Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej. Mam zamiar za tydzień kupić sprzęt. Jego główne przeznaczenie to granie w najnowsze gry. Praktycznie składam go od podstaw bo ze starego peceta został mi GPU: Palit GeForce GTX 1060 Dual 6GB GDDR5, SSD, HDD oraz monitor: Iiyama PLT2250MTS 22 cale (FULL HD). Chciałbym przeznaczyć na niego 2-2,4 tysiąca złotych. Przy czym im mniej wyjdzie tym lepiej. Oto moja propozycja:

Intel Core i5-8400 /2.8GHz, 9MB, LGA1151, BOX/

Gigabyte B360M-D3H /intel B360, LGA1151/

SilentiumPC Vero L2 500W Bronze

G.Skill 16GB (2x8GB) 3000MHz CL15 Ripjaws5

SilentiumPC Spartan 3 LT HE1012

SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black

A) Rozważałem jeszcze  AsRock Z370 Pro4 /intel Z370, LGA1151/. Pytanie czy warto (przepłacać)? Czy różnica ze względu na częstotliwość RAMu w użytkowaniu byłaby zauważalna?

B) Naczytałem się paru nieprzychylnych opinii dot. powyższego zasilacza. Jakie najciekawsze alternatywy przychodzą wam na myśl patrząc na niego?

Całość najprawdopodobniej będę zamawiał z esc.pl. Z góry dzięki.

Jeśli byłaby możliwość dopłaty 150zł możesz pójść w i7-8700 z opcją dołożenia RAM za jakiś czas. 

Procesor: Intel Core i7-8700 /3.2GHz | Płyta Główna: AsRock Z370 Pro4 | Pamięć RAM: GoodRam 8GB 3200MHz CL16 Iridium X | Zasilacz: Cooler Master G450M 450W | Obudowa: SilentiumPC Armis AR3

2535 zł.

Za jakiś czas dołożysz kolejną kość RAM i chłodzenie na CPU SilentiumPC Fera 3 HE1224 .

Masz procesor na sześciu rdzeniach z HT, płytę na Z370 z szybkim RAM'em pod rozbudowę, zasilacz na DC-DC z 5-letnią gwarancją. 

W ten sposób masz bazę pod przyszłe upgrady karty graficznej. 

Edytowane przez smoke

Obecnie większej różnicy nie zobaczysz tutaj, chodzi bardziej o kupienie CPU na dłuższy okres czasu bez potrzeby modernizacji za pewien czas.

Jeśli zdecydujesz się w przyszłości zrobić upgrade karty graficznej najprawdopodobniej będziesz też chciał wymienić CPU na i7, bo gry ciągną coraz więcej rdzeni.

GTX 1060 zaczyna nie wyrabiać w najnowszych tytułach w FullHD. 

Jeśli mimo to wolisz pozostać na i5-8400:

Procesor: Intel Core i5-8400 /2.8GHz | Płyta Główna: AsRock Z370 Pro4 | Pamięć RAM: Patriot 16GB (2x8GB) 3200MHz CL16 Viper  | Zasilacz: Cooler Master G450M 450W | Obudowa: SilentiumPC Armis AR3

2295 zł.

Tak jak wyżej lepiej zostać na Z370 z szybką pamięcią. Możesz opcjonalnie dać SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024 dla lepszej kultury pracy.