lukipele 0 Napisano 18 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Czesc wszystkim. Mam problem z uruchomieniem systemu na stacji opartej o mobo asrock z370 pro4. Chcialem uruchomic system na uprzednio zainstalowanym windowsie 7 ( służył na poprzedniej płycie głównej) , niestety "nie widzi" myszki ani klawiatury. W poruszaniu się po biosie problem nie występuje. Postanowiłem na nowo zainstalować system (ciagle mowa o win 7) , jednakże przy zabootowaniu oraz przejściu do instalatora problem pojawia się ponownie - brak kursora myszki i reakcji na komendy wydawane przez przyciski klawiatury. Czy Waszym zdaniem problem jest w kompatybilności plyty z systemem (oficjalnie mobo nie jest wspierane przez windows 7)? Niestety nie posiadam klawiatury pod port ps2, wiec nie jestem w stanie sprawdzić czy w ten sposób mógłbym poruszać się po pulpicie. Cytuj Link to post Share on other sites
Yahoo.K 152 Napisano 18 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Od 6 generacji procesorów windows 7 nie jest wspierany Cytuj Link to post Share on other sites
lukipele 0 Napisano 18 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Czyli bootujac win 10 z poziomu usb nie będzie tego problemu i będę mógł poruszać się w instalatorze systemu? Cytuj Link to post Share on other sites
Yahoo.K 152 Napisano 18 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Tak Cytuj Link to post Share on other sites
prohans 139 Napisano 18 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 To że płyta nie jest kompatybilna z systemem to jedna sprawa, nic nowego w zasadzie nie jest kompatybilne z 7 ani Mobasy ani Cpu. Problem niedziałającej myszki i klawiatury na 7 wynika z pracy kontrolera USB. Na nowych płytach kontroler działa w trybie xHCI a w Win7 takiego trybu niema, 7 ma uHCI i xHCI. Na szczęście można obejść ten problem, na niektórych płytach jest możliwość uruchomienia trybu legacy ale najprawdopodobniej stracisz możliwość pracy usb w standardzie 3.0 Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 19 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 (edytowane) [1.] u mnie po przejściu z platformy X99 na Z370 zadział port USB 3.1, dzięki temu mogłem zainstalować wszystkie sterowniki USB itd..., także polecam spróbować. [2.] jeśli masz możliwość przełożenia dysku na chwilę do jakiegoś starszego kompa, to zrób to - następnie zainstaluj w systemie TeamViewer, przydziel w opcjach stałe ID i HASŁO, oraz zaznacz [uruchamiaj TeamViewer z Windows] następnie przełóż z powrotem dysk do platformy Z370, po czym zdalnie (z jakiegoś laptopa) przez teamviewer zaloguj się^ i instaluj sterowniki USB itd. (sterowniki windows 7 dla płyty ASRock Z370 PRO4) [3.] załatw starą mysz pod port PS/2 , aby zainstalować sterowniki USB [4.] Co do instalacji Windowsa 7 na Z370, polecam pobrać oryginalną kopię Windowsa 7 (obraz .iso), najlepiej wersje z zintegrowanymi najnowszymi poprawkami 2017, następnie za pomocą narzędzia MSI Win 7 Smart tool [link] tworzysz botowalny Pendrive USB z instalacją win7 który dogrywa wszystkie sterowniki USB dla chipsetów intel z serii 100, 200, 300, tutaj poradnik jak ustawić botowanie instalatora win7 z USB na płycie ASRock Z370 przykład obsługi MSI Win 7 Smart tool: [5.] w razie problemów z pkt 4^. napisz mi na PW. Edytowane 19 Lipca 2018 przez mutissj Cytuj Link to post Share on other sites
Yahoo.K 152 Napisano 19 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Długo wzbraniałem się z przejściem na 10 ale w końcu to nastąpiło i jest to nie odwracalne dla wszystkich. Windows 10 zainstalowałem od najnowszej wersji czyli April 2018 i jest ok, jestem zadowolony że w końcu zrezygnowałem z Win7. Gry działają bez problemu nawet te starsze no i wszystko inne lepiej sprawniej po prostu super. Cytuj Link to post Share on other sites
lukipele 0 Napisano 19 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 Dziękuję za pomoc. Ostatecznie postanowiłem zainstalować windowsa 10 i problem zniknął. Niestety napotkalem kolejną przeszkodę- podczas instalacji sterowników do lanu (sterowniki do ethernet connection (2) I219-V) wywala mi błąd :"cannot inatall drivers. No intel adapters are present in this computer". Próbowałem instalować sterownik dodany bezpośrednio na stronie asrocka, sciagalem sterownik ze strony intela, korzystałem rowniez z managera urzadzen. Niestety, bezskutecznie. Czy ktos jest w stanie pomóc? Byc moze insstalowalem sterowniki w zlej kolejnosci? Problem zazegnany:) Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 19 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 zrezygnowałem z Win7. Gry działają bez problemu nawet te starsze no i wszystko inne lepiej sprawniej po prostu super. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts