Skocz do zawartości

Modernizacja aktualnego zestawu

Recommended Posts

Zastosowanie komputera : Gry + Autocad + inne niezbyt wymagające programy

Maksymalna kwota : około 4000zł  

Kiedy zamierzam kupić komputer? : Teraz, ale mogę zaczekać kilka miesięcy

Czy będę podkręcać sprzęt? : Najprawdopodobniej tak

Aktualnie komputer prezentuje się tak:

Płyta główna: Gigabyte GA-Z87X-Oc 

Procesor: Intel Core i5-4690k OC na 4,0GHz

Karta Graficzna: Gigabyte R9 390 

Pamięć RAM: DDR3 HyperX 2x4GB2400MHz

Dysk HDD: Seagate 500GB

Dysk SSD: Plextor M6S 128GB + Samsung 256GB

CHŁODZENIE CPU: Thermalright Macho Rev. B

Zasilacz: XFX TS 550W

Obudowa: NZXT S340 White

Na pewno chciałbym wymienić w nim kartę, myślałem nad zakupem 1070, ale róznica w cenie między wersją Ti i 1080 jest na tyle nie wielka, że chyba bardziej skłaniałbym się ku Ti/80. I tutaj mam największy dylemat, czy zostawić aktualny procek i  płytę? Z jedenej strony mają już swoje lata i boję się, że będą dość mocno ograniczać kartę, ale jednak zakup nowej płyty, ram-u i procesora to znowu koszt tych 2000zł. Zasilacz, dyski oraz obudowę i cooler najchętniej zostawiłbym aktualne (wszystko da radę?).

Osobiście podkręciłbym cpu ewentualnie wymienił na i7. Ramy masz DDR3???

Też mam taki dylemat na co wymienić poczciwą 390. Myślałem nad 1070, ale obecnie wolę poczekać na nowe karty od nv. 

Ja nie dawno przesiadłem sie z r9 390 na gtxa 1080 mój procek to core i5 4670k@ 4,5ghz  niestety procek nie wyrabia  głownie przy grach  typu BF1 , czy Assasin Creed Origin  itp  co nie oznacza że nie są grywalne  są znaczne spadki Fps np z 110 do 45 klatek  ale  taki Wiedzmin 3 działa wyśmienicie   2x więcej fps  niż na r9 390 [ Nie planowałem zmian ale trafiła się okazja i gtxa 1080 kupiłem bardzo tanio ]  Na twoim miejscu na początku  podkręcił  bym procesor ile tylko się da , następnym  krokiem wymiana procka na core i7 plus oc na 4,5ghz  szkoda zmieniać platformę  już teraz  bo masz dobre pamięci ram 

Poważnie zadałeś to pytanie?

Tak, bo chciałem się upewnić czy to są na pewno ddr3. Taka szybkość jest raczej spotykana dla 4 a pomylić się jest łatwo. 

Edytowane przez MiK