vitno 24 Napisano 31 Maja 2018 Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Witajcie, Mam problem i prośbę o pomoc. Posiadam NAS (Zyxel NAS326) podpięty do sieci w domu do routera TP-Link Archer. Internet jest od Netii. Chciałbym mieć dostęp do NAS i jego zawartości spoza sieci w domu np w biurze czy z hotelu na Bora Bora IP jest dynamiczne od Netii, ale mam też wykupiony na rok DynDNS i przydzielone za jego pomocą statyczne IP. W jaki sposób mogę "wypuścić" dysk na zewnątrz? Co powinienem zrobić i jak to skonfigurowac aby wszystko banglało? Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 31 Maja 2018 Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 DynDNS nie przydziela statycznego IP. Zmienia na bieżące IP przypisane do domeny. A co do tego co trzeba zrobić to przede wszystkim wiedzieć w jakiej formie chcesz mieć ten dostęp a robota sprowadza się do przekierowania portów do danej usługi. Nie radzę wystawiać SMB do neta. Najbezpieczniejsze rozwiązanie to zestawienie połączenia VPN jeśli router to umożliwia. Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 31 Maja 2018 Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 (edytowane) Można wykorzystać NAT'a, statycznego IP nie masz czyli wykorzystywałbyś po prostu nazwę DNSową. Wtedy nie interesuje Ciebie jakie masz IP. Po prostu byś zrobił przekierowanie danego portu do danego urządzenia. TP-Link Archer teraz nie wiem który, ale jestem pewien, że umożliwia VPN. wtedy konfigurujesz sobie takie szyfrowane połączenie. Edytowane 31 Maja 2018 przez Andrew Cytuj Link to post Share on other sites
vitno 24 Napisano 31 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Można wykorzystać NAT'a, statycznego IP nie masz czyli wykorzystywałbyś po prostu nazwę DNSową. Wtedy nie interesuje Ciebie jakie masz IP. Po prostu byś zrobił przekierowanie danego portu do danego urządzenia. TP-Link Archer teraz nie wiem który, ale jestem pewien, że umożliwia VPN. wtedy konfigurujesz sobie takie szyfrowane połączenie. Ok, ale jak mam to zrobić? Cytuj Link to post Share on other sites
Andrew 5940 Napisano 31 Maja 2018 Udostępnij Napisano 31 Maja 2018 Obydwie rzeczy znajdziesz na stronie TP-Linka Port Forwarding o ile się nie mylę i VPN - Powinno być wytłumaczone krok po kroku. Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 1 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2018 Alternatywnie możesz skorzystać z usługi myZyXELcloud, tworząc nazwę hosta w domenie zyxel.me i parując urządzenie. Korzystanie z DDNS nie jest konieczne. Może być tylko potrzebne przekierowanie portów - wtedy pojawi się stosowna informacja bodajże w części UPnP Setup po zalogowaniu na stronie. Cytuj Link to post Share on other sites
vitno 24 Napisano 5 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2018 Alternatywnie możesz skorzystać z usługi myZyXELcloud, tworząc nazwę hosta w domenie zyxel.me i parując urządzenie. Korzystanie z DDNS nie jest konieczne. Może być tylko potrzebne przekierowanie portów - wtedy pojawi się stosowna informacja bodajże w części UPnP Setup po zalogowaniu na stronie. Ok, ale jak przekierować porty i które? W tych tematach jestem zielony. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2018 Porty sa przypisane do usług. Standardowe znajdziesz w necie a przypisane w interfejsie nasa. Cytuj Link to post Share on other sites
vitno 24 Napisano 9 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Potrzebuję dalszej pomocy. Na moim routerze (Archer C60) Wszystko skonfigurowałem, włącznie z przekierowaniem portów i VPN. Jednakże na modemie (TC7200) od Netii nie wiele mogę zdziałać, próbuje przekierowań itd. i nic. Pomożecie? Podejrzewam, że właśnie on mi blokuje. Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 9 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 To jest modem czy modem router? I po co zarówno vpn jak i przekierowanie? Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 9 Czerwca 2018 Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2018 Jeśli nie masz dostępu do routera Netii to nic nie zdziałasz. Możesz jedynie skontaktować się i poprosić o konfiguracje. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts