Paulix 2 Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Witam, Chcę podłączyć mikrofon dynamiczny do komputera. Użyję do tego przedwzmacniacza mikrofonowego i podepnę całość do Line-in. Mam jednak dylemat. Niedawno złożyłam nowy komputer i nie wiem, która karta dźwiękowa będzie lepsza do nagrywania wokalu. Posiadam Sound Blaster Audigy SE ze starego komputera: http://www.komputronik.pl/product/23830 ... E_OEM.html Natomiast na płycie głównej jest dźwięk 7.1 HD Audio VIA VT1828S http://www.via.com.tw/en/products/audio ... /index.jsp http://www.komputronik.pl/product/91400 ... 55D_E.html - Która z tych dwóch będzie lepsza do nagrywania wokalu? - Która z tych dwóch ogólnie jest lepsza? Chodzi Mi o jakość/czystość dźwięku. PS. Nie korzystam z technologii 7.1 / 5.1 i nie interesuje mnie to. Nie potrzebuję także propozycji lepszych kart muzycznych dla profesjonalistów, gdyż do tego jeszcze daleka droga Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Zdecydowanie lepsza jest Audigy SE. A jeśli wgra się do niej zmodyfikowane sterowniki to już w ogóle będzie super. Cytuj Link to post Share on other sites
Paulix 2 Napisano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Masz na myśli Audigy to X-Fi Extreme Audio? Cytuj Link to post Share on other sites
Eklerek 642 Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Tak, właśnie chodzi mi o sterowniki od Extreme Audio. Cytuj Link to post Share on other sites
Paulix 2 Napisano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Hmmm.... ciekawe Właśnie je testuję. Dzięki za radę. Cytuj Link to post Share on other sites
radoslaw999 21 Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Do nagrywania wokalu nie nadaje się żadna. A lepszy jest w tym zestawieniu Audigy. Cytuj Link to post Share on other sites
Paulix 2 Napisano 4 Kwietnia 2011 Autor Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 To, że nie nadają się do profesjonalnego studia to jest oczywiste i nie zaprzeczam Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 4 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Powiem Ci że od kilku lat używam SB Audigy4 i kilkukrotnie (przy różnych płytach głównych) próbowałem integry. Zawsze wracałem do Creative. Co oddzielny procesor muzyczny to jednak oddzielny procesor. Tak naprawdę to nawet 5-6 letnie karty muzyczne nadal biją na głowę te z płyty głównej. Jeśli tylko masz oddzielną kartę muzyczną to jak najbardziej opłaca się z niej korzystać. Lepsze sterowniki, lepszy dźwięk, więcej wyjść/wejść na śledziu. Podłączać do tego mikrofon jak najbardziej jest uzasadnione. Wyjścia/wejścia w integrze często cicho buczą. Nie wiem co to powoduje, chyba prąd. Czasami bardzo to słychać czasami tylko gdzieś w tle podczas nagrania właśnie. Czasami możesz nawet tego nie usłyszeć. Oddzielna karta muzyczna lepiej się "izoluje" od tego całego pola magnetycznego w obudowie. Przynajmniej ja tego doświadczyłem. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
zrazik 2 Napisano 6 Kwietnia 2011 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 Co do buczenia integry to w moim przypadku na płycie z P4 jeszcze, buczało bo zasilacz był się zepsuł i z napięciami właściwymi miał problem, więc jak ci buczy to sprawdź na innym zasilaczu, bo może szwankować. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts