Skocz do zawartości

Telefon 1000-1300zł który zrobi zdjęcia nocą

Recommended Posts

Cześć

Telefon dla kobiety - idealnie byłoby gdyby wytrzymał 2/3 lata bez potrzeby wymiany na nowy.

Wymagania:

1. Zdjęcia nocą / gdy jest ciemno będą poprawne / dobre

2. Ekran 18:9 (w stylu Honora 9, LG G6, Samsunga A6/A6+)

3. Minimum 3GB ram i 32gb wewnętrznej - optymalnie 4GB ram i 64 wewnętrznej

4. Android 8 albo nowszy

5. Nowy telefon

6. Wstępnie brałem pod uwagę LG G6 ale on delikatnie przekracza budżet (jeżeli nie będzie nic sensownego to dopłacę)

Doradźcie proszę na jakich modelach się skupić i czego unikać.

Z góry dziękuje za pomoc.

Edytowane przez dante_snk

dla mnie ten meizu pewnie mógłby być, ale nie dla żony :)

nie może być problemów z softem / starym androidem / jakąś niekompatybilnością

LG G6 mi pasuje bo to jednak flagowiec, a tam z reguły wszystko jest zwykle dopieszczone i telefon powinien przez te 2-3 lata podziałać na zadowalającym poziomie.

do tego aktualizacje androida - na tym LG G6 nie powinno z tym być problemów

tylko teraz gdzie go kupić nowego w cenie ~1350zł 

Igoruss - szefie, a co Ty byś mi (żonie) polecił?

z drugiej strony - warto się pofatygować osobiście i spróbować kupić za 1350zł tutaj:

https://allegro.pl/lg-g6-black-lg-h870-1350zl-central-wawa-i7465726704.html

lub tutaj:

https://allegro.pl/lg-h870-g6-black-1350zl-zlote-wawa-centrum-i7467845211.html#thumb/2

Musiałbyś dopytać czy wystawiają fakture Vat 23%. Jeśli marża to najprawdopodobniej sa to używane telefony z zza granicy. Osobiście szukałbym z przedłużenia umowy od prywaciarzy (tylko nie z tmobile i plus bo blokują po imei)

G6 będzie ok ale miej na uwadze, że kolejny update możesz dostać po roku (albo wcale), oraz wiele modeli cierpi na bootloop (padają płyty główne) więc nie wiadomo ile czasu podziała po gwarancji a dane warto trzymać w chmurze lub na karcie SD (serwis nie ma prawa odzyskać danych z pamięci wewnętrznej)

no to ostatnie pytanie - czy jakimś kodem serwisowym jestem w stanie sprawdzić 'przeszłość' tego telefonu?

jeżeli tak, to na co zwrócić uwagę?

o wyglądzie zewnętrznym nie wspominam - bo jeżeli znajdę jakieś dowody użytkowania to nie kupię.

znalazłem takie info:

For the H870 the code *#546368#*870#

Byłem użytkownikiem Pixela jak i G6, także wypowiem się z dużą dozą pewności.

Aparat Pixela o przynajmniej klasę wyżej niż G6. Model matrycy tam to najwyżej średniopółkowiec. Braki zakrywa apka Google Camera, ale nadal natywny HDR+ Pixela bije LGka na głowę.

Co do systemu, G6 Oreo otrzymał na przełomie Maj/Czerwiec, niewiele wcześniej niż G7, rok starszy flagowiec od Samsunga, znanego z późnego wdrażania aktualizacji. Kiedy mój G6 dostał 8.0, mój Pixel dostał 9.0. Najprawdopodobniej nie dostanie przyszłych wersji, ale to nadal lepszy wynik niż G6, który kolejnej wersji może nie dostać wcale, albo dostać za półtora roku.

Ekran Pixela porównywalny do G6. Rozdzielczość mniejsza, przekątna także, 16:9, ale kontrast AMOLEDa. Jeżeli żona woli poręczne maluchy (ok. 5") to jak znalazł, jeżeli preferuje większy ekran (G6 chyba 5,7") to ten ekran jest także fenomenalny, duża jasność maksymalna i jak na LCD fenomenalne odwzorowanie barw.

Podzespoły te same i tu, i tu. Zresztą, daję głowę, że nie zależy jej aż tak na płynności działania. Nie mniej trzeba to ująć, Android P na Pixelu działa FENOMENALNIE. Płynność animacji, multitasking, wszystko butter-smooth. G6 zdecydowanie wolniej, nie mniej dalej zadowalająco, chociaż nakładka LG to totalny syf.

Ja bym osobiście celował w Pixela, jeżeli główne wymagania to aparat. Na prawdę inna liga. G6 na auto szumi jak oszalałe. Tylko manual pozwala robić tym telefonem zadowalające zdjęcia, ale wątpię, że do takiego użytkownika trafi ten telefon.

zaskoczyłeś mnie tym że zdjęcia są lepsze w tym pixelu.... bo jeżeli tak to pozostałoby przekonać żonę do mniejszego ekranu (co mogłoby się udać)

zastanawiam się jeszcze czy nie zaczekać do: Xiaomi MI A2

ma mieć też dobry aparat, gorszy proc ale duży ekran i też czystego androida

za 2 tygodnie premiera