przez smoke Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts