Wiejski 34 Napisano 23 Maja 2018 Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Witam, tak jak w tytule, chciałbym zasięgnąć opinii na temat tej płyty głównej Co o niej myślicie ? Podziękuję za propozycję innych, chyba, że od asusa. https://www.x-kom.pl/p/386061-plyta-glowna-socket-1151-asus-rog-strix-z370-e-gaming.html Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 23 Maja 2018 Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Przepłacona płyta, jak na serie ROG przystało standardowo wklejam tabelkę do obejrzenia: https://i.imgur.com/MfQ3457.png Cytuj Link to post Share on other sites
Wiejski 34 Napisano 23 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Przepłacona płyta, jak na serie ROG przystało standardowo wklejam tabelkę do obejrzenia: https://i.imgur.com/MfQ3457.png A coś więcej na jej temat ? Nie rozumiem trochę tej tabelki. Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 23 Maja 2018 Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Bez sensu droga. Tabelka przedstawia płyt główne z serii Z370, które są dobre, a których warto unikać. Od dołu słabe i nie opłacalne nim wyżej tym wiadomo itp. Cytuj Link to post Share on other sites
Wiejski 34 Napisano 23 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Bez sensu droga. Tabelka przedstawia płyt główne z serii Z370, które są dobre, a których warto unikać. Od dołu słabe i nie opłacalne nim wyżej tym wiadomo itp. 'Bez sensu droga.' ? Dzięki za wyjaśnienie. A co do płyty asusa ? Coś więcej na jej temat ? Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 23 Maja 2018 Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 (edytowane) No ale co chciałeś wiedzieć? Wszystko wyczytasz w specyfikacji technicznej i testach, a jak pytasz o coś konkretnego to to pytanie zadaj. Jedyne co jest charakterystyczne dla tej płyty to fakt, że ma logo asusa i tak jak przedmówcy wspomnieli jest bardzo droga w stosunku do tego co oferuje. Wystarczy powiedzieć, że u konkurencji możesz mieć to samo, a nawet więcej, do tego z mocniejszą sekcją zasilania i to 300-400zł taniej. Edytowane 23 Maja 2018 przez wojciechu15 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Wiejski 34 Napisano 23 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 No ale co chciałeś wiedzieć? Wszystko wyczytasz w specyfikacji technicznej i testach, a jak pytasz o coś konkretnego to to pytanie zadaj. Jedyne co jest charakterystyczne dla tej płyty to fakt, że ma logo asusa i tak jak przedmówcy wspomnieli jest bardzo droga w stosunku do tego co oferuje. Wystarczy powiedzieć, że u konkurencji możesz mieć to samo, a nawet więcej, do tego z mocniejszą sekcją zasilania i to 300-400zł taniej. Powiedz mi jak tutaj wygląda sprawa z sekcją, ile faz i może doczytałeś się jak temperaturami ? Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 23 Maja 2018 Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 (edytowane) Na temat sekcji wszystkiego możesz dowiedzieć się z tabelki zamieszczonej przez kolegów wyżej. Skoro jednak jej nie rozumiesz to krótko - 8faz, określona jako lepsza od np MSI Tomahawk, ale gorsza np od AsRocka extreme4 za 650zł gdzie faz jest 10, podobnie jak w wyższych modelach tej marki, przy czym nawet taichi jest znacznie tańsza od tego Asusa. W internecie jest kilka testów tej płyty, temperatury nie wypadają źle z tego co czytam na szybko. Zasadniczo płyta nie jest zła, ale zupełnie nie warta tych pieniędzy. Edytowane 23 Maja 2018 przez wojciechu15 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Wiejski 34 Napisano 23 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Na temat sekcji wszystkiego możesz dowiedzieć się z tabelki zamieszczonej przez kolegów wyżej. Skoro jednak jej nie rozumiesz to krótko - 8faz, określona jako lepsza od np MSI Tomahawk, ale gorsza np od AsRocka extreme4 za 650zł gdzie faz jest 10, podobnie jak w wyższych modelach tej marki, przy czym nawet taichi jest znacznie tańsza od tego Asusa. W internecie jest kilka testów tej płyty, temperatury nie wypadają źle z tego co czytam na szybko. Zasadniczo płyta nie jest zła, ale zupełnie nie warta tych pieniędzy. Czy możesz podać link ? Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 23 Maja 2018 Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Ty tak serio? http://www.letmegooglethat.com/?q=ASUS+ROG+STRIX+Z370-E+GAMING+review&l=1 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Wiejski 34 Napisano 23 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 Ty tak serio? http://www.letmegooglethat.com/?q=ASUS+ROG+STRIX+Z370-E+GAMING+review&l=1 Dziękuję Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 23 Maja 2018 Udostępnij Napisano 23 Maja 2018 'Bez sensu droga.' ? Dzięki za wyjaśnienie. A co do płyty asusa ? Coś więcej na jej temat ? Po prostu nie ma nic czego nie ma dużo tańszy AsRock Z370 extreme4. Płyta zupełnie nie opłacalna za prawie 1000 zł. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Wiejski 34 Napisano 24 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Jeszcze mam jedno pytanie co znaczy SiliconLottery QVL ? Silikonowa loteria ale co to ma do produktu ? Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 24 Maja 2018 Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 SiliconLottery to firma zajmująca się sprzedawaniem procesorów o gwarantowanym potencjale na OC, tzw selektów. Możesz kupić u nich procesor co do którego będziesz miał gwarancję, że uda się go podkręcić do np 5.2ghz i dostaniesz na to od nich gwarancję. QVL to skrót od qualified vendor list. W skrócie Płyty oznaczone tym symbolem są na liście kompatybilnych/wspieranych przez SiliconLottery i tylko na nich firma ta gwarantuje deklarowane poziomyi OC, bo na nich procesory zostały przetestowane. https://siliconlottery.com/ https://siliconlottery.com/pages/qualified-vendors-list https://siliconlottery.com/pages/intel-coffee-lake 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Wiejski 34 Napisano 24 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 SiliconLottery to firma zajmująca się sprzedawaniem procesorów o gwarantowanym potencjale na OC, tzw selektów. Możesz kupić u nich procesor co do którego będziesz miał gwarancję, że uda się go podkręcić do np 5.2ghz i dostaniesz na to od nich gwarancję. QVL to skrót od qualified vendor list. W skrócie Płyty oznaczone tym symbolem są na liście kompatybilnych/wspieranych przez SiliconLottery i tylko na nich firma ta gwarantuje deklarowane poziomyi OC, bo na nich procesory zostały przetestowane. https://siliconlottery.com/ https://siliconlottery.com/pages/qualified-vendors-list https://siliconlottery.com/pages/intel-coffee-lake Dzięki. Słuchaj zmieniłem zdanie co do asusa oraz lepiej zapoznałem się z tabelką. Co sądzisz o Asrock Taichi ? Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 24 Maja 2018 Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Faktycznie potrzebujesz tak drogiej płyty głównej? 100 zł taniej względem Strix-a szału nie robi. Jak masz brać taichi to już lepiej weź tego Strixa za stówkę drożej. Strix lub AsRock Z370 extreme4. W Proline masz tego Strix-a za 984 zł z wysyłką. AsRock jest za 630-640 zł sklepy do wyboru do koloru. Cytuj Link to post Share on other sites
Wiejski 34 Napisano 24 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Faktycznie potrzebujesz tak drogiej płyty głównej? 100 zł taniej względem Strix-a szału nie robi. Jak masz brać taichi to już lepiej weź tego Strixa za stówkę drożej. Strix lub AsRock Z370 extreme4. W Proline masz tego Strix-a za 984 zł z wysyłką. AsRock jest za 630-640 zł sklepy do wyboru do koloru. Czemu niby już lepiej strixa ? Asrock zapewnia trochę więcej niż Asus. Cytuj Link to post Share on other sites
wojciechu15 1991 Napisano 24 Maja 2018 Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Taichi bardzo dobra i dobrze wyposażona płyta. @@mutissj, o ile się nie mylę ma taką więc coś więcej będzie w stanie powiedzieć. Ja osobiście tydzień temu wybierałem płytę i wybrałem AsRock Fatal1ty gaming k6. Troszkę lepiej wyposażona od Extreme4, z równie dobrą sekcją, a kosztuje 700zł. W stosunku do Extreme 4 dodatkowo masz na niej heatpipe na sekcji, fizyczny start i reset na płycie, wyświetlacz POST. Przydał się już pierwszego dnia kiedy po złożeniu komp nie chciał wstać, a jak się okazało przy zakładaniu Grandisa który jest kolizyjny z wysokim ramem musiałem ruszyć pamięci. Płyta podała kod 53 i od razu bez miliona resetów i piszczenia wiedziałem, że trzeba sprawdzć RAM. Poza tym różni się jeszcze kilkoma mniej znaczącymi dla mnie szczegółami. \ Dopłata do Taichi wydawała mi się zbyt duża w stosunku do k6, bo o ile 60zł dopłaty do k6 względem extreme4 wydało mi się uzasadnione z powodów wcześniej wymienionych, to w Taichi nie znalazłem nic dodatkowego, za co byłbym skłonny dopłacić kolejne 200zł. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Wiejski 34 Napisano 24 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Taichi bardzo dobra i dobrze wyposażona płyta. @@mutissj, o ile się nie mylę ma taką więc coś więcej będzie w stanie powiedzieć. Ja osobiście tydzień temu wybierałem płytę i wybrałem AsRock Fatal1ty gaming k6. Troszkę lepiej wyposażona od Extreme4, z równie dobrą sekcją, a kosztuje 700zł. W stosunku do Extreme 4 dodatkowo masz na niej heatpipe na sekcji, fizyczny start i reset na płycie, wyświetlacz POST. Przydał się już pierwszego dnia kiedy po złożeniu komp nie chciał wstać, a jak się okazało przy zakładaniu Grandisa który jest kolizyjny z wysokim ramem musiałem ruszyć pamięci. Płyta podała kod 53 i od razu bez miliona resetów i piszczenia wiedziałem, że trzeba sprawdzć RAM. Poza tym różni się jeszcze kilkoma mniej znaczącymi dla mnie szczegółami. \ Dopłata do Taichi wydawała mi się zbyt duża w stosunku do k6, bo o ile 60zł dopłaty do k6 względem extreme4 wydało mi się uzasadnione z powodów wcześniej wymienionych, to w Taichi nie znalazłem nic dodatkowego, za co byłbym skłonny dopłacić kolejne 200zł. Bardzo dobra odpowiedź jak dla mnie ! Póki co k6 staje się faworytem Cytuj Link to post Share on other sites
xchaotic 1 Napisano 24 Maja 2018 Udostępnij Napisano 24 Maja 2018 Tak jak inni pisza czipset ten sam wiec predkosc taka sama i po co przeplacac. Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 25 Maja 2018 Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Taichi bardzo dobra i dobrze wyposażona płyta. mutissj, o ile się nie mylę ma taką więc coś więcej będzie w stanie powiedzieć. Wyposażona ta, ale diabeł tkwi w szczegółach, niestety ma jedną wadą - ma strasznie gorący chipset, bez powodu się grzeję do 60'C, w moim przypadku często osiąga większe temperatury od procesora ... dyskutowałem ten przypadek z innymi posiadaczami płyt Taichi wszyscy mają to samo. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Wiejski 34 Napisano 25 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 25 Maja 2018 Wyposażona ta, ale diabeł tkwi w szczegółach, niestety ma jedną wadą - ma strasznie gorący chipset, bez powodu się grzeję do 60'C, w moim przypadku często osiąga większe temperatury od procesora ... dyskutowałem ten przypadek z innymi posiadaczami płyt Taichi wszyscy mają to samo. Dziękuję za info Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts