Exeant 0 Napisano 27 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2018 Witam, odłożyłem troszkę kasy na w miarę dobry komputer. Mój budżet to 2000-2700zł na UŻYWANEGO PC'ta. Komputer przeznaczony będzie głownie do: - gier , np. League Of Legends - może streamowania - czasami obróbka filmów (w mniejszym stopniu) - korzystanie z internetu, a także użytek codzienny. W okolicy znalazłem PCta, którego cena ostateczna to 2400zł, składa się on z następujących podzespołów: Procesor: Intel i7 6700KPłyta główna: AsRock B150M PRO4Pamiec: Kingston HyperX Fury 8GB DDR4 x2Grafika: Gigabyte GTX1060 WF2 OC 6GBDysk Twardy: HDD 1 TB Toshiba 7200rpmZasilacz: SilentumPC Vero L1 600W 80+Obudowa: Budżetówka od ModeCom'a Używany był około 1.5 roku, napewno po zakupie chciałbym dołożyć jakiegoś SSD 120GB. Zastanawiałbym się także nad jakimś rozsądniejszym chłodzeniem. Cenowo wydaje mi się nie najgorzej, wydajność raczej będzie wysoka. Wiem, że w tym przedziale nie kupie nowego wydajnego komputera, na podobnych podzespołach kosztują około 4500zł. Reasumując, 1. Cena jest adekwatna do podzespołów i czasu używania. 2. Na co szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie używanego gamingowego PC (karta ? ). 3. Znajdę coś lepszego w podobnej cenie ? 4. Ryzyko kupowania używanego PC, przez internet z drugiego krańca kraju jest zbyt wysokie ? W ostatnim czasie wychodzę z założenia, że lepiej kupić coś używanego a markowego/dobrej jakości. 1.5 roku temu kupiłem używany laptop, który spełniał moje podstawowe wymagania dosłownie za bezcen . Kilka dni temu wymieniłem w nim wiatraczek i pasty, po za tym 0 usterek. Doradzi ktoś, coś w mniejszym lub większym stopniu ? Cytuj Link to post Share on other sites
Matheoo 1 Napisano 28 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 (edytowane) Patrz na gwarancje czy jakieś są. Dobrze też pojechać i zobaczyć na żywo jak chodzi albo zapytać sprzedawcy czy zrobił by jakieś testy np. s.m.a.r.t . Wydajnościowo jest bardzo dobrze jak za taką kwote, ale dobrze jest mieć pewność że sprawnego kupisz kompa, by coś nie działało potem jak powinno mimo zapewnień sprzedającego. Jednak jak ze wszystkim ostatnia decyzja zależy od Ciebie i nie opieraj swojego wyboru tylko na jednej osobie. Pozdrawiam Edytowane 28 Czerwca 2018 przez Matheoo 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Exeant 0 Napisano 28 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2018 Patrz na gwarancje czy jakieś są. Dobrze też pojechać i zobaczyć na żywo jak chodzi albo zapytać sprzedawcy czy zrobił by jakieś testy np. s.m.a.r.t . Wydajnościowo jest bardzo dobrze jak za taką kwote, ale dobrze jest mieć pewność że sprawnego kupisz kompa, by coś nie działało potem jak powinno mimo zapewnień sprzedającego. Jednak jak ze wszystkim ostatnia decyzja zależy od Ciebie i nie opieraj swojego wyboru tylko na jednej osobie. Pozdrawiam Oczywiście, że to moja decyzja, a odpowiedzi biorę tylko jako pomoc Gwarancje się kończą, ale jeszcze są. Testy oczywiście zrobie na miejscu, jesli sprzedający nie ma nic do ukrycia raczej poświęci około 1h na sprawdzenie. Bynajmniej ja tak robiłem, sprzedając pewną elektronikę . Dziękuje CI za pomoc i chętnie jeszcze poprosiłbym kogoś o małą poradę. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts