master25051992 7 Napisano 28 Maja 2018 Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 Witam, w komputerze znajomego po jakimś czasie użytkowania (prawie 2 lata) wyskoczył błąd związany z procesorem, błąd pojawił się po restarcie. Płyta główna posiada Easy Debug Led, przy uruchamianiu komputera zapala się dioda odpowiedzialna za CPU fail, procesor sprawdzałem na swojej płycie głównej i jest sprawny. Płytę wysłałem na gwarancję ale wróciła z informacją że są wygięte piny od złącza CPU gdzie wszystkie piny są proste i komputer działał cały czas normalnie od samego początku, dopiero niedawno pojawił się ten problem. Resetowałem CMOS itp, nie mam żadnego obrazu podczas startu żeby nawet wejść w bios i postawić nowy bios. Jak zidentyfikować problem skoro sklep twierdzi że płyta jest uszkodzona a uszkodzenia nie ma ? a przed całym zamieszaniem wszystko działało poprawnie. Winny może być zasilacz ?Specyfikacja:MOBO: MSI H170A PC MATERAM: Kingston 8GB 2133MHz CL14 HyperX Fury BlackCPU: i5 6600GPU: EVGA GeForce GTX 970 SC ACX2.0 4GBPSU: Corsair VS 550W 80+ 120mm Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 28 Maja 2018 Udostępnij Napisano 28 Maja 2018 No ale jak? Albo są piny wygięte albo nie są. To nie jest jakaś mikroskopijna ścieżka między warstwami, tylko coś co nawet gołym okiem, czy pod lupą doskonale widać. Pokazali ci gdzie niby jest to uszkodzenie? Skoro twierdzisz, że piny wygięte nie są to odwołanie od decyzji reklamacyjnej i niech ci pokażą gdzie niby są wygięte. Tylko zrób zdjęcie zanim oddasz żeby się nie okazało, że oddasz dobre, a wrócą wygięte. Możesz dodać do opisu odwołania, że nie wskazano miejsca fizycznego uszkodzenia, którego zresztą twoim zdaniem nie ma, oraz, że (zgodnie z prawdą) nie ma możliwości by komputer który pracował dwa lata i w tym czasie nie był ruszany procesor nagle przestał pracować bo magicznie się piny pogięły pod zamocowanym, nieruchomym procesorem. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts