PLukowiak 0 Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Witam. Tak jak w temacie. Jakie są korzyści? Potrzebuje argumentów żeby przekonać mojego tatę aby mi dorzucił się do nowego, większego monitora. Piszcie co wam do głowy przyjdzie. Cytuj Link to post Share on other sites
studencikus 0 Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Dwa dni temu zmuszony bylem zmienic starego 19" LCD na nowy ( kompa zlozylem w piatek wieczorem i dzialal, w sobote odpalam a monitor kaputt ) .. Wczesniej myslalem nad czyms do 600 zl. Pojechalem do sklepu " nie dla idiotow " i zaczalem spogladac na sciane z monitorami .. do 600 nic , 650 byly jakies dwa 22 calowe na zlaczach analogowych i brzydkie jakies ( opinia mojej dziewczyny ).. Za namowa mojej dziewczyny ( argument : to ja Ci doloze troche ) zmuszony bylem ( ale jak przyjemnie ) zabrac nowy 23" Samsung 2333SW do domu .. korzysci : 23" to wiecej niz 22" i masz ladna 1920x1080 rozdzialke .. mega wielki pulpit, po amerykansku : bo wieksze jest lepsze , gry wygladaja lepiej , dwa wordy etc na jednym pulpice w calej krasie .. ogolnie tgo nie ma minusow .. A filmy to "bajka" Tato PLukowiak'a daj synowi duzo radosci i albo zabierz do "NC" albo kup nowy, duzy monitor Pozdrawiam cena w " nie dla idiotow " 799zł, wiem ze pewnie na necie taniej bym dorwal ale tutaj moge zawsze oddac jak cos bedzie nie tak i mam tego samego dnia nowy/inny Cytuj Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Napisz jaki masz teraz, to sie cos wymysli. Generalnie zalety nowszych i wiekszych monitorow to: Wiekszy obszar roboczy - pozwala bardziej komfortowo pracowac, Nowsza technologia - zuzycie pradu nie wzrasta tak bardzo jak wynika z roznicy w przekatnej, Mniejsze smuzenie, Lepszy obraz, Wsparcie dla filmow w rozdzielczosci HD (1920x1080) oczywiscie jesli myslisz o takim monitorze, Na parametry typu kontrast i katy widzenia (panel TN) nie zwracaj za bardzo uwagi - najlepiej isc do sklepu i samodzielnie zobaczyc jak sie obraz prezentuje po wlaczeniu kilku ekranow testowych. Katy widzenia zaleza od najbardziej od typu matrycy (TN, P/MVA, IPS ale dalej nie wiem co masz i co chcesz kupic). Cytuj Link to post Share on other sites
Junior 2 Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 ekhm powiem ci że masz "trochę" słabą kartę na monitor 22 cali xD Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 6 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 Jak to "Nie ma minusów"? Są i to ogromne - przy twojej karcie graficznej musiałbyś używać niskich rozdzielczości w grach, a na tam wielkim monitorze będzie to wyglądało po prostu słabo. Cytuj Link to post Share on other sites
PLukowiak 0 Napisano 6 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2009 studencikus, jesteś NAJLEPSZY!!!! argumenty po prostu wymiatają. A do reszty którzy i także pomogli, to planuję wymienić grafę na Ati Hd 4770 tylko czekam do końca miesiąca żeby staniały do 400zł Cytuj Link to post Share on other sites
Scare 0 Napisano 16 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Witam. Tak jak w temacie. Jakie są korzyści? Potrzebuje argumentów żeby przekonać mojego tatę aby mi dorzucił się do nowego, większego monitora. Piszcie co wam do głowy przyjdzie.To zależy jak duży monitor i z jakiego się przesiadasz. Pochwaliłeś studencikus za dobrą wypowiedź - jednak jest pewna sprawa którą trzeba sprecyzować. Chodzi o obszar roboczy - który tak naprawdę uzależniony jest od rozdzielczości. przykład obszar może być ten sam w monitorze 24 i 22 (warunek ta sama rozdzielczość). To nie idzie tak że im większy monitor tym więcej miejsca do pracy. Cytuj Link to post Share on other sites
Zeratul 1 Napisano 16 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2009 Jak to "Nie ma minusów"? Są i to ogromne - przy twojej karcie graficznej musiałbyś używać niskich rozdzielczości w grach, a na tam wielkim monitorze będzie to wyglądało po prostu słabo. karta graficzna? zobacz mój profil > konfig kompa na minimalnych bo na minimalnych, ale STALKER chodzi w FullHD za płynnie prostreet coś koło medium - płynnie, tak samo Hitman Blood Money komp autora tematu i grafa oczywiście nie wystarczy aby na max detalach poszaleć, ale spokojnie pociągnie do medium / high (zależnie od tytułu) pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Z bólem na medium przy najbardziej wymagających tytułach... Minie rok i przez ten monitor gry będą wyglądały, jak mozaika pikseli, bo nie będzie w stanie podołać wysokiemu filtrowaniowi przy niskiej rozdzielczości. Tak, jak pisał Scare - zakup tego monitora w jego przypadku mija się z celem - nie ustawi wysokiej rozdzielczości w grach, a obraz tylko się rozciągnie i "zbrzydnie". Cytuj Link to post Share on other sites
studencikus 0 Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 a moze chlopak nie tylko gra ??? i moze za ten rok cos nowego kupi ??? Cytuj Link to post Share on other sites
Warrk 5 Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Z bólem na medium przy najbardziej wymagających tytułach... Minie rok i przez ten monitor gry będą wyglądały, jak mozaika pikseli, bo nie będzie w stanie podołać wysokiemu filtrowaniowi przy niskiej rozdzielczości. Tak, jak pisał Scare - zakup tego monitora w jego przypadku mija się z celem - nie ustawi wysokiej rozdzielczości w grach, a obraz tylko się rozciągnie i "zbrzydnie". a moze chlopak nie tylko gra ??? i moze za ten rok cos nowego kupi ??? jezeli to poczatek jakiejs rozvudowy/modernizacji systemu to wiekszy monitor bedzie jak znalazl, jesli nie to sens zakupu jest mizerny, potwierdzam wszystko to co napisali poprzednicy - rozdzielczosc musi byc dopasowana do wydajnosci maszyny i wymagan uzytkownika. Cytuj Link to post Share on other sites
DoberMan 29 Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 jesli planujesz 4770 to moze cos 22'' co chodzi w rozdzialce 1650x1080 ?karta akurat spokojnie uciagnie gry w takiej rozdzielczosci i w niezlych detalach.Samsungi 22'' sa calkiem niezle,slicznie wyswietlaja kolory,swietny kontrast itp.cena tez doasc przystepna!polecam np T220 lub jesli tata da sie urobic to T220HD to bedziesz mial z telewizorem jednoczesnie za pare zl wiecej. a jakie argumenty?wiem co by mnie przekonalo gdyby moj syn lub corka powiedzieli:wiekszy monitor dokladniej wyswietla szczegoly przez co mniej sie wzrok psuje i zmniejsza sie ryzyko wystapienia oslabienia wzroku i dlatego nie grozi noszenie okularow jako krotkowidz!ha!jak dobrze bedziesz taki bajer kontrolowal(musisz jakos temat rozwinac,opowiadajac jakos tak przekonujaco o bolacych oczach,bo monitor kiepsko wyswietla)to szanowny tata musi dac sie przekonac!nie ma wyjscia normalnie:albo zaoszczedzone marne pare zl albo zdrowie dziecka i jego przyszla slepota! no to Was pojechalem!haha! i kto jest debeściak? Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 Hahah Niezły argument! Swoją drogą czytałem, że jakiś tam śmieszny instytut naukowy w USA prowadził badania na grupie nastolatków i stwierdził, że spędzanie 2 godzin dziennie na dynamicznych grach (testowali to na jakiejś strzelance) poprawia wzrok! Ciekawe, ile w tym prawdy... Pewnie tyle samo, co w tym, że siedzenie przed komputerem wzrok pogarsza... EDIT: Dokładnie tak, jak pisze zeratul poniżej! Masz świetną pamięć Cytuj Link to post Share on other sites
Zeratul 1 Napisano 17 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 @Qpers ten news był na benchu, ale nie dałem rady go znaleźć może chodzi Tobie o jakieś inne badania, ale w tym co był zamieszczony tutaj pisano, że granie w gry komputerowe, zwłaszcza dynamiczne, polepsza zdolności do dostrzegania małych elementów, z dużej odległości czy coś takiego swoją drogą prawda - trzeba mieć niezły wzrok żeby "wyfrandzolić" heada z 1km, nawet snajperą pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
decigner12 0 Napisano 30 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 30 Lipca 2009 No to dam Ci dowód. Z moimi kolegami gramy w asg. Mój kolega miał problem z trafianiem dobrze skalibrowaną snajperką w kartkę A4. Ja strzelam w środeczek tą samą snajpą, a mam wadę wzroku i nie mogę nosić okularów podczas zabawy. Cytuj Link to post Share on other sites
Zeratul 1 Napisano 31 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2009 @decigner12 nie porównuj ASG do snajperki i kartki A4 do głowy 1) kartka A4 jest raczej większa niż głowa (może niewiele, ale jednak) 2) z ASG nie wiem dokładnie na jakim dystansie się strzela, myślę że poniżej 50m wychodzi na to, że strzelasz do większego obiektu z mniejszej odległości, więc jak dla mnie kiepski przykład 1km to naprawdę sporo, nawet dla karabinu snajperskiego i żeby z takiej odległości trafić "heada" trzeba albo mieć CheyTaca albo być naprawdę niezłym snajperem idąc dalej tym tokiem myślenia - trzeba się nieźle postarać, żeby dostać jakąkolwiek snajperkę, nie wspominając o w/w CheyTacu więc zostaje bycie dobrym snajperem czyli żeby trafić "heada" z 1km trzeba mieć dobry wzrok lub wiedzieć jak "oszukuje Cię" wada wzroku pomijam fakt, że przy wszystkich wariantach potrzebne jest trochę szczęścia pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
studencikus 0 Napisano 2 Sierpnia 2009 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2009 No to dam Ci dowód. Z moimi kolegami gramy w asg. Mój kolega miał problem z trafianiem dobrze skalibrowaną snajperką w kartkę A4. Ja strzelam w środeczek tą samą snajpą, a mam wadę wzroku i nie mogę nosić okularów podczas zabawy. kolega to pipa i ma wieksza wade Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts