Skocz do zawartości

Modernzacja I5 750, 1050TI

Recommended Posts

Witam wszystkich, chyba nadszedł czas aby delikatnie zmodernizować sprzęt. 

Obecnie:

Procesor: I5 750 ( 3,8 Ghz ) 

Chłodzenie: Macho 

Płyta: P7p55d

Ram: DDR3 2x2 1600

Grafika: Palit 1050TI

Dysk: SSD Iridium pro 240, jakiś stary HDD 750 GB

Zasilacz: chieftec cft-650-14cs

Używany do: Programy biurowe, internet, filmy, WOT, Wiedźmin III 

Najchętniej wymienił bym procesor, płytę i pamięci. 

Sporo pomogło by przejście z Sata II na III i z 4GB ram przynajmniej na 8 GB. 

Mam dwie opcje w głowie.

Albo po kosztach I3 8gen + płyta na B360 + 2x4 DDR4

Bądź drożej coś w stylu I5 8600K + Z370 + 2x8 DDR4.

Pozdrawiam.

Edytowane przez kudlatyEOS

Budżet nie jest ważny. Chodzi o zwiększenie wydajności obecnego zestawu, Grafiki nie mam zamiaru wymieniać, więc ona jest w tym momencie wąskim gardłem. 

Kolejna modernizacja będzie polegała na złożeniu całego nowego zestawu. 

Płyta h310 jakoś mnie nie przekonuje, biedne to coś. Dodatkowo za jakiś czas chcę dołożyć dysk na M.2. 

Obecnie jestem za granicą i tutaj będę kupował części. Więc mam też ograniczony wybór. 

• 1 miesiąc temu...

W dalszym ciągu nie zmodernizowałem budy. 

Na chwilę obecną najbardziej przekonany jestem do I5 8400 + Z370/H370 + 2x4GB G.Skill Ripjaws ( tu zależy od płyty 3200/2666 ) 

Najtrudniej wybrać mi płytę, Asrock, Asusu, Gigabyte. Pod uwagę nie biorę sprzętu MSI ze względu na ich serwis. 

Do tego zostaje mój zasilacz + grafika + dysk i obudowa. Z tego co patrzyłem to moje chłodzenie powinno pasować pod 1151. 

Zakup planuje na połowę września, bo mam zamiar zawitać w domu na kilka dni. 

Kolejna modernizacja będzie polegała na złożeniu całego nowego zestawu. 

Więc chcesz teraz kupić jakiś tani, a potem składać od początku nowy czy to mają być dwa osobne komputery? Jeżeli chcesz teraz złozyć tani, potem sprzedać i złożyć lepszy to jest jakieś wyjście, ale można by było złożyć teraz podstawy do rozbudowania na tą modernizacje, czyli dobra płyta na z370, i5 8400 lub i3-8100  a potem iśc w 8700/k, co napewno ograniczy później koszty

To co mam zamiar teraz złożyć ma wystarczyć na rok, może dwa. Wymagania nie zmieniły się w porównaniu z tym co jest w pierwszym poście. 

Jak będę składał nowy zestaw to od podstaw. A to co teraz chcę złożyć, oddam albo sprzedam. 

To dołóż tylko ramu jak na rok i wymagania się nie zmieniły. Ewentualnie wymień na i7 lub xeona, można kupić za małe pieniądze. Ja się przesiadłem z kręconego i5 na podobną platformę do twojej (wszystko w podpisie na dole) i różnicy nie widzę. Zastosowania podobne z wyjątkiem wiedźmina.