Skocz do zawartości

Telefon do 300 zł, ~4", prosty i solidny

Recommended Posts

Czołem, jestem zupełnie zielony w tej dziedzinie.

Szukam możliwie taniego telefonu, który spełnia poniższe wymagania:

- ekran 4-4,5 cala

- Android co najmniej 4 (najlepiej jeśli nie będę musiał sam tam niczego aktualizować)

- Wi-Fi

- w miarę przyzwoity główny aparat (obecnie mam 3.2 Mpix i to jednak trochę mało)

- masa około 130 gramów

- akumulator, który nie będzie wymagał codziennego ładowania

- niech nie rozsypuje się w rękach, nie pęka ekran, nie wybucha akumulator, nie będzie przez cały czas połączony ze wszystkimi znanymi i nieznanymi światu serwisami szpiegującymi (da się?)

Nie mam oporów przeciwko używanemu sprzętowi, może z wyjątkiem stanu akumulatora, za to nie jestem przekonany do telefonów z Biedronki itp. Chińskie telefony może też nie są złe, o ile da się z nich normalnie korzystać w Polsce (nie wiem). Telefon jest dla mnie zwykłym przedmiotem, jak szczoteczka do zębów, i najważniejsze, aby dobrze działał, a bajery są zbędne.

Obecnie mam bodajże Alcatela 991D i najbardziej doskwiera mi stary system, który uniemożliwia skorzystanie z kilku ważnych dla mnie programów.

Wymyślicie coś? Życzę udanego weekendu!

5 cali to już dość dużo i raczej wolałbym uniknąć tak dużego telefonu. Widziałem Samsunga S5 Mini, on ma chyba 4,5 cala i Androida 4.4, więc spełnia podstawowe wymagania. No ale to stary telefon i nie mam pojęcia, jak będą wyglądały sprawy z akumulatorem i wydajnością.

Z pięciocalowych to wiem, że Xiaomi Redmi 4A jest dość dobry.

Polecam Nokię 1 z Androidem GO. W większości sklepów kosztuje 300 bez złotówki, do tego posiada ekran 4.5" oraz czysty system operacyjny. Niestety ze względu na słabe podzespoły związane z ceną urządzenia nie będzie ono jakoś wydajne ale i tak myślę że w tym przedziale cenowym jest ono jednym z najlepszych wyborów. Pozdrawiam.

Edit: nokia posiada również zdejmowaną klapkę baterii co bardzo ułatwia życie ;)

Edytowane przez ChaoticSerpent