Skocz do zawartości

używany s8 w abonamencie plusa... warto?

Recommended Posts

tak jka w temacie, mam możliwość kupienia s8 zabranego z plsua w abonamencie . laska jest z moich okolic, telefon za 1800zł stan jak nowy. Warto się bawić w telefony zabrane przez kogoś w abonamencie czy ejst ryzyko , że ten telefon zostanie zablokowany ? 

Ja zakupiłem używany huawei p10 na Allegro, miałem go kilka miesięcy, nie był blokowany przez operatora.

Najwidoczniej był brany z abonamentem. Ja niczego nie świadomy używałem go dalej.

Na adres z allegro przyjechała Policja i skonfiskowali wyżej wymieniony telefon.

Także ryzyko istnieje. 

A co do s8 to za 1599zł kupiłem na allegro używanego zakupionego w Saturn w ładnym stanie.

Więc kupisz taniej.

Edytowane przez bodeq13

Powiedz gdzie tu jest sens brania tej s8 za 1800 zł i ryzykować blokadę nam nowy kupujesz za 2100 z pełną gwarancja .

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez raiders

W sprawdzonych źródłach nowy kosztuje 2070zł więc to głupota ryzykowac dla 300zł. Znajomemu mojego kolegi właśnie zablokowali S8mkę z plusa bo osoba na którą była umowa umarła i siłą rzeczy nie miała jak płacić abonamentu.

@bodeq13

Jakim prawem zabrali Ci telefon? Przecież umowa w momencie kupna telefonu nie przeszła na Ciebie.

Z tego co się dowiedziałem to pierwotny właściciel wziął telefon na abonament i tenże telefon wystawił na allegro na sprzedaż.

Telefon ja zakupiłem bo wygrałem licytacje. Facet postanowił nie płacić abonamentu. Operator wystąpił na drogę sądową.

Na allegro właśnie często można zakupić nowe telefony wzięte na abonament, nikt nie daje gwarancji że właściciel będzie regularnie i do końca trwania umowy płacić abonament.

Edytowane przez bodeq13

Dalej nie rozumiem dlaczego szukali Ciebie, a nie gościa z umową. Przeciez tak jak pisalem, na umowie widnieje jego nazwisko a nie Twoje i on jest zobowiazany do placenia rat, a nie Ty.

Więc prawo zezwala na kombinowanie z umowami, bo nawet majac dowody i tak doczepią się do nieswiadomego niczego czlowieka. Zlodziej-fajny zawod.

Czego nie rozumiesz?

Biorąc tel na abo sluchawka do czasu zakończenia umowy jest własnością operatora. Po spłacenia umowy sluchawka przechodzi na abonenta.

Jeśli przestaniesz płacić abonament operator występuje do odpowiednich organów o ściągnięcie należności miesięcznej i udostępnionego tel.

Jeśli abonent sprzedał tel to zapewne powiedział o tym operatorowi /policji i podał dane kupującego a ci zgłosili się pod wskazany adres.

Jak abonent nie powiedział co się stało z tel to grozi mu kara umowna x wartość tel lub co gorsza oskarżenie o paserke.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka