Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak jak w temacie zamierzam postawic routerek custom-made na jakims distro linuxowym.

Zalozenia to:

- Niska cena

- Wysoka jak na router wydajnosc

- Cisza :]

Myslalem o HP Proliant MicroServer + ClearOS, ale nigdy na tego typu maszynkach routerow nie stawialem, do czynienia nie mialem tez z distrami typowo pod router.

Ma ktos jakies ciekawe doswiadczenia na tym polu?

Trudno oszacowac, poniewaz liczba dynamicznie sie zmienia ;)

Aczkolwiek na pewno:

- Glowny sprzet @lan

- Serwer #1 @lan

- Serwer #2 @lan

- Laptop #1 @wlan

- Laptop #2 @wlan

Do tego urzadzenia typu PDA, streamery czy inne glupoty :]

wg mnie tak:

prosty do bólu komp, jakieś 775 z dual gigabitem i linuxem jako gate/router(są płyty z quad gigabit, ale ciężko to dostać)

do tego giagbit switch

i ten twój AP

najprościej by to cudo złożyć bez specjalnej znajomości linuxa, jakbyś miał dostęp do windowsa 2003/2008, tam to jest parę kliknięć i samo się robi

tak naprawdę lepiej będzie tylko z Cisco, ale ceny sam wiesz...

jeśli chodzi o clearOS, instalujesz i potem zarządzasz przez http tak jak zwykłym routerem, cała instrukcja krok po kroku jest na stronie

No ale ten prosty do bolu komp bedzie podobnie wydajny jak proliant a sporo glosniejszy, pradozerny i nie mowiac nawet o cenie tego roziwazania ;)

Prolianta mam za 700 PLN do kupienia, do tego koszt karty sieciowej + switcha :]

Co do sieci Win/Linux wiem cos niecos na ten temat, ogolnie moja specjalizacja to sieci i pracuje w tym sektorze... ;)

Taka maszynka za slaba jest na 2008R2, poza tym r2 nie zapewni tak wielkich mozliwosci konfiguracyjnych przez przegladarke, jedynie przez RD.

Z clearos bawilem sie w wirtualce i wyglada ciekawie.

Temat zalozylem zeby spytac sie jakie sa wrazenia uzytkownikow odnosnie slabych sprzetowo routerow postawionych na linuxie stricte routerowym. :)

Hm, no jeśli tego ProLiant'a możesz mieć za 700zł to bierz ;) tu nie ma się co zastanawiać chyba.

Ja szczerze mówiąc jak chodzi o ClearOS to jestem pozytywnie nastawiony, ale jak tylko mam możliwość to stawiam jednak coś na Debku (może przez to, że siedzę w tym od.. dłuższej chwili 6-7lat).

Podpowiem Ci jeszcze tak, że wbrew pozorom jeśli obciążenie sieci jest duże (nie wiem jakie role spełniają podane przez Ciebie serwery) czyli jeśli serwery pełnią rolę serwerów aplikacji, baz danych ect. To przy dual wan potrafi się to czasem 'dławić' nieco. LoadBalancing póki nie jest sprzętowy nie działa aż tak dobrze jak możnaby się tego spodziewać. Wtedy ja przynajmniej, staram się 2x wan połączyć najpierw na osobnych switch'ach (tak, switch'ach ! :] ) 5port i między sobą połączyć crossem, a dopiero później do kart sieciowych jeśli nie mam routera z 2x wan i ALB - takie rozwiązanie sprawdza się.

Ja w jednym miejscu mam postawiony router na debku, sprzęt słaby (Cel 2.4, 2GB RAM, 250GB), ale daje sobie spokojnie radę nawet z postawionym na nim dodatkowo ftp, samba i openvpn. Wiadomo, że to nie jest duże obciążenie sieci, a w sieci spokojnie działa sobie już mocniejszy serv (też Debek) gdzie jest mail, www, mysql i 8-10 kompów, jakiś AP + 3-4 lapki.

Sieć działa i to bez zająknięcia ;)

• 3 miesiące temu...

Chcialem sie tylko pochwalic:

Proliant Microserver juz zarzadza u mnie siecia :)

Roznica kolosalna chociazby przy ladowaniu stron w porownaniu do D-Link DIR-655.

Sklad sieci:

Switch D-Link DGS-1008D, DAP-1360, HP Proliant :)

Macie jakies pytania, jakis pomysl na test wydajnosci urzadzenia? :)

Wszystko stoi na ClearOS, tylko cholera mam problem z QoS, zawsze jak go wlacze to ogranicza DL do 10mbit :/