Skocz do zawartości

Komputer za 3000 zł dla nastolatka Gry

Recommended Posts

• Zastosowanie komputera : dla dziecka na kilka lat - gry (Fortnite, CoD, Wyścigi), rozrywka, internet

• Maksymalna kwota : 3000zł

Kiedy zamierzam kupić komputer? : w najbliższym czasie

Których części potrzebuję : cała buda bez peryferiów i ostatecznie bez HDD - może jakiś znajdę w domu

Czy będę podkręcać sprzęt? : nie

Rozdzielczość mojego monitora i model : docelowo 24 lub 27 cali FHD ale to odrębny zakup

Specjalne wymagania : dobrze jakby było w miarę cicho, maksymalna wydajność w podanym budżecie zwłaszcza jeśli chodzi o gry.

Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : brak

Własna propozycja zestawu : skłaniam się za czymś na bazie Intel Core i5 8400 i GTX 1060 6GB gdyż wydaje się, że jest to rozsądne minimum jeśli chodzi o nowe gry. 

Inne :

Proszę o pomoc w doborze zestawu. Problem polega na tym, że ciężko coś złożyć na bazie komponentów jakie podałem tak by zmieścić się w założonym budżecie. Zależy mi żeby części były nowe. Oczywiście są jest pewna tolerancja co do ceny ale nie szukam zestawu za 3,5k PLN. W grę wchodzi też taka sytuacja, że coś dokupuję np po miesiącu tak by jednorazowy wydatek mieścił się w granicy 3000 PLN +/- 200 PLN. 

Czy zakup karty ze starszej generacji (używanej na gwarancji) np gtx 980 ma sens? Czy warto szukać używek na gwarancji np gtx 1070? 

Czy poczekać z kartą do premiery nowych układów Nvidi? Krążą słuchy, że ceny kart mają iść w dół ale nie wiadomo kiedy.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Edytowane przez tuciek

Do gier i przy GTX 1060 wystarczy nawet i3 8100. Każdy liczy że ceny kart spadną, a bitcoin znowu idzie w górę. O nowej generacji kart też niedużo wiadomo. 

To co zaproponowałeś wyszło mi 3500 zł. Więc trochę ponad budżet. Ewentualnie można zjechać 300 zł z  kością RAM i w przyszłość dokupić jako prezent na urodziny. Dodatkowo można zaoszczędzić 300zł na karcie biorąc wersje 3GB, ale wydaję mi się że to trochę z mało.

https://www.morele.net/inventory/info/35a4f82d/

// Brak argumentacji

Edytowane przez 3ndurek

Ja mam trochę inną propozycję. Złożyć zestaw oparty o AMD Ryzen 5 2400G ze zintegrowaną grafiką a w przyszłości dorzucić kartę graficzną. Sama integra w ryzenie bez problemu sobie radzi w takich grach jak CS:GO czy Fortnite (polecam obejrzeć/poczytać testy w tytułach które Cię interesują).

Wszystko nowe z x-kom.pl:
AMD Ryzen 5 2400G - 679zł
Gigabyte GA-AB350M-DS3H - 279zł
Dwie kości: GOODRAM 4GB 3000MHz IRDM X Black CL 16 - 478zł
SilentiumPC 600W Vero M2 Bronze - 239zł
SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black - 149zł
Toshiba 1TB 7200obr. P300 OEM - 159zł
GOODRAM 120GB SATA SSD CX300 - 125zł

Suma: 2108zł

Palit Geforce GTX 1060 Dual 6GB GDDR5 - 1269zł

Suma: 3377zł

Obudowa z trzema wentylatorami w zestawie i zasilacz z zapasem mocy. RAM 8GB w dual channel (lepsza wydajność niż pojedyncza kość 8gb), a dzięki płycie z 4 slotami ram łatwa rozbudowa do 16gb. Na pewno warto wziąć SSD pod system i do tego HDD pod gry i pliki (jak znajdziesz HDD u siebie to bierz tylko ssd).

// Skrajna niekompetencja

// Polecanie 2400G z GTX 1060 w cenie wydajniejszego i5 8400 na B360, CX300 na TLC i kompletnie nieopłacalnego Vero zakrawa na głupotę. W RG4 są dwa wentylatory, ale skąd to możesz wiedzieć jak polecasz podzespoły na pałę

Edytowane przez 3ndurek

Do gier i przy GTX 1060 wystarczy nawet i3 8100. Każdy liczy że ceny kart spadną, a bitcoin znowu idzie w górę. O nowej generacji kart też niedużo wiadomo. 

To co zaproponowałeś wyszło mi 3500 zł. Więc trochę ponad budżet. Ewentualnie można zjechać 300 zł z  kością RAM i w przyszłość dokupić jako prezent na urodziny. Dodatkowo można zaoszczędzić 300zł na karcie biorąc wersje 3GB, ale wydaję mi się że to trochę z mało.

https://www.morele.net/inventory/info/35a4f82d/

Ten zestaw wydaje się całkiem ok, wyrzucając jedna kość Ram wychodzi ok 3200 zł jednak brakuje SSD, który można wstawić zamiast HDD który zaproponowałeś. Może jednak coś z tego będzie...

Co do AMD Ryzen... jednak skłaniam się ku Intelowi gdyż widzę, że większość proponuje właśnie intela a po co iść pod prąd;)

Dzięki za propozycje, myślę nadal.

Nie doczytałem że może być bez hdd, gdzie dla gracza najważniejsze jest miejsce. https://www.morele.net/dysk-ssd-goodram-irdm-gen2-120gb-sata-iii-2-5-ir-ssdpr-s25a-120-1512239/

W takim razie można ramy zamienić na https://www.morele.net/pamiec-goodram-irdm-ddr4-2x4gb-2400mhz-cl15-ir-r2400d464l15s-8gdc-1225721/ które zajmą 2 banki i 2 zostaną na ewentualną rozbudowę.

Ryzen nie jest zły, ale w grach jednak gorzej sobie radzi.

Cpu: i5-8400 - 749 zł
Mobo: Asus z370 pro4 - 439zł
RAM: : Patriot viper 3000 MHz 2x4GB - 379 zł
SSD: GoodRam Iridium PRO 240GB - 285zł
PSU: Cooler Master G450M - 229zł
Obudowa: SPC Armis AR1 - 99 zł
GPU: Zotac GTX 1060 6GB - 1199 zł

Razem: 3379 zł

Płyta z370 atx z 4 bankami na ram, polmodularny zasilacz z 5-letnią gwarancją, ram 3000 MHz w dualu, dysk ssd na kościach MLC, grafika od zotac najtańsza dostępna więc kulturą pracy nie grzeszy - tutaj można poszukać używki z długa gwarancją w okolicach 1000-1200 zł z lepszym chłodzeniem i cena spadnie do okolic 3200zł.
Ewentualnie z płytą do h310m - 280/300zł i ram na 2666MHz -369 zl ale moim zdaniem nie warto.

Ceny z esc.pl

// Niekompetencja

// Pakowanie komuś referenta w cenie 1200zł gdzie za 60-80zł więcej mamy wersje z dwoma wentylatorami  do AR1 to absurd. Takie porady nie w tym dziale

Edytowane przez 3ndurek

Skleciłem takie coś na esc.pl:

Procesor:
Intel Core i5-8400 /2.8GHz, 9MB, LGA1151, BOX/
749 zł

Płyta główna:
AsRock B360M Pro4 /intel B360, LGA1151/
349 zł

Pamięć RAM:
GoodRam 8GB (2x4GB) 2666MHz CL16 Iridium X (black)
369 zł

Dysk SSD:
GoodRam Iridium 120GB SATA3 (550/540MB/s) MLC
139 zł

Karta graficzna:
ZOTAC GeForce GTX1060 6GB DDR5 192bit (1708/8000)
1199 zł

Zasilacz:
bequiet! PurePower 10 400W Silver
229 zł

Obudowa:
SilentiumPC Regnum RG4 Pure Black
159zł

Razem daje 3193zł

Jakieś sugestie co do tego zestawu? Może być?

docelowo 24 lub 27 cali FHD ale to odrębny zakup

Budżet?

ostatecznie bez HDD - może jakiś znajdę w domu

To znaczy? jak jest to jakiś wolny dziadek to nie ryzykowałbym i kupił nowy 1TB HDD za 160zł, SSD możesz dorzucić w każdej chwili. 

GoodRam Iridium 120GB SATA3 (550/540MB/s) MLC

W żadnym wypadku, poza tym, ze to badziewny dysk dodatkowo są problemy z bootowaniem na H310/B360.

ZOTAC GeForce GTX1060 6GB DDR5 192bit (1708/8000) 1199 zł

Referent - głośny i gorący,  GeForce GTX1060 WF2 OC 6GB DDR5 192bit (1797/8008)

Jak za drogo MOBO na H310 i RAM w jednej kości 1 x AsRock H310M-HDV /H310, DDR4, LGA1151/1 x GoodRam 8GB 2666MHz CL16 Iridium X (black)

Zasilacz daj na G450M, dłuższa gwarancja, ciut mocniejsza linia +12V i odpinane okablowanie.

Z obudów nowsza konstrukcja Armis AR3 z lepszymi wentylatorami Sigma Pro 120mm.

@@3ndurek, i tu się moderator myli, w RG4 są TRZY wentylatory w zestawie (info z silentiumpc.com).

Zasilacz VERO 600W za 239zł jest nie opłacalna ale beQuiet! 400W za 229zł już jest jak najbardziej okey? Żadna sprawność nie zrekompensuje różnicy 200W (co innego gdyby to był noname bez żadnego certyfikatu).

Ok, za ssd należała mi się nagana.

Moja propozycja na Ryzenie miała być alternatywą na zakup całego sprzętu od razu. Wyraźnie napisałem że GPU można dokupić PÓŹNIEJ. Po za tym nie zdziwiłbym się gdyby Vega 11 byłą wystarczająca dla tego konkretnego nastolatka. Dzięki temu gpu można by kupić dopiero gdy zajdzie taka potrzeba np: podczas premiery nowej generacji (niższa cena poprzedniej albo lepsza wydajność nowej) co by skutkowało dłuższym życiem zestawu.

Po za tym nie zdziwiłbym się gdyby Vega 11 byłą wystarczająca dla tego konkretnego nastolatka.

To źle myślisz. 

skłaniam się za czymś na bazie Intel Core i5 8400 i GTX 1060 6GB gdyż wydaje się, że jest to rozsądne minimum jeśli chodzi o nowe gry

W grę wchodzi też taka sytuacja, że coś dokupuję np po miesiącu tak by jednorazowy wydatek mieścił się w granicy 3000 PLN +/- 200 PLN. 

Za 3200 jest i5 8400 na H310 z GTX 1060 z dobrym układem chłodzenia.

Specjalne wymagania : dobrze jakby było w miarę cicho, maksymalna wydajność w podanym budżecie zwłaszcza jeśli chodzi o gry.

I tego drugiego 2400G nie zapewni.

Już nie wspomnę o reszcie, za 20zł więcej mamy płyty w formacie ATX z chłodzoną sekcją, RAM 3000MHZ 16CL za 480zł? - za tyle mamy G.Skile 3200MHz.

Zasilacz VERO 600W za 239zł jest nie opłacalna ale beQuiet! 400W za 229zł już jest jak najbardziej okey? Żadna sprawność nie zrekompensuje różnicy 200W (co innego gdyby to był noname bez żadnego certyfikatu).

Nie masz pojęcia o zasilaczach o czym świadczy to co napisałeś wyżej, a to nie miejsce by się doszkalać z zakresu PSU.

Temat wałkowany w odpowiednim dziale niejednokrotnie dlaczego nie warto pchać się w zasilacze od SPC

600W z kiepską regulacją napięć i niskej jakości środkiem w cenie jednostek z dłuższą gwarancją i na DC-DC?

Za 10zł więcej Seasonic Focus Gold 450W - jakościowo i pod względem gwarancji przepaść, zapas mocy nawet na 1080.

Dzięki bardzo za wyczerpujące uwagi, wezmę je sobie do serca i postaram się wybrać najlepsze opcje.

@3endurek jaką polecasz kartę w miarę cichą i z dobrym chłodzeniem? Dobre opinie ma MSI ale chyba należą do najdroższych. Dzieki za opinię ws SSD, wiem, że niektóre są średnio udane a nie chciałbym nadziać się na jakąś minę. W ogóle to powiedzcie czy nie lepiej byłoby kupić dysk pod M.2 a nie pod SATA ?? Jakie są plusy takiego rozwiązania?

Co do monitora to jest to całkiem oddzielny zakup, planuję przeznaczyć na to ok 600-700zł i w tej cenie będę szukał czegoś fhd im większy tym lepszy bo sam chętnie coś tam na nim obejrzę.

Pozdrawiam.

3endurek jaką polecasz kartę w miarę cichą i z dobrym chłodzeniem?

http://www.esc.pl/product_info.php?products_id=73545 coś cichszego MSI Gaming bez X lub Palit Jetstream. Sam mam tego Gigabyte, ale tutaj do cichej karty jeszcze brakuje i ten plastikowy Backplate....

Krótko mówiąc, jak brać to za 1340zał to wolę dorzucić 70zł do MSI czy Palita.

W ogóle to powiedzcie czy nie lepiej byłoby kupić dysk pod M.2 a nie pod SATA ??

Nie ma sensu bo masz ciasny budżet, a sensowny dysk na M.2 NVMe to wydatek blisko 400zł za 256GB.

Optymalnie byłoby wziąć Iridium PRO 240GB SATA3 (560/530MB/s) MLC

Co do monitora to jest to całkiem oddzielny zakup, planuję przeznaczyć na to ok 600-700zł i w tej cenie będę szukał czegoś fhd im większy tym lepszy bo sam chętnie coś tam na nim obejrzę.

24" FHD IPS całkiem dobry w tym budżecie i już sprawdzony 24MP59G-P (IPS, 5ms, HDMI)

, ewentualnie 27" FHD, ale tutaj już trzeba mieć zachowaną odpowiednią odległość i też cenowo na styk.