Skocz do zawartości

Zasilacz do GTX 580

Recommended Posts

Intel I5 2500K

Asrock P67 Pro3 B3

6 GB DDR3 1600 Kingston HyperX

Samsung 500GB S-ATA II

OCZ Vertex 64GB SSD

Creative X-Fi Gamer

Corsair H50

3x120mm CM R4

Chodzi mi dokładnie o kartę Asus GTX 580 Direct CU II

Ona ma dwa złącza 8 pin, a ja w zasilaczu mam dwa 6 pin. Można wykorzystać dołączoną do karty przejściówkę z 2x6 pin na 8 pin. Teraz problem ze zorganizowaniem drugiego złącza 8 pin, może przejściówką 2xmolex na 8 pin i po sprawie??

http://img12.imageshack.us/i/zdjcie0014l.jpg/ oto etykieta zasilacza

Da on sobie radę z tą kartą i z takimi przejściówkami??

Ejjj, ten zasilacz ma 2 linie po 12V i obie sa na 16A... co daje na jednej lini 200W, z czego krafa ciagnie ponad 220 --> to chybe nie wrozy dobrze? ^^

Ten zasilacz to jakas kupa ze sie tak wyraze xD Karta pod obciazeniem sie pewnie wylaczy, zainwestowac trzeba w lepszy zasilacz

Ejjj, ten zasilacz ma 2 linie po 12V i obie sa na 16A... co daje na jednej lini 200W, z czego krafa ciagnie ponad 220 --> to chybe nie wrozy dobrze? ^^

Ten zasilacz to jakas kupa ze sie tak wyraze xD Karta pod obciazeniem sie pewnie wylaczy, zainwestowac trzeba w lepszy zasilacz

Jeśli to było do mnie to się nie zgadzam ! Ten Corsair ma 1 linię + 12 V i ma na niej aż 62 A co daje 744 na + 12 V sam zobacz http://www.corsair.com/power-supplies/m ... x750w.html .

toomi1982 --> ale linie sie nie dodaja ^^ Wiec lepiej miec 2 mocne linie niz 3-4 slabe ;]. Dodawanie nowych lini do z jednej strony proba ustabilizowania a z drugiej p prostu oszczednosc, mozna montowac podzespoly slabszej jakosci.

Moja propozycja: http://www.saturion.pl/index.php/produc ... _750W.html --> jedyny minus to, że jest on troszeczke slyszalny, ale taki juz ponco urok zasilaczy o takiej mocy ;]

Ten co podalem Corsair CMPSU-750TXEU - 750W --> bez najmniejszego probemu, tylko licz sie z tym ze mozesz slyszec lekki szum, ale raczj bedzie on zagluposy przez twojego GTX'a ;] Ktory bedzie wydawac znacznie ciekawasze osglosy ^^

Zasilacz ma bardzo dobre opinie, mozesz poczytacc o nim w necie

Tylko ze GTX 580 podczas grania ciagnei nawet 50W wiecej ^^, 6970 ma pobor 180W podczas grania a 580 ponad 220 :) A to duza roznica. JA uwazam ze to za duzy pobor by obciazac linie ktore maja po 16A :) Ale takie moje zdanie

Wybrałem coś takiego ma jedno złącze 8 pin i jedno 6 pin i ma mniejszy apetyt na prąd:

http://www.esc.pl/product_info.php?cPat ... s_id=36643

Na stronie gainwarda podają ,że markowy zasilacz 600W daje rade.

Chyba sam sobie odpowiedziałem na pytanie:)

Co sądzicie o tej karcie??

http://www.gainward.com/main/product/vg ... .pdf?s=817

Swoja drogą podaj kolego reszte podzespołów z jakimi by miał pracowac ten potwór... naprawde potrzebujesz AZ 580?

A kazdy producent podaje jak najmniejszy zasilacz ktory uciagnie karte... bo co by bylo gdyby napisal 800 WAT? Tylko by odstraszyl... no i to okreslenie "markowy" ma bardzo glebokie znaczenie ^^

Ja bym sie zastanowil nad kupnem takiej grafiki...

Jeśli jeszcze nie za późno - to poradzę, abyś nie kupował 580. Starczy 570, a zaoszczędzone pieniążki dołóż do skarbonki i poczekaj, aż uzbiera się na drugiego 570 - zasilacz do jednej, to dobra 550W, a najlepiej coś ~650W (oczywiście dobrej firmy i min 4x18A na linii +12V), do SLI, to już coś ~850 +

pozdrawiam

E:

Nie bić - nie czytałem tematu - tylko jeden post :oops:

Z ciekawosci, nie chce zakladac innego tematu, ale jak zasilacz rodziela linie gdy ma je np: 4 Mowie tu o liniach 12V? 2 ida na GPU, 1 na CPU a reszta na mobo? Bo jak sa 2 to jasne, najlepiej jak jest 1 mocna... a jak sa 4? ^^

Nie jest za późno ale nie mam płyty SLI po pierwsze , po drugie zasiłka wtedy na 100% do wymiany , także zakup gtx 570 nie jest dla mnie w obecnej sytuacji opłacalny.

Kilka postów wyżej są parametry mojego kompa.

pozdro.

P.S. Cały czas nie uzyskałem konkretnej odpowiedzi co do tego czy gtx 580 pójdzie na Chieftecu 650 W.hehe. Temat zbacza na złe tory:P

Wielu z Was ma rację odnośnie stosowania/przeliczania realnej wydolności zasilaczy. Praktyka jednak ma nieco inne oblicze.

Czy ktoś zauważył, jakie PSU stosuje się w testach?

850 - 1200 W.

Dlaczego?

Ponieważ nie stosuje się konfiguracji "na styk". Nie ma takiego pojęcia, jak "wystarczający".

Margines "zapasowy" zawiera się w przedziale 100-150 % ponad przewidywalne/obliczone obciążenie.

Dotyczy to przede wszystkim serwerów, lecz "wybieg" ten jest równie cenny w przypadku PC.

Kto z nas śledzi chwilowy pobór mocy, jego zapis podczas rozgrywki? Nikt.

A tam się "dzieje".

Niczym nowym stosowanie 2(dwu) zasilaczy do jednego PC.

GTX 580, i nie tylko, z wykazu zapotrzebowania na energię wymagać winien niezależnego/dedykowanego źródła zasilania.

Podobnie do stacji graficznych, gdzie od wielu lat takie rozwiązanie jest normą(2,4,8 CPU + 2,3,4 GPU)

GTX 580 jest "potworem". Wymagającym korelacji z całą resztą.

Nie bardzo widzę PSU poniżej 850 W.

Stawiam na Enermax.

Decyzję pozostawiając autorowi.

Pozdrawiam.

Buahahaahahhaha 850Watt chyba do SLI.

www.żal.pl

To jakiś absurd. Właśnie odpowiedzieli mi z Gainwarda. 600W dobrej marki niezależnie od ilości amperów na linii12v. A tu mowa o 850. Na takim sprzęcie stawia się GTX 850 SLI Człowieku. Ogarnij się, albo uzupełnij wiedzę , bo to co prezentujesz tutaj to jest karygodne. Zapas to mogę mieć cukru na zimę bo drogi.

Masakra.