manipulator 4 Napisano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Witajcie, nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi więc pytam tutaj - czy to normalne że podczas uruchamiania komputera, zanim jeszcze pojawi się logo Asrock/POST komputer po włączeniu na moment się wyłącza (1-2 sek.) po czym ponownie się włącza i kontynuuje uruchamianie ? Ewentualnie jaka funkcja za to odpowiada w UEFI żeby można było zmienić tak aby po uruchomieniu nie było tego chwilowego wyłączania - boje się o dyski talerzowe. Konfig jak w stopce. Wersja UEFI najnowsza 1.80. Cytuj Link to post Share on other sites
Stawskiszef 1174 Napisano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 Ja czegoś takiego u brata nie doświadczyłem rano dam Ci znać jeszcze jak to wygląda. Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 3 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2018 A jaki to konkretnie model zasilacza, bo może jest bez obsługi stopni niskiego zasilania P7, a komputer jest hibernowany, a nie wyłączany? Cytuj Link to post Share on other sites
manipulator 4 Napisano 4 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2018 A jaki to konkretnie model zasilacza, bo może jest bez obsługi stopni niskiego zasilania P7, a komputer jest hibernowany, a nie wyłączany? To jest be quiet! seria Pure Power model BQT L7-530W 80 plus - na poprzedniej płycie głównej (asus z i5-750) takiego objawu nie miałem przy uruchamianiu a jedynie wtedy kiedy zmieniałem parametry dotyczące overclockingu. Ale standardowo po uruchomieniu komputera takiego "efektu" nie było. Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Od serii procesorów Haswell na LGA 1150 ( np Core i 5 4670 K czy Core i7 4770 K jest z tej rodziny) dodano niższy stopień zasilania przez co wiele zasilaczy było wówczas "niezgodne" z wtedy najnowszą platformą. Cytując z artykułu: http://www.benchmark.pl/aktualnosci/be-quiet-zasilacze-intel-haswell-lista-kompatybilnosci.html "Jednostki wycofane ze sprzedaży - Dark Power Pro P7, P8 i P9, Straight Power E6, E7 i E8, Pure Power L6 i L7, Efficient Power oraz System Power S6 i SYS6 – takiej zgodności nie oferują". Więc trzeba wyłączyć stany zasilania w BIOS C6 i C7. Lub wyłączyć hibernację, ustawiając by system się wyłączał. Sam posiadam "niezgodny" zasilacz Be Quiet E8 CM 680W z platformą LGA 1150 i mam w BIOS wyłączone gdzie się da stan zasilania C7. Cytuj Link to post Share on other sites
manipulator 4 Napisano 8 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Wyłączyłem w UEFI w konfiguracji CPU opcje dotyczące "C States" ale nic to nie dało. Zarówno wyłączenie kompletu łącznie z C6 i C7 jak i różne warianty wyłączenia tych stanów... Wygląda na to że przy najbliższej okazji wymienię zasilacz na bardziej współczesny, bo obecny ma około 8 lat Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Wygląda że zasilacz nie wyrabia, i kwalifikuje się do wymiany, swojego też mam kilka lat ale na wymianę poczeka do przyszłego roku bo na razie działa. PS Czy wymuszenie wyłączania komputera zamiast hibernacji z poziomu O.S-u. działa? Cytuj Link to post Share on other sites
roman106 124 Napisano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2018 Od serii procesorów Haswell na LGA 1150 ... dodano niższy stopień zasilania przez co wiele zasilaczy było wówczas "niezgodne" z wtedy najnowszą platformą. Nie tędy droga. Te stany określają przejście na minimalny pobór energii w trakcie pracy komputera, a tutaj problem dotyczy uruchamiania komputera. Ja stawiam na profil XMP pamięci - złe dopasowanie. Wyłączyć/załączyć profil, ustawić ręcznie i po problemie. Cytuj Link to post Share on other sites
manipulator 4 Napisano 15 Września 2018 Autor Udostępnij Napisano 15 Września 2018 Sorki za odgrzewanie tematu ale chciałbym napisać parę słów na temat rozwiązania powyższego problemu Otóż dorzuciłem nowy dysk SSD oraz na nim zainstalowałem nową instancje Win7 (Atak_Snajpera rulez ), do tego odpiąłem napęd optyczny bo brakowało mi kabla sata i komputer przy uruchamianiu nie wyłącza się już ani na chwilę - szczerze ? niewiem co mogło być przyczyną Cuda Panie, cuda :D Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts