Skocz do zawartości

MSI or ASUS GTX 580 czy GTX 570 or 560 SLI?????HELP!

Recommended Posts

Witam Wszystkich:) Skladam kompa o parametrach:

---płyta główna: P8P67 ( REV 3 ) - PRO

---procesor: i7-2600K

---COOLERMASTER Wentylator CPU Hyper N520 silent 19dBA

---pamięć: 8GB/1333 (2x4GB)

---dysk twardy: SEAGATE/WD 1TB SATA III

---nagrywarka: LG DVD

---zasilacz: Corsair 800-850W

---obudowa: CoolerMaster CM690

Pozostaje problem karty grafiki: Myslalem o zakupie GTX 590 ze wzgledu na jej duza wydajnosc i w miare cicha prace jak na takiego potwora ale jak wiadomo pojawily sie problemy z przegrzewaniem karty:/ Dlatego szukam czegos zamiennego z bardzo duza wydajnoscia i dopuszczalna kultura pracy ( nie chce odglosu kombajnu z obudowy) - dlatego tez odpada rowniez HD 6990- bardzo glosny.....Od razu uprzedze, iz zalezy mi naprawde na bardzo wydajnym rozwiazaniu ale rowniez w miare cichym, na ktorym gry jak CRYSiS badz METRO bede plynnie chodzily przy rozdzielczosciach 1920:1080 na najwyzszych detalach i max AA, oczywiscie glownie pod DX11 ale i DX10,komputer glownie do gier i internetu ;)

Myslalem nad tymi opcjami:

1) MSI GTX 580 LIGHTING TWIN FROZR 3 (podkrecony)

2) ASUS GTX 580 Direct CU II (podkrecony)

3) GIGABYTE GTX 560 TI SLI

4) GTX 570 wersja niereferencyjna

I teraz ciezka decyzja, wybrac opcje jednordzeniowa czy dwurdzeniowa a jesli dwurdzeniowa to czy Mikroprzyciecia to tylko mit czy prawda a jesli tak to czy bardzo wplywa to na plynnosc(na zadnym forum nie moge znalezc jednoznacznej odpowiedzi) i czy jesli zdecydowalbym sie na ktorys z ukladow SLI to jak glosny potrafi byc taki uklad i jaki zasilacz trzeba posiadac ? Jelsi chodzi o SLi bardziej sklanialbym sie chyba ku 570 SLI ale tutaj zastanawiam sie jak wyglada sprawa z glosnoscia?

Co 2 wariantow kart jednordzeniowych tutaj tez ciezka sprawa, bo z jednej strony Asus ktory jest bardzo cichy i ma najlepsze wykonanie( najtrwalsze), zdrugiej MSI Twin Frozr 3 ktory ma duza wieksza moc podkrecenia niz Asus ale za to jest glosniejszy (ale moze nie az tak bardzo glosny,hmmm?).....Prosze pomozcie bo juz nie wiem sam co zakupic.....Sume jaka moge przeznaczyc to okolo 2300 zł na grafe. Pozdrawiam i z gory dziekuje za wszystkie rady i sugestie:) Szukam czegos bardzo mocnego ale i z dobra kultura pracy( bez przegrzewania i w miare cichego ).

Ps. Czy do podanych kart dokupywac do obudowy (oprocz 2 podstawowych wiatrakow przod + tyl) jeszcze dwa dodatkowe po bokach czy raczej jest to zupelnie nie potrzebne i jak one wplywaja na glosnosc obudowy?

THX & BIG POZDRO! :-)

---

PS2. Oczywiscie chodzilo mi o GTX 570 (niereferencyjny) w opcji SLI i jak wyglada jego kultura pracy(jak z glosnoscia i temperatura?????), co wybrac z 4 propozycji???:-)

Najwazniejsze pytanie -> Jakie GTX-y 570 niereferencyjne maja najlepsze chlodzenie ( najcichsze) i utrzymuja dobre temp w SLIi czy wystepuja u nich mikroprzyciecia?????????

pzdr Marcin

http://www.ceneo.pl/10708995 --> 2 x 560 ti w SLI --> przebija 580 a do tego o wiele cichsza praca bedzie w twojej budzie. Jak dla mne najbardizej sensowy wybor, maxymalna wydajnosc przy mininalnej cenie jesli chcesz w pelni wykorzystac tego i7

Jesli interesuje cie 1 karta graficzna to tu mozna zaproponowac http://www.ceneo.pl/10833502 --> GTX 570 wydajnosc bedzie troche mniejsza, ale jest to 1 karta, ktora w przysclosci bedzie mozna latniwje sprzedac i dolozyc do innej.

Osobiscie bym sie nei pchal w 580 ani w 6970 (brak konstrukcji niereferencyjnych).

Pozdro

@MartinMartinN:

Witamy na forum ;)

2x560 na pewno będzie bardzo wydajnym rozwiązaniem, ja jednak kupiłbym 570 - w zupełności wystarczy, pociągnie mniej prądu, a z czasem, gdyby zabrakło mocy dokupił drugą do sli.

A co myslicie o gtx 570 w Sli, glosny jest? Jak z temperaturami? Jak z tymi mikroprzycieciami wkoncu jestw sli?

Naprawde dwa 460 w Sli sa cichsze niz niz jeden 580?

Co lepsze : MSI GTX 580 LIGHTING TWIN FROZR 3 (podkrecony) czy ASUS GTX 580 Direct CU II (podkrecony) ?

Dopowiem ze moj monitor ma 27 cali

Nie wiem, nie miałem do czynienia z 570 na żywo. Domyślam się jednak, że jest głośna. Podobnie było z 470 sam nabyłem kiedyś taką i po pewnym czasie użytkowania nie wytrzymałem i zmieniłem chłodzenie. Teraz (nawet po OC) mam ciszę i temp. w Furmark (po 1h) nie przekraczają 65*C (co oznacza, że w zwykłym użytkowaniu (gameing) będzie ~50*C).

Przeczytaj http://www.benchmark.pl/mini-recenzje/Z ... -3553.html myślę, że z 570 jest trochę lepiej (niż z referentem 470), ale nie spodziewałbym się dużej poprawy.

Takie gdybanie, bo nie widziałem ref. 570 w działaniu na żywo.

MartinMartin nie baw sie w 580 ani w 6970 bo to za glosne i za gorace karty, zostan albo przy 2x 560 albo 1x 570 ;)

Ale bzdury... ASUS GTX 580 Direct CU II posiada najlepsza kulturę pracy z 580. Cicha i w miarę chłodna,

Ale bzdury... ASUS GTX 580 Direct CU II posiada najlepsza kulturę pracy z 580. Cicha i w miarę chłodna,

Ale kultura tych kart nie jest zbyt wysoka, niestety chlodzenie powietrzem ma pewne ograniczenia, ktorych przy pewnych kartach nie mozna przeskoczyc.

Proponuje 560 ti poniewaz mozna by sie zastanowic aby teraz kupic jedna karte a w przyszlosci drugam, nie wiem czy jest sens kupowac takie potwory jak 580.

Zobaczcie co sie salo z 480, dlaczego jest teraz tak tania, a w dniu premiery cena byla kosmiczna? Pozatym gry obecnie genialnie sie skaluja, jakis czas temu DANNY_79 pokazl linka do testow 450 w SLI i co sie okazalo wiele testow byla na 110-115 % ;), a z 560 na pewn bedzie jeszcze lepiej.

Lepiej kupić jedna dobra aniżeli dwie. Choć dwie karty wcale nie są złe. Mniej prądu, chłodniej w budzie i ciszej...czyli ASUS GTX 580 Direct CU II

Nad rymami kolego musisz jeszcze popracowac ;]

Tez jestem zdania ze lepiej miec 1 lepsza karte niz 2 (nawet mocniejsze w SLI) ale nie kosztem 580 ani 590 --> to sa grzejniki i nic nie poradzisz na ilosc ciepla jakie one wydaja czy moc jaka potrzeba do ich zaspokojenia.

Nie pisze zeby dolozyc juz teraz 2, mozna kupic jedna a za jakis cas dolozyc drugaj, a moze jedna starczy i nie bedzie trzeba sie bawic w SLI?

JA wybrałbym raczej 2x 560,bo będzie ciszej i wydajniej niż gtx 580,chyba ze kupisz nie referenta,ale i tez musisz wiedzieć ze 2x gtx 560ti raz będzie dobrze innym razem będzie gorzej,zależy od skalowania i danej gry.Tak jak valus pisze teraz 1 kupujesz bo styka do wszystkiego,jak braknie mocy to się zastanowisz czy kupisz 2 czy zmienisz ,plus takiego rozwiązania jest ze tera 1 kupujesz ,później 2 jak stanieje

Ok, a czemu nikt nie wspomina o opcji 2-ch gtx 570 Twiwn Frozr 2 w SLi - jest az tak glosno i goraco? W sumie to sama jedna miesci sie sie w 2 slotach wiec nie powinno byc problemow w obudowie z sli i jest dosc cicha, a jak wypadaja obie karty w SLI? Patelnia i kombajn czy jest calkiem wporzadku?

Gdybyscie mieli wybierac miedzy Asus Gtx 580 Direct cu 2 (3 sloty) a dopiero nadchodzacym MSi Twin Frozr 3 to co byscie wybrali????

Wiem , ze Asus cichszy i lepsze czesci ale do podkrecania sredniawy, a MSI Twin Frozr 3 swietny do podkrecania ale glosniejszy niz Asus....

Tylko co wiemy na dzien dzisiejszy o TF3? I kiedy zawita w naszych skleptach.

MartinMartinN --> naprawde wykorzystasz mozliwosci 2x 570? Jesli uwazasz ze tak to smialo mozesz kupowac, nikt cie od tego nie odciagnie. ale po co wydawac 2000 zl na karty graficzne ;)

Jeżeli masz kasę to czemu nie sli z gtx 570 ,tylko po co?Chyba ze kupujesz już sprzęt na 3 lata z góry to czemu nie ,tylko koszt 2x gtx 570 jest duży ,dużo większy niż opłacalność ,dlatego ludzie proponują 2x 6850,zamiast np 6870 no ja jestem z tych co czasem słuchają a czasem nie.Ja przy zakupie 2x 6870 chciałem ,by pojedyncza karta była nie gorsza niż gtx 470 którego sprzedałem,ale byłem zadowolony ,6850 w porównaniu do gtxa ciut za słaba,a w grach gdzie cross się mniej liczy ,będzie wydajniej niż z 6850,więc zakup takiego gtx 570 nie jest zły,odpowiedz sobie na pytanie czy potrzebujesz aż tak dużej mocy sli z 570 czy ci wystarczy sli z ciut słabszych kart 560ti.

2x gtx 560

http://www.xbitlabs.com/articles/video/ ... 0-sli.html

2x gtx 570

http://www.xbitlabs.com/articles/video/ ... 0-sli.html

W tych testach możesz sobie porównać wyniki dokładnie taka sama platforma:)miłej lektury

Martin sam nie wybadałem dokładnie moich kart mam je od nie dawna,i mogę ci powiedzieć ze na przykładzie,crysis 2 widzę wyraźna różnice ,wcześniej grałem 1x 6870 na trybię hardcor i rozdz 1280,tera na 1680 ten sam tryb i mam więcej fps.o jakiś 30%do 50%przy wyższej rozdz na 2 kartach.Sam jestem nowicjuszem w sprawach sli cross,po testach smarkach i crysisie na razie zadowolony jestem,głownie min fps się zwiększył:)Po co ci 1000fps skoro min kuleje,mnie ciut ogranicza procek z min fps,tak mi się wydaje.

viewtopic.php?f=24&t=18578&start=40 ranking

No wlasnie dokladnie chodzi mi o sprzet najblizsze 4 lata, kupic raz i na dlugi czas miec luz ;] To czy dam 2 tys nie ma az tak duzego znaczenia dla mnie biorac pod uwage fakt ze chce kupic cos co ma mi starczyc na taki dlugi czas bez wiekszej ingerencji w co dzieje sie na rynku ;) Chce miec komfort psychiczny nie tylko teraz ale i za 2-3 lata ze jak wlacze gre to bede mogl sie rowniez cieszyc plynnoscia w najwyzszych detalach na 27 calowym monitorze:)

570 w sli jest kuszace ale po pierwsze czy bedzie bardzo glosno i goraco bo to mnie najbardziej interesuje??? a po drugie czy Gtx 570 Direct CU 2 mozna polaczyc w sli ( jedna karta ma az 3 sloty! )? Czy raczej lepiej byloby tu uzyc 2 slotowego MSI Lighting TF2?

Jak takie 2 karty sie skaluja, beda mikroprzyciecia i spadki animacji ?

Ja odpadam, nie widze sensu montowania 570... naprawde zastanow sie czy jest sens pakowac sie w takie molochy w obudowie:

http://www.techpowerup.com/reviews/NVID ... SLI/8.html --> tu masz` test GTX 560 ti w SLI zobacz po prostu czy takie ilosci klatek wystarcza ci w najblizszym czasie!! JEsli tak to smialo bierz jesli nie to:

http://www.ceneo.pl/10833502 --> takie chlodzenie od gigabyta na GTX 570

Zawsze zamiast 2 kart możesz kupić 1 gtx 570 i tak jak banny mówi za rok inna,a kasę którą masz na 2,to przeznaczyć możesz na coś innego niż komp np lepszy monitor ,bądź ciuszki jakieś,sprzęt grający,albo cele charytatywne:)

Ja osobiście polecam GTX 570 SLI czy bez i tak bardzo wydajny od niedawna jestem posiadaczem tej karty od gigabyte w wersji windforce 3X w metro na DX 11 i z physx mam max 65* ;) jest też podatna na OC wykręciłem na niej (core 922 MHz) karta na chłodzeniu na 85% jest dość głośna ale do 55-60 % prawie nie słyszalna a w crysis 2 wiatraki były na 48% i było max 65* dlatego bardzo polecam

Ja jeszcze nie postanowilem co kupie, narazie rozwazam za i przeciw,narazie dowiaduje sie najbardziej dla mnie waznych rzeczy do podjecia decyzji, napewno nie chce nic sprzedawac i kupowac za rok, tak jak napisalem chce miec luz przynajmniej na najblizsze 3 lata:)

Najistotniejsze dla mnie sa trzy kwestie:

1) jak wyglada sprawa z temperatura i glosnoscia przy 2 niereferencyjnych gtx 570 SLI (Asus badz Msi)? Nigdzie w necie nie moge znalezc informacji na ten temat- Glosnosc i Temperatura????

2) Czy modele kart graficznych zajmujacych 3 sloty mozna laczyc w SLI (czy sie zmieszcza)?

Tutaj mysle apropo 3 slotowego GTX 570 ASUS Directcu 2 w SLi ( czy wejda do plyty P8P67 ( REV 3 ) - PRO ?) , badz pojedynczym 3 slotowym Gtx 580 Directcu 2 (podkreconym).

3) Jak wyglada sprawa z SLI w przypadkach gtx 570 jesli chodzi o Mikroprzyciecia?

Prosze o odpowiedz na te 3 kwestie, ktore tak naprawde sa dla mnie najwazniejsze w tej chwili w doborze karty:)

Z gory dziekuje za wszystkie cenne rady i linki ktore mi podaliscie(czesc juz czytalem , czesc wlasnie przeczytalem ) ;)

Prosze o info 3 powyzszych kwesti szczegolnie interesuje mnie opcja temeratur i glosnosci (kultury pracy) 2 GTX 570 niereferencyjnych (dobrze chlodzonych jak Asis badz MSi) :]

Pzdr:)

1) http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... 12415.html

2) standardowo 2 sloty kazda karta w sumie dwie karty zajmują 4 sloty (tych 3 slotowych kart chyba nie można łączyć na zwykłej płytce głównej z sli)

3) w SLI rzadko występują micro przycięcia, zależy też jak ktoś mocno wyczulony jest, ogólnie można polecić GTX570 na windforce 3, świetna wydajność i niskie temperatury, chociaż GTX580 na windforsie3 może być lepszym wyborem zależy to już z kasą...

Ad1.Z tego co wiem to chłodzenia Twin Frozr II,czy giguś są to najlepsze na rynku chłodzenia,oczywiście razem z Sapphire Vapor-X

Przy crossie będziesz miał powiew a nie suszarkę;)

Ad 2. nie ma szans by weszły ci 2 karty ,które zajmują 3 sloty,w ogolę po co kupować kartę z 3 slotami przecież to musi ważyć dość sporo ?Jedna wejdzie bez problemu.

Ad3.Nie wypowiem się bo testowałem na razie 1 grę i nie mam pojęcia jak rozróżnić micro przycięcie od przycinania:)Tzn na razie jest w crysis 2 wypas:)