Skocz do zawartości

Asrock z370 pro4 a windows 7

Recommended Posts

Czesc wszystkim. Mam problem z uruchomieniem systemu na stacji opartej o mobo asrock z370 pro4. Chcialem uruchomic system na uprzednio zainstalowanym windowsie 7 ( służył na poprzedniej płycie głównej) , niestety "nie widzi" myszki ani klawiatury. W poruszaniu się po biosie problem nie występuje. Postanowiłem na nowo zainstalować system (ciagle mowa o win 7) , jednakże przy zabootowaniu oraz przejściu do instalatora problem pojawia się ponownie - brak kursora myszki i reakcji na komendy wydawane przez przyciski klawiatury. Czy Waszym zdaniem problem jest w kompatybilności plyty z systemem (oficjalnie mobo nie jest wspierane przez windows 7)? Niestety nie posiadam klawiatury pod port ps2, wiec nie jestem w stanie sprawdzić czy w ten sposób mógłbym poruszać się po pulpicie.

To że płyta nie jest kompatybilna z systemem to jedna sprawa, nic nowego w zasadzie nie jest kompatybilne z 7 ani Mobasy ani Cpu.

Problem niedziałającej myszki i klawiatury na 7 wynika z pracy kontrolera USB. Na nowych płytach kontroler działa w trybie xHCI a w Win7 takiego trybu niema, 7 ma uHCI i xHCI.

Na szczęście można obejść ten problem, na niektórych płytach jest możliwość uruchomienia trybu legacy ale najprawdopodobniej stracisz możliwość pracy usb w standardzie 3.0

• [1.] u mnie po przejściu z platformy X99 na Z370 zadział port USB 3.1, dzięki temu mogłem zainstalować wszystkie sterowniki USB itd..., także polecam spróbować.

• [2.] jeśli masz możliwość przełożenia dysku na chwilę do jakiegoś starszego kompa, to zrób to - następnie zainstaluj w systemie TeamViewer, przydziel w opcjach stałe ID i HASŁO, oraz zaznacz [uruchamiaj TeamViewer z Windows] następnie przełóż z powrotem dysk do platformy Z370, po czym zdalnie (z jakiegoś laptopa) przez teamviewer zaloguj się^ i instaluj sterowniki USB itd. (sterowniki windows 7 dla płyty ASRock Z370 PRO4)

• [3.] załatw starą mysz pod port PS/2 :P, aby zainstalować sterowniki USB

• [4.] Co do instalacji Windowsa 7 na Z370, polecam pobrać oryginalną kopię Windowsa 7 (obraz .iso), najlepiej wersje z zintegrowanymi najnowszymi poprawkami 2017, następnie za pomocą narzędzia MSI Win 7 Smart tool [link] tworzysz botowalny Pendrive USB z instalacją win7 który dogrywa wszystkie sterowniki USB dla chipsetów intel z serii 100, 200, 300, tutaj poradnik jak ustawić botowanie instalatora win7 z USB na płycie ASRock Z370

przykład obsługi MSI Win 7 Smart tool:

• [5.] w razie problemów z pkt 4^. napisz mi na PW.
Edytowane przez mutissj

Długo wzbraniałem się z przejściem na 10 ale w końcu to nastąpiło i jest to nie odwracalne dla wszystkich. Windows 10 zainstalowałem od najnowszej wersji czyli April 2018 i jest ok, jestem zadowolony że w końcu zrezygnowałem z Win7. Gry działają bez problemu nawet te starsze no i wszystko inne lepiej sprawniej po prostu super.

Dziękuję za pomoc. Ostatecznie postanowiłem zainstalować windowsa 10 i problem zniknął. Niestety napotkalem kolejną przeszkodę- podczas instalacji sterowników do lanu (sterowniki do ethernet connection (2) I219-V) wywala mi błąd :"cannot inatall drivers. No intel adapters are present in this computer". Próbowałem instalować sterownik dodany bezpośrednio na stronie asrocka, sciagalem sterownik ze strony intela, korzystałem rowniez z managera urzadzen. Niestety, bezskutecznie. Czy ktos jest w stanie pomóc? Byc moze insstalowalem sterowniki w zlej kolejnosci?

Problem zazegnany:)