Skocz do zawartości

Tani i dobry monitor do wszystkiego

Recommended Posts

Chciałbym kupić jakiś dobry i tani do 2000zł monitor do komputera który będzie miał bardzo dobry obraz :do gier akcji  ,filmów itp

Tylko nie wiem jaki kupić co myślicie na przykład o tych monitorach z tej seril Monitor ASUS 24,5 ROG

a może wy  znacie jakieś inne monitory które są tanie i mają bardzo dobry obraz

Edytowane przez patryk414

Po pierwsze co zauważyłem to linkowany monitor tani nie jest, ale to wina dodatkowego modułu G-Sync, po drugie 240 Hz to marketingowe cyferki robiące wrażenie, ale dla większość z "wyrobionym okiem" nie zauważy różnicy między 144 Hz a 240 Hz.

O stosowaniu matryc TN w monitorach 24" za "dwa i pół kafla" się nie wypowiem, bo słowa te nie nadają się do publicznej wymiany zdań.

Problem w tym że nie ma modeli "gamingowych" IPS/VA z G-SYNC w 24".

Producenci przeszli na 27 ", ale taki monitor z rozdzielczością 2560x1440 144 Hz IPS +G-SYNC to wydatek prawie 2900zł.

Sam posiadam 27" WQHD IPS 144Hz i w grach i filmach sprawdza się znakomicie, obraz mam przed sobą na typowej odległości 50-70 cm, więc na 27" na pewno dokuczała mi "pikseloza" na 27 " ekranie o rozdzielczości FHD.

Wiem w temacie jest max 2000 zł, ale moim zdaniem warto dopłacić do 27" i lepszej matrycy.

Ceny nie zachwycają przez dopłatę za licencję i moduł jakie musi uiścić producent dla nVidii.

Ale gdyby karta graficzna nie dała rady wyrobić tych 120 klatek na sekundę, moduł G-Sync  zapobiega rwaniom i zacinkom obrazu w grach, i to w dość niskich spadkach FPS.

Alternatywa to monitory z Adaptive Sync, tylko nVidia olała ten darmowy standard i obecnie działa tylko z nowszymi kartami z GPU od AMD ( sam mam taki monitor z AS i karta RX Vega i to działa, choć podobno sprzętowe rozwiązanie od nVidia jest lepsze, ale w wszystkich "ślepych" testach jakie widziałem nie można było jednoznacznie wskazać wyższości jednego rozwiązania nad drugim).

Ten asus był tylko przykładem.

Myślałem o monitorze właśnie z IPS-em ,z większą ilością hz niż ten monitor co ma (60hz)

Cena niech bedzie max 1600-1800zł .

W tej cenie znajdzie się  jakiś dobry  monitor ? 

Ważne monitor musi mieć funkcje ochrony oczu :światło niebieskie itp.......... 

Edytowane przez patryk414