yormundur 3 Napisano 18 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 Powoli na rynku polskim pojawiają się laptopy z procesorami Ryzen na pokładzie. Czy ktoś je już kupował lub miał z nimi styczność i mógłby coś o nich napisać? Jak się sprawdzają itp. Cytuj Link to post Share on other sites
technon 0 Napisano 18 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 Zależy o jakim użytkowaniu mówisz, procesory spisują się dość dobrze pod względem wydajności lecz co za tym idzie nie wytrzymują za długo na baterii. Cytuj Link to post Share on other sites
yormundur 3 Napisano 18 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2018 (edytowane) Zależy o jakim użytkowaniu mówisz Pytam o ogólne odczucia. Bo zastanawiam się nad wyborem między 2500u, a i5-8250u/i7-8550u (+MX150). Do AMD przekonuje mnie lepsze multi-thread w benchmarkach, ponieważ będzie służył do różnych Visual Studio, renderowania, baz danych itp. Do gier raczej w małym stopniu. Jedyny mankament to mały wybór laptopów z Ryzen 5 2500u, ale chyba wychodzą taniej niż konfiguracja z intelem 8-mej generacji. Edytowane 18 Czerwca 2018 przez yormundur Cytuj Link to post Share on other sites
Reyqer 66 Napisano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Szukam od jakiegoś czasu 14" dla dziewczyny i chciałem wspomóc AMD. Na przykładzie Lenovo 520s/720s nie wygląda to niestety dobrze. Z testów widać, że Lenovo poszło po linii najmniejszego oporu. Jest problem ze stanami energetycznymi i 2500u vs 8250u wytrzymuje sporo krócej na baterii. W obu wersjach dali to samo chłodzenie i ryzen mocno throtl'uje. Za granicą, gdzie te lapki już są, ludzie mówią, że w ogóle się do ryzen'ów nie przyłożyli. Jakby tylko chcieli mieć w ofercie. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
yormundur 3 Napisano 19 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 2500u vs 8250u wytrzymuje sporo krócej na baterii Tzn ile wytrzymuje (około) przy 15W i 25W? Ja coś takiego znalazłem: Acer Aspire 3 Ryzen 5 HP Envy x3 Ryzen 5 W sumie ten pierwszy model wygląda ciekawie przy tej cenie. Cytuj Link to post Share on other sites
technon 0 Napisano 19 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 Acer wytrzyma do 5h na Wlan. Cytuj Link to post Share on other sites
yormundur 3 Napisano 19 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2018 (edytowane) A co sądzicie o tym acerze co pisałem wyżej - klik? Tylko słabo, że windows jest, bo tak to by parę złotych tańszy był. W ogóle w tym modelu jest dysk SSD 240 GB za 200zł. Brać ten co montują domyślnie czy wybrać jakiś lepszy na M.2 i go wmontować? I np o tym Lenovo z I7 - klik. Wydajnościowo będzie na pewno lepszy od tego z Ryzenem, ale też 340zł droższy. No i bez dysku HDD. Czy różnica wydajnościowa jest odpowiednia do swojej różnicy cenowej? Czy ten z Ryzenem będzie dosyć porównywalny w zastosowaniu, o którym pisałem wcześniej? W ogóle to przy takich specyfikacjach warto zamiast 8 GB brać 12 GB ramu? Technon, a miałeś styczność, z którymś z laptopów już z Ryzenem 5? // Edit: poprawiono link Edytowane 19 Czerwca 2018 przez yormundur Cytuj Link to post Share on other sites
technon 0 Napisano 21 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2018 Do Twojego użytkowania powinien lepiej sprawdzić się Ryzen. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts