darkcreed123 0 Napisano 26 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 (edytowane) Witam mam pewien problem z realtek hd audio otóż po zainstalowaniu sterowników realtek hd audio z oficjalnej strony płyty głównej program w ogóle się nie uruchamia, dzwięku równieź niema(Jest tylko głośny, dziwny szumna każdym kanale wejścia) jak i dzwięku z mikrofonu, dodam jeszcze że jakiś rok temu, wyłączałem zintegrowaną kartę dzwiękową w biosie , ponieważ kupiłem karte dźwiękową aim sc808. Wczoraj musiałem włączyć zintegrowaną ponieważ byłem zmuszony do odłączenia karty córki (aima sc808) a tam niestety znajduje się wejście na mikrofon. Głównie chodzi mi tylko o te wejście na miktofon w integrze, dzwięk mam z aima. Próbowałem wszystkiego:https://zapodaj.net/d247f2d1f625e.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/a14b667594238.jpg.htmlhttps://zapodaj.net/75ef47cd9765e.jpg.html https://zapodaj.net/b58dae5b04c63.jpg.htmlInstalacji sterowników najnowszych realtek hd audio jak i tych starychInstalacji sterowników chipsetOdinstalowanie sterowników przez Revo uinstaler oraz czyszczenie ccleanerem jak i również logów W biosie ustawione mam hd audio na włącz Płyta to MSImsi b85-g43 Proszę o pomoc i dziękuję z góry Edytowane 26 Lipca 2018 przez darkcreed123 Cytuj Link to post Share on other sites
Yahoo.K 152 Napisano 26 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Może zresetować bios lub najpierw przywrócić ustawienia domyślne bios-u 1 Cytuj Link to post Share on other sites
darkcreed123 0 Napisano 26 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 26 Lipca 2018 Nie pomogło niestety Cytuj Link to post Share on other sites
karai 618 Napisano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2018 Sprawdź czy masz dobrze podłączone - czasami mogłeś włożyć wtyczkę do złego gniazda - też tak miałem , że głośniki nie grały, a po zmianie gniazda grają. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
darkcreed123 0 Napisano 10 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Sprawdzałem i dalej buczy, nawet na jackowym przodzie obudowy to samo jest Cytuj Link to post Share on other sites
UltimatumFS 11 Napisano 10 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2018 Zainstaluj sterowniki z oficjalnej strony realtek a te odinstaluj. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
karai 618 Napisano 11 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 A z tyłu obudowy sprawdzałeś ? Jak wspomniał mój poprzednik zainstaluj sterowniki z oficjalnej strony Realteka , nie pobieraj z torrrentów bo mogą mieć wirusa czy inne g...o. Powinieneś mieć jakieś sterowniki od dźwięku, które były dołączone do płyty głównej, warto je zainstalować i sprawdzić, a potem jak wspomniano można się bawić ze sterownikami z oficjalnej strony Realteka. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 11 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Na początek zaproponuję reset ustawień BIOS choćby przez wyciągniecie baterii na 1 minutę, gdyby nie pomagało sprawdzenie czy nie ma dostępnej na stronie producenta płyty głównej nowszej wersji BIOS. By upewnić się co do samego sprzętu zaproponowałbym sprawdzenie za pomocą Live CD Linux-a. Na koniec mam pytanie jaki system, bo np kwietniowa paczka aktualizacji dla Windows 10 potrafiła nie jednemu krwi popsuć, przez jakiś niekompatybilny sterownik. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
darkcreed123 0 Napisano 11 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2018 Z tyłu sprawdzałem dalej to samo również instalowałem sterowniki z płyty dołączonej do płyty głównej ; ) .Z oficjalnej strony. instalowałem jakieś sterowniki ale nie wiem czy dobre(http://www.realtek.com/downloads/downloadsView.aspx?Langid=1&PNid=14&PFid=24&Level=4&Conn=3&DownTypeID=3&GetDown=false Pierwszy dowloader). Reset biosa zrobiłem i nic nie pomogło, Tak korzystam z tego jakże "cudownego" systemu operacyjnego jakim jest windows 10 Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 12 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 Jeśli sterowniki Realtek są poprawnie zainstalowane to wrzuć screen z Menadżera urządzeń sprawdzimy czy nie ma tam jakiegoś konfliktu. Dobrze by było gdybyś wrzucił również screen z Panelu sterownia-Dźwięk-Otwarzanie chce zobaczyć jakie masz domyślne urządzenie audio. W Panelu sterowania Menadżera Realtek HD Audio jeśli chcemy by dźwięk poprawnie działał na przednim panelu obudowy należy odnaleźć w ustawianiach funkcje Wyłącz wyrwanie gniazd panelu przedniego. Sterownik rozpozna konfigurację i nie będzie rozłączać słuchawek ani mikrofonu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
karai 618 Napisano 12 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 Instalowałeś sterowniki dla Windows 32 bit, a pewnie masz 64 bit, więc lepiej pobrać dedykowane dla systemu 64 bitowego. Jakiś czas temu sam instalowałem Windows 10 na moim komputerze i nie było potrzeby instalowania sterowników od dźwięku że strony realteka , ponieważ Windows już je miał w sobie. Może warto spróbować? Wspomniane buczenie , pojawiało się u mnie też gdy korzystałem z głośników - teraz korzystam z wbudowanych głośników w monitor i dźwięk jest przesyłany po kablu. Sprawdź, czy jednoczenie nie dublujesz. Może masz podłączenie od karty graficznej przez HDMI do monitora (który ma wbudowane głośniki) i już może być dźwięk, lub zmienić gniazdo z HDMI na DVI ? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
vicodin 479 Napisano 12 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 Zacznijmy od tego, czy da się używać jednoczesnie zintegrowanej i zewnętrznej karty dźwiękowej? 1 Cytuj Link to post Share on other sites
darkcreed123 0 Napisano 12 Sierpnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 (edytowane) Jeśli sterowniki Realtek są poprawnie zainstalowane to wrzuć screen z Menadżera urządzeń sprawdzimy czy nie ma tam jakiegoś konfliktu. Dobrze by było gdybyś wrzucił również screen z Panelu sterownia-Dźwięk-Otwarzanie chce zobaczyć jakie masz domyślne urządzenie audio. W Panelu sterowania Menadżera Realtek HD Audio jeśli chcemy by dźwięk poprawnie działał na przednim panelu obudowy należy odnaleźć w ustawianiach funkcje Wyłącz wyrwanie gniazd panelu przedniego. Sterownik rozpozna konfigurację i nie będzie rozłączać słuchawek ani mikrofonu. No więc tak, wszystkie screeny o które prosiłeś wysłałem na początku tematu, tak jak już mówiłem program w ogóle mi się nie uruchamia tzn Menadżer Realtek HD Audio Instalowałeś sterowniki dla Windows 32 bit, a pewnie masz 64 bit, więc lepiej pobrać dedykowane dla systemu 64 bitowego. Jakiś czas temu sam instalowałem Windows 10 na moim komputerze i nie było potrzeby instalowania sterowników od dźwięku że strony realteka , ponieważ Windows już je miał w sobie. Może warto spróbować? Wspomniane buczenie , pojawiało się u mnie też gdy korzystałem z głośników - teraz korzystam z wbudowanych głośników w monitor i dźwięk jest przesyłany po kablu. Sprawdź, czy jednoczenie nie dublujesz. Może masz podłączenie od karty graficznej przez HDMI do monitora (który ma wbudowane głośniki) i już może być dźwięk, lub zmienić gniazdo z HDMI na DVI ? Oo nie zauważałem tego że pierwszy dowloader jest na 32 bitowy system, dobra zainstaluje ten drugi i zobaczymy, a co do dźwięku przez hdmi, to używam DVI PS Po zainstalowaniu dalej to samo Zacznijmy od tego, czy da się używać jednoczesnie zintegrowanej i zewnętrznej karty dźwiękowej? Wydaję mi się że tak, jeśli oczywiście tak jak ja chcę, czyli zintegrowana tylko i wyłącznie do mikrofonu, zewnętrzna tylko i wyłącznie do dźwięku Edytowane 12 Sierpnia 2018 przez darkcreed123 Cytuj Link to post Share on other sites
karai 618 Napisano 12 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 A masz HDMI ? To spróbuj podpiąć do karty graficznej i monitora - jak ma wbudowane głośniki to będzie dźwięk - ja tak mam- i nie musisz się już bawić ze sterownikami. To rodzi problem gdyż obie karty są aktywne, wyłącz jedną i podłącz głośniki - zazwyczaj do zielonego gniazda , a mikrofon do czerwonego gniazda - obok powinny być też małe symbole co do czego podłączamy. Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 12 Sierpnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2018 Menadżer nie startuje na pasku ale w Panelu sterownia powinien być. Spróbuj go uruchomić z tego miejsca albo z katalogu sterowników ProgramFiles albo Drivers. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts