itcloud 24 Napisano 26 Maja 2018 Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 (edytowane) Mam dziwna sytuację i nie wiem, czy to powód do upgrade-u karty graficznej w komputerze stacjonarnym. Moje dwa konfigi: 1. PC: procesor i5, płyta asus p755-e czy jakoś tak, 16 GB ram, karta Geforce GTX 460, dysk SSD 500 GB + HDD 7200 1.5TB. (notabene dysk ssd kupiłem tydzień temu, licząc że będzie popara jak filmiki będą odtwarzane z niego. Aha, podpięty pod Sata6 marvella). 2. Laptop Lenovo y510p: i5, 8 GB ram, karta GF 755, dysk 1 TB HDD (SHDD? 5400rpm + 8GB SSD cache) Główny problem? Filmiki 1080p 60fps z drona mavic air. Na laptopie (konfig 2) działają płynnie, są odtwarzane bez problemu tyle że ew. czasami są gubione klatki, ale też rzadko. Na PC filmiki się przycinają, potrafi być tak że przycisk play w VLC player aktywny, pasek niby się przewija a obraz stoi przez 2-3 sekundy i potem rwie i czkwawka. Co dziwne, system postawiony od nowa, mam windows 7x64, gry mi działają ok - grafika 3d, a z filmikami miałbym mieć problem? Próbowałem odtwatzać w VLC player, w Media playerze, to samo. Doradźcie, czy mam teraz wywalać kasę na nową kartę graficzną i jeśli tak to jaką, czy jest w ogóle sens. W gry nie gram, ale chciałbym montować filmiki z drona, a tu już przy filmach 1080p 60fps nie da się. A na niby słabszym lapku same filmiki chodzą płynnie. Edytowane 26 Maja 2018 przez itcloud Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 26 Maja 2018 Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Zrób aktualizację bios płyty głównej. Zobaczymy czy to poprawi sytuację. Cytuj Link to post Share on other sites
smoke 167 Napisano 26 Maja 2018 Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Spróbuj w https://potplayer.daum.net - zainstaluj go razem z kodekami. Wgraj najnowsze sterowniki do karty stare odinstalowując programem Display Driver Uninstaller. Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 26 Maja 2018 Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 Wygląda że problem z sterownikiem /systemem. Do sprawdzenia na innym odtwarzaczu np MPC HC ( Media Player Classic Home Cinema). Wina może być nawet po stronie sterowników karty. By wykluczyć problemy z sprzętem uruchomiłbym na komputerze jakieś multimedialne discro Live CD Linux-a, ( by je uruchomić trzeba w BIOS ustawić jako pierwszy nośnik na przenośną pamięć USB lub DVD, w zależności na czym Linux został wypakowany). Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie itcloud 24 Napisano 26 Maja 2018 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 26 Maja 2018 (edytowane) Czyli nie ma sensu dla obróbki filmów zmieniać karty gfx bo ew stać mnie tylko na gtx1050 do 550 zł.. Ta 460 z 1gb ale szyna 256bit nie jest zła? Nie gram w gry. Sterowniki mam najnowsze ale spróbuję tego co napisaliscie Spróbuj w https://potplayer.daum.net - zainstaluj go razem z kodekami. Wgraj najnowsze sterowniki do karty stare odinstalowując programem Display Driver Uninstaller. Ok, pobrałem, zainstalowałem kodeki i.... DZIAŁA!!!!! Dzięki wielkie za pomoc, czyli rozumiem że karty zmieniać nie ma sensu w moim przypadku ps. Tylko teraz też nie wiem dlaczego w VLC player nadal jest problem, tylko tym PotPlayerze jest ok. Czyli w programie do renderingu może być problem ? Edytowane 26 Maja 2018 przez itcloud Cytuj Link to post Share on other sites
gepardmak 697 Napisano 27 Maja 2018 Udostępnij Napisano 27 Maja 2018 (edytowane) Potplayer ma wbudowane kodeki(większość istotnych) dodatkowo doinstalowywane są tylko kodek intela H.264 i dekodery dźwięku przestrzennego ze względu na licencje. Formaty wideo odtwarzacz obsługuje natywnie. Od lat używam tego programu. Wcześniej doinstalowywane osobno kodeki rozwalały system po jakimś czasie. Teraz nie ma z tym problemów. Jeśli przekombinujemy coś z ustawianiami tego programu wystarczy Reset i znowu wszystko działa. VLC też ma wbudowane kodeki ale jeśli zacina to widocznie źle współpracuje ze sterownikami wideo. W ustawianiach Potplayer można wybrać na jakiej karcie grafiki będzie odbywać się akceleracja wideo. Można upskalować wideo z niższej rozdzielczości do wyższej. Zmienić rozdzielczość kolorów czy poprawić płynność ruchu. Lepszego odtwarzacza video nie znalazłem. Spróbuj wejść do Panelu sterowania Nvidia(prawa mysz na pulpicie) zakładka Wideo i skorzystaj z opcji Przywróć ustawienia standardowe(domyślne). Może problem z VLC zniknie. Zrób aktualizację bibliotek Direct X. Edytowane 27 Maja 2018 przez gepardmak Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts