Skocz do zawartości

Bezkompromisowy PC do 10k zł - sugestie

Recommended Posts

Cześć,

Jak w temacie. Przykładam się do złożenia nowego PC (za jakieś 3 miesiące), ale już teraz powoli dobieram dla niego podzespoły.

Komputer będzie używany prawdę mówiąc do wszystkiego, w tym również do gier.

Na chwilę obecną wybrałem coś takiego:

https://www.morele.net/inventory/info/377d4f90/

Jak widać koszt zestawu to obecnie niecałe 7000zł, ale w jego skład nie wchodzi karta graficzna oraz dysk SSD.

Powody tego są następujące:

- dobre dyski SSD już mam i zamierzam je przenieść do nowego PC

- w kwestii karty to niedługo ma być premiera nowych GTX od n-Vidii, sądzę więc, że nie ma na razie sensu pchanie się w GTX1080Ti gdy tuż za rogiem czekają GTX11xx.

Chodzenia wodnego jak widać również nie ma. Nie zamierzam procesora jakoś hardcorowo podkręcać, a jak wiadomo - chłodzenie wodne = problemy. Tak więc odpuszczam to sobie i sądzę, że wystarczy mi wydajny układ powietrzny.

Zasilacz w zestawie jest dosyć drogi, niemniej jednak uważam, że PSU to najważniejszy komponent komputera i oszczędzać na nim nie zamierzam. 400zł "w te czy wewte" różnicy mi nie zrobi w takiej kwocie.

Peryferii żadnych kupować nie muszę, bo wszystko już nabyłem i został mi do kupna sam PC.

Prosiłbym o propozycje co do ewentualnych zmian w powyższej konfiguracji.

Z góry dzięki!

Edytowane przez FightMaker

Przepłacone 32GB RAM, do czego CI tyle?

MOBO za ponad 1000zł, Z370 to już martwa podstawka, szkoda kasy...

W cenie tego Macho jest lepszy BQ DRP 4 / Noctua D15S.

SB800 to nic ciekawego, brak piwnicy w tej cenie to żart. Zdecydowanie Fractal R6/R6 TG.

Z tym zasilaczem bardzo mocno pojechałeś, Seasonic Prime Ultra Gold 650W za 500zł będzie tu aż nadto.

Zestaw całkiem sobie, moje uwagi to chłodzenie, jeśli bez kompromisów wybrał bym topowe chłodzenie powietrzem NH 15 D od Noctu-y ( bije na głowę nawet droższe modele chłodzeń kompaktowych AiO, jeśli mowa o stosunku wydajność /cisza).

Co do płyty głównej co prawda jestem zwolennikiem dopłaty do lepszego chipsetu Z ( ze względu na  obsługę szybszych  pamięci które dają  nie małego "kopa" nawet słabszym procesorom), płyta pokroju ASRock Extreme 4 Z 370  da rady z O.C. i 7, ze względu że  ostatnio płyty główne  są  tylko na jeden sezon, moim zdaniem jest bez sensu dawać więcej jak 800 złotych na jednorazową płytę główną ( bo Intel i tak sobie wymyśli jak nie nową podstawkę, to nowy chipset.).

Co do obudowy są lepsze z oknem, ale to zależy od gustu.

Przepłacone 32GB RAM, do czego CI tyle?

RAMu nigdy za wiele. Kiedyś to samo powiedzieliby o 512MB. 16GB już zaczyna stawać się standardem a czasem pracuję w PS. :)

Fakt, mógłbym znaleźć tańsze kości, ale nie o tak wysokim taktowaniu przy takich timingach.

MOBO za ponad 100zł, Z370 to już martwa podstawka, szkoda kasy...

Mógłbyś w takim razie polecić lepszy zamiennik?

W cenie tego Mac0ho jest lepszy BQ DRP 4 / Noctua D15S.

Obecnie mam Macho rev. B i sobie bardzo chwalę, a to jego ulepszona wersja. Ale faktycznie o Noctua słyszałem wiele dobrego, więc dobra sugestia.

.

Z tym zasilaczem bardzo mocno pojechałeś, Seasonic Prime Ultra Gold 650W za 500zł będzie tu aż nadto.

O tym już w sumie pisałem, że 400zł na zasilaczu różnicy mi nie robi, ale jak to drugi Seasonic to może być. W sumie to tylko tej marce ufam.

płyta pokroju ASRock Extreme 4 Z 370 da rady z O.C. i 7, ze względu że ostatnio płyty główne są tylko na jeden sezon, moim zdaniem jest bez sensu dawać więcej jak 800 złotych na jednorazową płytę główną

Zastanawiam się jeszcze nad MSI Z370 Gaming M5

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z370-gaming-m5-978463/

Co do obudowy są lepsze z oknem, ale to zależy od gustu.

Jestem otwarty na wszelkie propozycje, ale koniecznie bez okna. Jestem raczej osobą która praktycznie podchodzi to wszystkiego, a wszlkie okna, RGB i inny "cool stuff" jest odwrotnością praktyczności i mi przeszkadza. :)

Sam miałem obudowę bez okna do czasu zakupu referenta RX Vega 64 w wersji AiO ( może jestem zboczony ale ta aluminiowa szczotkowana obudowa karty jest obłędna :D

Obecnie moja reszta zastawu jest jeszcze przed mody na "świecidełka", ale mam płytę z wyświetlaczem  błędów POST więc okno będzie też przydatne ( bez otwierania obudowy w razie czego mogę sprawdzić kod błędu).

Z tego co się orientuję "świecidełka" można wyłączyć z poziomu UEFI płyty głównej.

Odpowiednikiem obudowy za ~ 500 zł proponuję Fractal Design Define R6 ( FD-CA-DEF-R6-BK) bez zatoki 5,25"

Z wartych płyt do 800 zł prócz podstawowej płyty pod OC i 7 Extreme 4, polecę ASRock Z370 GAMING K6.

Edytowane przez MESSER

RAMu nigdy za wiele

Jak przyjdzie konieczność, to pamięci jest bardzo łatwo dołożyć. Tutaj budżet no jest dociągany wg mnie trochę na siłę. 

Komputer będzie używany prawdę mówiąc do wszystkiego, w tym również do gier.

PS będzie i gry, ok. Co dalej ? Obróbka 3D, obróbka video ? Pod jaki monitor trafi ten zestaw ?

dobre dyski SSD już mam i zamierzam je przenieść do nowego PC

Można wiedzieć co dokładnie ? 

Jak przyjdzie konieczność, to pamięci jest bardzo łatwo dołożyć. Tutaj budżet no jest dociągany wg mnie trochę na siłę.

No i w sumie to właśnie dlatego chciałbym od razu kupić 2 kości po 16GB każda, niż później dokupywać kolejne i obsadzać aż 4 sloty. A że to DDR4 to spokojnie nawet i na kolejny PC wystarczy.

PS będzie i gry, ok. Co dalej ? Obróbka 3D, obróbka video ? Pod jaki monitor trafi ten zestaw ?

Obróbka wideo jak najbardziej. Jeszcze programowanie, ale to akurat nie wymaga mocnych podzespołów.

1x monitor 3840 × 2160

2x monitory FullHD 1920x1080

Można wiedzieć co dokładnie ?

Samsung SSD960 PRO 512GB M.2

Crucial MX500 500GB.