patryk414 3 Napisano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 (edytowane) Chciałbym kupić jakiś dobry i tani do 2000zł monitor do komputera który będzie miał bardzo dobry obraz :do gier akcji ,filmów itp Tylko nie wiem jaki kupić co myślicie na przykład o tych monitorach z tej seril Monitor ASUS 24,5 ROG a może wy znacie jakieś inne monitory które są tanie i mają bardzo dobry obraz Edytowane 5 Czerwca 2018 przez patryk414 Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Po pierwsze co zauważyłem to linkowany monitor tani nie jest, ale to wina dodatkowego modułu G-Sync, po drugie 240 Hz to marketingowe cyferki robiące wrażenie, ale dla większość z "wyrobionym okiem" nie zauważy różnicy między 144 Hz a 240 Hz. O stosowaniu matryc TN w monitorach 24" za "dwa i pół kafla" się nie wypowiem, bo słowa te nie nadają się do publicznej wymiany zdań. Problem w tym że nie ma modeli "gamingowych" IPS/VA z G-SYNC w 24". Producenci przeszli na 27 ", ale taki monitor z rozdzielczością 2560x1440 144 Hz IPS +G-SYNC to wydatek prawie 2900zł. Sam posiadam 27" WQHD IPS 144Hz i w grach i filmach sprawdza się znakomicie, obraz mam przed sobą na typowej odległości 50-70 cm, więc na 27" na pewno dokuczała mi "pikseloza" na 27 " ekranie o rozdzielczości FHD. Wiem w temacie jest max 2000 zł, ale moim zdaniem warto dopłacić do 27" i lepszej matrycy. Ceny nie zachwycają przez dopłatę za licencję i moduł jakie musi uiścić producent dla nVidii. Ale gdyby karta graficzna nie dała rady wyrobić tych 120 klatek na sekundę, moduł G-Sync zapobiega rwaniom i zacinkom obrazu w grach, i to w dość niskich spadkach FPS. Alternatywa to monitory z Adaptive Sync, tylko nVidia olała ten darmowy standard i obecnie działa tylko z nowszymi kartami z GPU od AMD ( sam mam taki monitor z AS i karta RX Vega i to działa, choć podobno sprzętowe rozwiązanie od nVidia jest lepsze, ale w wszystkich "ślepych" testach jakie widziałem nie można było jednoznacznie wskazać wyższości jednego rozwiązania nad drugim). Cytuj Link to post Share on other sites
patryk414 3 Napisano 7 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 (edytowane) Ten asus był tylko przykładem. Myślałem o monitorze właśnie z IPS-em ,z większą ilością hz niż ten monitor co ma (60hz) Cena niech bedzie max 1600-1800zł . W tej cenie znajdzie się jakiś dobry monitor ? Ważne monitor musi mieć funkcje ochrony oczu :światło niebieskie itp.......... Edytowane 7 Czerwca 2018 przez patryk414 Cytuj Link to post Share on other sites
Rebelmind 3738 Napisano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 Jaka grafa jest? Bo jeżeli może Radeon to za 1850 możesz dostać taki oto wynalazek: https://www.morele.net/monitor-aoc-ag322qcx-1355292/ Cytuj Link to post Share on other sites
patryk414 3 Napisano 7 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2018 (edytowane) msi gtx1070 Jaka grafa jest? Bo jeżeli może Radeon to za 1850 możesz dostać taki oto wynalazek:https://www.morele.n...322qcx-1355292/ fajny monitor tylko trochę za duży z biurka bedzie mi wystawał . Edytowane 7 Czerwca 2018 przez patryk414 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts