DjKubaPL 0 Napisano 18 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Witam, zauważyłem, że podczas obciążenia procesora posiadam wysokie temperatury. Aktualnie posiadam i5 7600k, który siedzi w płycie MSI Z270-A PRO. Nie był on podkręcany (jedynie automatyczny boost do 4.2ghz). Do chłodzenia wykorzystuje SilentiumPC Fera 2 oraz pastę Arctic Silver 5. Wykonałem test, w którym obciążyłem procesor programem Prime95, a temperatury śledziłem programem OCCT. Po półgodzinnym teście temperatury wahały się między 78-65C przy automatycznym napięciu 1,21V-1,26V. Co mogę zrobić, aby zmniejszyć temperatury? Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 18 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 jedynie delida, kabylaki to gorące procesory (czasami trafi się perełka z dobrze położonym glutem) tutaj temperatury 70-80 sa na porządku dziennym Cytuj Link to post Share on other sites
DjKubaPL 0 Napisano 18 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 jedynie delida, kabylaki to gorące procesory (czasami trafi się perełka z dobrze położonym glutem) tutaj temperatury 70-80 sa na porządku dziennym Myślałem też, aby wymienić chłodzenie na np. Grandisa 2 albo Fortisa 3 wraz z pastą Thermal Grizzly (aktualne chłodzenie ma ponad 2 lata). Myślisz, że byłby jakiś efekt? Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 18 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 dotknij żeberek tego co masz , jak nie parzy w palce to nie ma sensu wymiemiać Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 18 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 (edytowane) Nie opłaca się zmieniać tego chłodzenia. Robiąc delid za 60zł powinieneś zyskać na obecnym chłodzeniu temperatury których przy tym procesorze nie zapewni ci pewnie nawet chłodzenie za 200zł bez delida. Można się spodziewać, że minimum 10 stopni zrobi się od razu. Edytowane 18 Lipca 2018 przez wojciechu15 Cytuj Link to post Share on other sites
DjKubaPL 0 Napisano 18 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 dotknij żeberek tego co masz , jak nie parzy w palce to nie ma sensu wymiemiać Dotknąłem żeberka i były one lekko ciepłe Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 18 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 (edytowane) Dotknąłem żeberka i były one lekko ciepłe tak więc nic tu lepsze chłodzenie nie da, wszystko koncentruje sie na glucie, jak będziesz w przyszłości robił OC , to ci jeszcze tempy podskoczą, wtedy pomyśl o delidzie Edytowane 18 Lipca 2018 przez k0chan Cytuj Link to post Share on other sites
roman106 124 Napisano 18 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Wykonałem test, w którym obciążyłem procesor programem Prime95 [...]Po półgodzinnym teście temperatury wahały się między 78-65C Prime95 maksymalnie obciąża procesor, gdzie w normalnym użytkowaniu nawet się nie zbliżysz do takiego obciążenia. Tak więc wszystko jest w jak najlepszym porządku. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts