vadis 0 Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Witam Mam wykupiony internet światłowodowy 300 mb. Niestety prędkość, którą osiąga to ok 93mb. System Windows 10. Wchodząc w ethernet jest informacja o 100 mb zamiast 1gb. Karta sieciowa to Realtek pcie gbe family controller. Wymuszałem już prędkość 1gb zamiast auto, ale to nie pomaga. Modem to Huawei HG 8456M. Z modemu poprowadzony jest ok 10 metrowy kabel do komputera stacjonarnego. Po zmianie kabla na inny nic się zmienia. Co ciekawe po podpięciu internetu (na tym samym kablu) do laptopa (karta sieciowa też Realtek pcie gbe family controller) chodzi ok 290mb, a ethernet pokazuje prawidłowo 1gb. Dodatkowo wgrałem na komputerze stacjonarnym nowy sterownik ze strony Realteka. Bez zmian. W czym może być problem? Cytuj Link to post Share on other sites
marcinhek 3 Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Hej. Sprawdź w innym porcie swojej bramce (LAN1-LAN4) . Możliwe jeszcze ze wirusy . Cytuj Link to post Share on other sites
vadis 0 Napisano 3 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 marcinhek Mam podpięte w LAN1. Kiedy podepnę pod inny internet nie działa. Wirusów nie mam. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Spróbuj wymusić na karcie połączenie 1gbps. Właściwości urządzenia w menadżerze urządzeń. Cytuj Link to post Share on other sites
vadis 0 Napisano 3 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 cooger Tak jak wspomniałem, wymuszałem 1gb niestety nic to nie dało. Cytuj Link to post Share on other sites
marcinhek 3 Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 oki , czyli konfiguracja od ISP twojej bramki . Spróbuj podpiąć pod inny LAN i tylko zobacz czy będziesz miał 1GB . Sprawdź w karcie sieciowej czy piny się nie zagięły. Cytuj Link to post Share on other sites
vadis 0 Napisano 3 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Piny nie wyglądają na zgięte. Natomiast podpięcie pod inne LAN nie zmienia sytuacji. Za każdym razem jest 100mb. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 3 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 Jak masz jakis świętych 1gbps to podłącz po drodze. Ewidentnie karta nie dogaduje się z ont. Cytuj Link to post Share on other sites
vadis 0 Napisano 3 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Lipca 2018 (edytowane) cooger Co mam podłączyć? Chodzi o switch? Nie mam nic takiego, nawet nie wiem do czego to potrzebne.. Moja wiedza w tym zakresie jest mała. Edytowane 3 Lipca 2018 przez vadis Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 4 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Tak switch. Wykluczylibyśmy uszkodzenie karty. Cytuj Link to post Share on other sites
vadis 0 Napisano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 W takim razie muszę pożyczyć switch, w ostateczności kupić. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 4 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 W takim razie muszę pożyczyć switch, w ostateczności kupić. Kupić to bez sensu. Jeśli kupować to ewentualnie kartę gigabitową. Cytuj Link to post Share on other sites
kubas246 135 Napisano 4 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 (edytowane) Jaki to kabel? Jaka płyta główna? Edytowane 4 Lipca 2018 przez kubas246 Cytuj Link to post Share on other sites
vadis 0 Napisano 4 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Lipca 2018 Kabel od modemu do komputera to category 5 (na końcu ma oznaczenie UPC 5004E). Płyta główna to Gigabyte Technology H81M-DS2. Z tego co wiem to karta sieciowa jest z nią zintegrowana. Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 6 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Oznaczenie UPC 5004E sugeruje, że to kabel samodzielnie zaciskany. Na pewno sprawdź sytuację na fabrycznym patchcordzie lub innym kablu sieciowym na 100 procent dobrze zaciśniętym z prawidłową kolejnością żył. Cytuj Link to post Share on other sites
kubas246 135 Napisano 6 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Dla pewności wgraj najnowsze sterowniki sieciówki dla swojej płyty głównej. Co do kabla jak wyżej. Dla pewności możesz pożyczyć od kogoś (jeśli masz od kogo) porządny 5e i sprawdzić jak na nim działa. Cytuj Link to post Share on other sites
vadis 0 Napisano 6 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Po tym samym kablu podpiętym do laptopa było wszystko w porządku. Sterowniki karty sieciowej też uaktualniłem. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 6 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Po tym samym kablu podpiętym do laptopa było wszystko w porządku. Inna karta może sobie lepiej radzić z przesłuchami czy czymkolwiek. Cytuj Link to post Share on other sites
vadis 0 Napisano 6 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Inna karta może sobie lepiej radzić z przesłuchami czy czymkolwiek. Może być tak, że moja karta jest uszkodzona i problem zniknie tylko po jej wymianie? Jeśli jest zintegrowana z płytą główną to problem. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 6 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Może być tak, że moja karta jest uszkodzona i problem zniknie tylko po jej wymianie? Jeśli jest zintegrowana z płytą główną to problem. Zacznij od sprawdzenia kabla. Cytuj Link to post Share on other sites
kubas246 135 Napisano 6 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 @vadis Nie znowu taki problem. Za 50 zł "z groszami" kupisz gigabitową sieciówkę. Najpierw sprawdź kabel, bo to najprostsze i jeśli byłby problemem to najtańsze. Cytuj Link to post Share on other sites
vadis 0 Napisano 6 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Sprawdzałem na innym kablu i było to samo. Jutro będę miał jeszcze jeden kabel, więc dam znać. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 6 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Sprawdzałem na innym kablu i było to samo. Jutro będę miał jeszcze jeden kabel, więc dam znać. Ważne żeby był oryginalnie zalewany a nie samoróbka. Niektóre majstry zagniatają jak leci i później są cyrki. Cytuj Link to post Share on other sites
roman106 124 Napisano 6 Lipca 2018 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2018 Może być tak, że moja karta jest uszkodzona i problem zniknie tylko po jej wymianie? Jeśli jest zintegrowana z płytą główną to problem. Nie ma problemu. Kupujesz sieciówkę na PCI. Tylko najpierw bym sprawdził na jakimś linuxie live, bo nie sądzę, by karta była uszkodzona. Cytuj Link to post Share on other sites
vadis 0 Napisano 7 Lipca 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2018 Sprawdzone na dwóch kablach oryginalnie zalewanych i nic się nie zmieniło. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts