GreQonE 3629 Napisano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Witam wszystkich, Mam dosyc interesujacy problem. Postawilem sobie RAID5 z 4x HD204UI na kontrolerze RR 2310. Problem jest taki, ze jezeli nie wpinam dyskow po starcie systemu to nie moge sie zabootowac z kontrolera "soft" czyli tego z plyty glownej. Objaw wyglada tak, ze po wykryciu dyskow przez RR miga kursor i nic sie nie dzieje, niweluje to rowniez wszelkie proby wejscia do biosu, odpalenia boot managera, qflash czy czegokolwiek innego. Z wlozonymi dyskami po prostu nie chce to startowac. Trzeba przyznac ze jest to dosc uciazliwe, mysle, ze temat mozna by rozwiazac gdybym wszedl do biosu (tam mozna wybrac opcje boota, zeby odpalic sprzeta z onboard raid), ale jak to zrobic? (zaznaczam, ze musi byc tez wtedy w biosie widoczna macierz z RR) Myslalem zeby zrobic MBR na RR kierujacy na onboard, ale jest to nie mozliwe ze wzgledu na partycje GPT. Macie moze jakies ciekawe pomysly? Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 PCI Bus Mastering ? Interrupt 19 Capture ? Któraś z tych funkcji jest w BIOS ? To może mieć wpływ... trzeba by sprawdzić :> P.S. Jeszcze spróbuj z AddON Option ROM w różnych ustawieniach.. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Probowalem, ale kontroler jest pod PCIe, nie wiem czy zabawa przerwaniami cos da, Addon option rom? gdzie to? Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 W Boot Settings Configuration. Hm, dziwna sprawa w sumie.. przeróżne Adaptec, LSI mi sie przewinęły przez komputery, ale tego to jeszcze nie widziałem :> Nigdy nie było problemów z bootowaniem w jakikolwiek sposób. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Najbardziej mnie dziwi to, ze nie moge do biosu sie dostac, denerwujace to. Sprawdzalem wszelkie opcje BOOTa i nic ciekawego tam nie ma, jest w kolejce AddIn Boot Cards, ale mam to na ostatnim miejscu przy boocie, naprawde nie wiem co mam zrobic, wyslalem ticket do HighPoint, zobaczymy co odpowiedza. Bios w plycie tez najnowszy, cale szczescie ze najpierw to wszystko wlozylem do glownego peceta a nie do serwera, jakby serwer nie dzialal tyle czasu to by byla masakra. Jak na razie jedynym sposobem na boot, jest odpiecie dyskow przy starcie i wlaczenie ich po odpaleniu systemu. Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Hm, może wywal całkowicie z kolejki AddIn Boot Cards ? Ciekawe co wtedy :> A inne kontrolery na MB są ustawione do działania też jako RAID ? Może spróbuj odpalić cokolwiek JMicrona którego też masz na MB.. Kończą mi się pomysły Może zmienić w RR partycje na non-bootable ? o ile jest możliwość.. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Wlasnie nie mam jak, on zawsze tam jest (Chodzi o opcje w biosie Hard Drive Boot Priority, tam nie mozna usuwac pozycji ) ICH mam na RAID, JMicron wylaczony, sprobuje jak skoncza mi sie dane kopiowac jeszcze jmicrona wlaczyc, moze cos zaskoczy W samym kontrolerze jest tylko opcja przestawic ktora macierz ma byc bootowalna, nie ma opcji non boot niestety Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 GreQonE, cóż mogę powiedzieć.. koncepcje mi się pokończyły jak coś wymyślę to dopiszę. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Ciekawym faktem, co wlasnie mi sie przypomnialo jest to, ze jezeli ICH ma wylaczony tryb RAID to mozna sie dostac do biosu, nawet z podpieta macierza. Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Aaa widzisz :> 2 urządzenia RAID ! i z tym chyba coś nie tak... Każde na PCIe, tylko, że jeśli próbują wykorzystywać to samo przerwanie ect. to nie powinien startować żaden, albo oba pokolei. A tu widać jakiś konflikt.. Ale próbowałeś też tych ustawień o których mówiłem wcześniej ? Hm, AddOn ROM Display Mode, spróbuj jednak tym i Interrupt 19 Capt., a może jednak przerwania ? Kurcze.. łatwiej jak się siedzi przy kompie Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Sprobuje jak tylko mi sie dane przerzuca (Jeszcze jakies 1.5TB), wiec napisze wieczorkiem co i jak Cytuj Link to post Share on other sites
ElFi_ 0 Napisano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Problemem jest tryb RAID ICH10. Jeżeli włożysz jakikolwiek inny kontroler w PCIExpress to ICH znika jakby go nie było (u Ciebie jeszcze blokuje się POST - tak?). Nie znalazłem na to rozwiązania poza wyłączeniem trybu RAID na ICH. Z drugiej strony - czemu stawiasz RAID5 na softowym kontrolerze - będzie to chodzić gorzej jak na ICH, obciążając przy tym niemiłosiernie proca i jeszcze zamulać system? Do RAID5 używa się silnego kontrolera sprzętowego. Cytuj Link to post Share on other sites
Bambo1983 95 Napisano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 No.. to wątpliwości rozwiane Błądziłem - niepotrzebnie.. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Problemem jest tryb RAID ICH10. Jeżeli włożysz jakikolwiek inny kontroler w PCIExpress to ICH znika jakby go nie było (u Ciebie jeszcze blokuje się POST - tak?). Nie znalazłem na to rozwiązania poza wyłączeniem trybu RAID na ICH. Z drugiej strony - czemu stawiasz RAID5 na softowym kontrolerze - będzie to chodzić gorzej jak na ICH, obciążając przy tym niemiłosiernie proca i jeszcze zamulać system? Do RAID5 używa się silnego kontrolera sprzętowego. Jezeli chodzi o sam kontroler, to jak go wloze to wszystko jest ok. RAID5 stawiam na tym kontrolerze ze wzgledu na brak obslugi 64bit LBA w zwyklych kontrolerach, nie widzi mi sie stawianie 3 oddzielnych macierzy aby uzyskac laczna przestrzen 6 TB POST normalnie przechodzi, kontroler ICH Raid sie bootuje, wykrywa RAID, potem leci bios kontrolera RR i nastepnie zawisa wszystko na migajacym kursorze. Edit: LSI maja ponoc opcje no-boot, czy taki by wystarczyl? http://allegro.pl/fsc-raid-5-6-sas-256m ... 01158.html EDIT2: Probowalem bawic sie przerwaniami i innymi ustrojstwami, Lan Boot Rom, Marvell czy Silicon i nic... Cytuj Link to post Share on other sites
ElFi_ 0 Napisano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Problemem jest tryb RAID ICH10. Jeżeli włożysz jakikolwiek inny kontroler w PCIExpress to ICH znika jakby go nie było (u Ciebie jeszcze blokuje się POST - tak?). Nie znalazłem na to rozwiązania poza wyłączeniem trybu RAID na ICH. Z drugiej strony - czemu stawiasz RAID5 na softowym kontrolerze - będzie to chodzić gorzej jak na ICH, obciążając przy tym niemiłosiernie proca i jeszcze zamulać system? Do RAID5 używa się silnego kontrolera sprzętowego. Jezeli chodzi o sam kontroler, to jak go wloze to wszystko jest ok. RAID5 stawiam na tym kontrolerze ze wzgledu na brak obslugi 64bit LBA w zwyklych kontrolerach, nie widzi mi sie stawianie 3 oddzielnych macierzy aby uzyskac laczna przestrzen 6 TB Acha, teraz jasne;) POST normalnie przechodzi, kontroler ICH Raid sie bootuje, wykrywa RAID, potem leci bios kontrolera RR i nastepnie zawisa wszystko na migajacym kursorze.A jak odepniesz dyski od RR to przechodzi dalej? Edit: LSI maja ponoc opcje no-boot, czy taki by wystarczyl? http://allegro.pl/fsc-raid-5-6-sas-256m ... 01158.htmlTo jest sprzętówka, ale trochę leciwa na tą chwilę (oczywiście w porównaniu do tego RR to niebo a ziema). Używałem swego czasu tych kontrolerów i wydajność w RAID5 to ok. 350Mb/sec przy nieznacznym obciążeniu procesora, jednak denerwowały mnie przymulenia i dałem spokój z RAID5 na tym kontrolerze. Najlepszy obecnie sprzęt pod RAID5 to takie coś http://allegro.pl/kontroler-sata-sas-in ... 98351.html Mam podłączonych 8 dysków w RAID5 i nie udało się go zapchać (dyski wyciągają ok. 800MB/sec transferu), no i wogóle nie czuć że masz RAID5, chodzi jakby to był RAID0. Nie obciąża procesora, nie przycina. Jednak cena też z innej półki..... Acha, BIOS w tych kontrolerach można wyłączyć, przy czym ja mam na nich też system, a ICH działa jako nonraid i dzięki temu nie mam żadnych dziwnych zjawisk. Mam trzy takie kontrolery w jednym kompie;) EDIT2: Probowalem bawic sie przerwaniami i innymi ustrojstwami, Lan Boot Rom, Marvell czy Silicon i nic...Trudno będzie dojść czego to wina, BIOSU płyty głównej, BIOSU kontrolera, czy ICHa Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 6 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 A jak odepniesz dyski od RR to przechodzi dalej? Tak. To jest sprzętówka, ale trochę leciwa na tą chwilę (oczywiście w porównaniu do tego RR to niebo a ziema). Używałem swego czasu tych kontrolerów i wydajność w RAID5 to ok. 350Mb/sec przy nieznacznym obciążeniu procesora, jednak denerwowały mnie przymulenia i dałem spokój z RAID5 na tym kontrolerze. Najlepszy obecnie sprzęt pod RAID5 to takie coś http://allegro.pl/kontroler-sata-sas-in ... 98351.html Mam podłączonych 8 dysków w RAID5 i nie udało się go zapchać (dyski wyciągają ok. 800MB/sec transferu), no i wogóle nie czuć że masz RAID5, chodzi jakby to był RAID0. Nie obciąża procesora, nie przycina. Jednak cena też z innej półki..... Acha, BIOS w tych kontrolerach można wyłączyć, przy czym ja mam na nich też system, a ICH działa jako nonraid i dzięki temu nie mam żadnych dziwnych zjawisk. Mam trzy takie kontrolery w jednym kompie;) Ale mi 150 MB/sek z tej macierzy wystarcza , to jest storage po sieci, dla max kilku uzytkownikow naraz. Natomiast mialbym pytanie, moglbys dla mnie w jakis sposob sprawdzic (jezeli masz dostep do starszych kontrolerow, pokroju tego LSI co wymienilem) czy w tych kontrolerach jest opcja no-boot, ewentualnie cos w desen takiej konfiguracji jak jest to u mnie? Nie chcialbym wtopic kolejnych 400 PLN Trudno będzie dojść czego to wina, BIOSU płyty głównej, BIOSU kontrolera, czy ICHa Wydaje mi sie, ze kontrolera.. EDIT: Jak ja ustawie na mobo nonraid to tez sie bootuje, znacyz przechodzi przez screeny Cytuj Link to post Share on other sites
ElFi_ 0 Napisano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Jak wyłączysz BIOS to kontroler wogóle się nie uaktywnia w POSTcie. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 7 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Ale jest aktywny podczas pracy z OS? Cytuj Link to post Share on other sites
ElFi_ 0 Napisano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Oczywiście. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 7 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Problem zostal rozwiazany, nalezalo odpowiednio zmodyfikowac obraz biosu i przeflashowac kontroler Kupno LSI przesuwam na dalszy plan Dzieki za pomoc Panowie. Cytuj Link to post Share on other sites
ElFi_ 0 Napisano 7 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 No to nieźle, gratki;) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts