Skocz do zawartości

Jakie są korzyści z zakupu większgo monitora?

Recommended Posts

Dwa dni temu zmuszony bylem zmienic starego 19" LCD na nowy ( kompa zlozylem w piatek wieczorem i dzialal, w sobote odpalam a monitor kaputt :( ) ..

Wczesniej myslalem nad czyms do 600 zl. Pojechalem do sklepu " nie dla idiotow " i zaczalem spogladac na sciane z monitorami :P.. do 600 nic :), 650 byly jakies dwa 22 calowe na zlaczach analogowych i brzydkie jakies ( opinia mojej dziewczyny :P ).. Za namowa mojej dziewczyny ( argument : to ja Ci doloze troche :P ) zmuszony bylem ( ale jak przyjemnie ) zabrac nowy 23" Samsung 2333SW do domu :)..

korzysci :

23" to wiecej niz 22" i masz ladna 1920x1080 rozdzialke :P.. mega wielki pulpit, po amerykansku : bo wieksze jest lepsze :P, gry wygladaja lepiej :), dwa wordy etc na jednym pulpice w calej krasie :).. ogolnie tgo nie ma minusow :).. A filmy to "bajka" :)

Tato PLukowiak'a daj synowi duzo radosci i albo zabierz do "NC" albo kup nowy, duzy monitor :)

Pozdrawiam :)

cena w " nie dla idiotow " 799zł, wiem ze pewnie na necie taniej bym dorwal ale tutaj moge zawsze oddac jak cos bedzie nie tak i mam tego samego dnia nowy/inny :)

Napisz jaki masz teraz, to sie cos wymysli.

Generalnie zalety nowszych i wiekszych monitorow to:

Wiekszy obszar roboczy - pozwala bardziej komfortowo pracowac,

Nowsza technologia - zuzycie pradu nie wzrasta tak bardzo jak wynika z roznicy w przekatnej,

Mniejsze smuzenie,

Lepszy obraz,

Wsparcie dla filmow w rozdzielczosci HD (1920x1080) oczywiscie jesli myslisz o takim monitorze,

Na parametry typu kontrast i katy widzenia (panel TN) nie zwracaj za bardzo uwagi - najlepiej isc do sklepu i samodzielnie zobaczyc jak sie obraz prezentuje po wlaczeniu kilku ekranow testowych.

Katy widzenia zaleza od najbardziej od typu matrycy (TN, P/MVA, IPS ale dalej nie wiem co masz i co chcesz kupic).

• 2 tygodnie później...

Witam. Tak jak w temacie. Jakie są korzyści? Potrzebuje argumentów żeby przekonać mojego tatę aby mi dorzucił się do nowego, większego monitora. Piszcie co wam do głowy przyjdzie.

To zależy jak duży monitor i z jakiego się przesiadasz.

Pochwaliłeś studencikus za dobrą wypowiedź - jednak jest pewna sprawa którą trzeba sprecyzować. Chodzi o obszar roboczy - który tak naprawdę uzależniony jest od rozdzielczości. przykład obszar może być ten sam w monitorze 24 i 22 (warunek ta sama rozdzielczość).

To nie idzie tak że im większy monitor tym więcej miejsca do pracy.

Jak to "Nie ma minusów"? ;) Są i to ogromne - przy twojej karcie graficznej musiałbyś używać niskich rozdzielczości w grach, a na tam wielkim monitorze będzie to wyglądało po prostu słabo.

karta graficzna?

zobacz mój profil > konfig kompa

na minimalnych bo na minimalnych, ale STALKER chodzi w FullHD za :wariat: płynnie

prostreet coś koło medium - płynnie, tak samo Hitman Blood Money

komp autora tematu i grafa oczywiście nie wystarczy aby na max detalach poszaleć, ale spokojnie pociągnie do medium / high (zależnie od tytułu)

pozdrawiam

Z bólem na medium przy najbardziej wymagających tytułach... Minie rok i przez ten monitor gry będą wyglądały, jak mozaika pikseli, bo nie będzie w stanie podołać wysokiemu filtrowaniowi przy niskiej rozdzielczości. Tak, jak pisał Scare - zakup tego monitora w jego przypadku mija się z celem - nie ustawi wysokiej rozdzielczości w grach, a obraz tylko się rozciągnie i "zbrzydnie".

Z bólem na medium przy najbardziej wymagających tytułach... Minie rok i przez ten monitor gry będą wyglądały, jak mozaika pikseli, bo nie będzie w stanie podołać wysokiemu filtrowaniowi przy niskiej rozdzielczości. Tak, jak pisał Scare - zakup tego monitora w jego przypadku mija się z celem - nie ustawi wysokiej rozdzielczości w grach, a obraz tylko się rozciągnie i "zbrzydnie".

a moze chlopak nie tylko gra ??? i moze za ten rok cos nowego kupi ???

jezeli to poczatek jakiejs rozvudowy/modernizacji systemu to wiekszy monitor bedzie jak znalazl, jesli nie to sens zakupu jest mizerny, potwierdzam wszystko to co napisali poprzednicy - rozdzielczosc musi byc dopasowana do wydajnosci maszyny i wymagan uzytkownika.

jesli planujesz 4770 to moze cos 22'' co chodzi w rozdzialce 1650x1080 ?karta akurat spokojnie uciagnie gry w takiej rozdzielczosci i w niezlych detalach.Samsungi 22'' sa calkiem niezle,slicznie wyswietlaja kolory,swietny kontrast itp.cena tez doasc przystepna!polecam np T220 lub jesli tata da sie urobic to T220HD to bedziesz mial z telewizorem jednoczesnie za pare zl wiecej.

a jakie argumenty?wiem co by mnie przekonalo gdyby moj syn lub corka powiedzieli:wiekszy monitor dokladniej wyswietla szczegoly przez co mniej sie wzrok psuje i zmniejsza sie ryzyko wystapienia oslabienia wzroku i dlatego nie grozi noszenie okularow jako krotkowidz!ha!jak dobrze bedziesz taki bajer kontrolowal(musisz jakos temat rozwinac,opowiadajac jakos tak przekonujaco o bolacych oczach,bo monitor kiepsko wyswietla)to szanowny tata musi dac sie przekonac!nie ma wyjscia normalnie:albo zaoszczedzone marne pare zl albo zdrowie dziecka i jego przyszla slepota!

no to Was pojechalem!haha!

i kto jest debeściak?

Hahah :wariat: Niezły argument!

Swoją drogą czytałem, że jakiś tam śmieszny instytut naukowy w USA prowadził badania na grupie nastolatków i stwierdził, że spędzanie 2 godzin dziennie na dynamicznych grach (testowali to na jakiejś strzelance) poprawia wzrok! Ciekawe, ile w tym prawdy... Pewnie tyle samo, co w tym, że siedzenie przed komputerem wzrok pogarsza...

EDIT:

Dokładnie tak, jak pisze zeratul poniżej! Masz świetną pamięć ;)

@Qpers

ten news był na benchu, ale nie dałem rady go znaleźć

może chodzi Tobie o jakieś inne badania, ale w tym co był zamieszczony tutaj pisano, że granie w gry komputerowe, zwłaszcza dynamiczne, polepsza zdolności do dostrzegania małych elementów, z dużej odległości czy coś takiego

swoją drogą prawda - trzeba mieć niezły wzrok żeby "wyfrandzolić" heada z 1km, nawet snajperą :wariat:

pozdrawiam

• 2 tygodnie później...

@decigner12

nie porównuj ASG do snajperki i kartki A4 do głowy

1) kartka A4 jest raczej większa niż głowa (może niewiele, ale jednak)

2) z ASG nie wiem dokładnie na jakim dystansie się strzela, myślę że poniżej 50m

wychodzi na to, że strzelasz do większego obiektu z mniejszej odległości, więc jak dla mnie kiepski przykład

1km to naprawdę sporo, nawet dla karabinu snajperskiego i żeby z takiej odległości trafić "heada" trzeba albo mieć CheyTaca albo być naprawdę niezłym snajperem

idąc dalej tym tokiem myślenia - trzeba się nieźle postarać, żeby dostać jakąkolwiek snajperkę, nie wspominając o w/w CheyTacu więc zostaje bycie dobrym snajperem

czyli żeby trafić "heada" z 1km trzeba mieć dobry wzrok lub wiedzieć jak "oszukuje Cię" wada wzroku

pomijam fakt, że przy wszystkich wariantach potrzebne jest trochę szczęścia ;)

pozdrawiam

No to dam Ci dowód. Z moimi kolegami gramy w asg. Mój kolega miał problem z trafianiem dobrze skalibrowaną snajperką w kartkę A4. Ja strzelam w środeczek tą samą snajpą, a mam wadę wzroku i nie mogę nosić okularów podczas zabawy.

kolega to pipa i ma wieksza wade :P