kareig52 0 Napisano 17 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Siema wczoraj kupiłem używany telefon sony xperia xa z plamą żółto fioletową długa na 5 cm i szeroką na 0,5 cm obok slotów na karty sim i sd. I tutaj moje pytania, czy gwarancja przechodzi na 2 właściciela? Jeśli tak to czy sony naprawi tą usterkę w ramach gwarancji? Czy plama może się powiększać z biegiem czasu użytkowania? Gdzie w tym telefonie znajduje się ten czytnik zalania który był w każdym rozbieranym telefonie? zdjęć nie dodam bo nie mam jak zbytnio Cytuj Link to post Share on other sites
drVanSteiner 12591 Napisano 17 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Kupiłeś go świadomie z tą plamą, czy nie wiedziałeś o tym? Cytuj Link to post Share on other sites
AdrianZakk 0 Napisano 17 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 czujnik zalania znajduje się pod płytką z gniazdem USB i wibracją. Niestety jest to pierwsze miejsce gdzie dostaje się woda. Później do LCD już niedaleko a że w Sony jest tam dziura to kropelka po kropelce i LCD ma przebarwienia albo przestaje działać. Cytuj Link to post Share on other sites
dividebyzero 5 Napisano 17 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2018 Wada fabryczna, występowała już we wcześniejszych modelach. Sprawdzić czy telefon jest jeszcze na gwarancji (telefon na infolinię Sony) i jeśli jest, to po przejściu przez głupią procedurę (service desk pyta czy telefon był przywracany do fabryki, etc. - tak jakby to miało jakiekolwiek znaczenie... ale trzeba powiedzieć że był), tworzą RMA i dalej jest z górki. Telefon wraca z serwisu niczym nówka. Warto zrobić backup (jeśli jest recovery, to idealnie), bo telefon tak czy siak będzie czyszczony. Przed wysłaniem swojego wgrywałem oryginalny firmware Sony, żeby się nikt nie czepiał (choć recovery w nim zostało i nikt się nie rzucał). Cytuj Link to post Share on other sites
kareig52 0 Napisano 18 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 (edytowane) kupiłem go świadomie z tym. oddałem go puki co na gware bo zostało 4 miesiące. Czy sony może odmówić naprawy jeśli okaze sie ze są ślady zalania? czy sony może odmówić naprawy z powodu poobijanych rogów i krawędzi? Czy jeśli sony nie naprawi tej usterki to czy plama będzie się powiększać, bo osobiście nie przeszkadza mi ona? edit: przebarwienie takie samo jak w tym artykule tylko że w środku fioletowe a na zewnątrz żółte https://www.miservice.pl/blog/przebarwienie-na-ekranie-xiaomi/ Edytowane 18 Lipca 2018 przez kareig52 Cytuj Link to post Share on other sites
dividebyzero 5 Napisano 18 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 Czy sony może odmówić naprawy jeśli okaze sie ze są ślady zalania? Tak. czy sony może odmówić naprawy z powodu poobijanych rogów i krawędzi? Jeśli telefon nie jest wyszczerbiony w miejscu, gdzie ekran odkleja się od obudowy (bo do tego to się sprowadza), to nie. Czy jeśli sony nie naprawi tej usterki to czy plama będzie się powiększać, bo osobiście nie przeszkadza mi ona? Będzie. A ekran w pewnym momencie odklei się od obudowy. Przebarwienie to kiepskiej jakości klej, który pod wpływem temperatury słabnie i zaczyna zmieniać kolor. Cytuj Link to post Share on other sites
kareig52 0 Napisano 18 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2018 jeśli nie naprawią to ile kosztuje naprawa w serwisie? Cytuj Link to post Share on other sites
dividebyzero 5 Napisano 19 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2018 @up Wycenę dostaniesz, jeśli nie uznają naprawy jako gwarancyjnej i spytają, czy chcesz naprawić telefon odpłatnie. Cytuj Link to post Share on other sites
AdrianZakk 0 Napisano 24 Marca 2019 Udostępnij Napisano 24 Marca 2019 kupiłem go świadomie z tym. oddałem go puki co na gware bo zostało 4 miesiące. Czy sony może odmówić naprawy jeśli okaze sie ze są ślady zalania? czy sony może odmówić naprawy z powodu poobijanych rogów i krawędzi? Czy jeśli sony nie naprawi tej usterki to czy plama będzie się powiększać, bo osobiście nie przeszkadza mi ona? edit: przebarwienie takie samo jak w tym artykule tylko że w środku fioletowe a na zewnątrz żółte https://www.miservice.pl/blog/przebarwienie-na-ekranie-xiaomi/ Pisałeś że oddałeś tel. do naprawy. Jak skończyła się sprawa? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts