Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć,

Mój stary zasilacz po wymianie GPU nie daje rady..

Jaki zasilacz mi polecacie pod moją konfigurację (sygnatura) Lubię pobawić się w O/C dlatego zależy mi na wystarczającej mocy do 560TI @ 1,0v do 1,1v + q6600 @ 1,5v

Na cpu / gpu / ddr / i fsb mam podniesione napięcia do tego kilka wiatraków 120mm dysk twardy nagrywarkę i tyle.. więc zapotrzebowanie na moc mam trochę już wyższe niż max starego zasilacza 430w (560w)

pozdr

250-300 zł nie więcej.. bo nie chce przepłacać.. interesuje mnie najlepszy stosunek jakości do ceny.

Oczywiście im taniej kupie tym bardziej będe happy.. no i chciałbym mieć odpinane kable bo lubię mieć porządek w obudowie mam okno i wszystko widać..

http://allegro.pl/ocz-modxstream-pro-60 ... 06963.html taki wpadł mi w oko co o nim myślicie wystarczy 600w. czy z 560w na 600 to żadna różnica.. ?

200zł - 250zł

OCZ ModXStream Pro 500W

Corsair VXEU-450W

OCZ STEALTHXSTREAM 2 500W SLI

Fractal Design Integra 500W

SeaSonic SS-500ET 500W

250zł - 300zł

OCZ ModXStream Pro 600W

Fractal Design Tesla 450W 80Plus

SEASONIC S12II 520W

Enermax 425W Pro82+

OCZ StealthXStream II 600W

Wybacz ale żaden zasilacz NAXN się nie umywa na tle obecnej propozycji XFX Core ;) Przykładowo model 550W w okolicy 260zł i jednak sprawdzona marka (bo to na bazie Seasonica) a nie "autorskie" okrajanie swoich pomysłów budzi znacznie większe zaufanie :P

Okazało się, że jednak zasilacz daje radę.. :D Zwracam honor dla Yesico..

Nie jestem przekonany w czym dokładnie tkwił problem lecz po zmniejszeniu o 100 mhz częstotliwości na CPU poprzez obniżenie szyny fsb z 400 do 389x9 (z 1600fsb na 1555fsb). Analogicznie częstotliwość DDR2 się obniżyła z 1000mhz na 940 ileś chyba napięcie też obniżyłem na nich do 1,9 z 2.1v. Pc stał się stabilny.

Obecne ustawienia:

CPU:

3500Mhz 389x9 @ 1,5v

GPU:

1030Mhz GPU/1175mhz DDR5 / 2060 shader

(Pixel fillrate: 33 GB/s | Texture fillrate: 66 GB/s | Bandwidth: 150 GB/s)

DDR:

na 1,9v cl 5 przy 945mhz czy jakoś tak juz nie pamiętam dokładnie :D

Oprócz tych zmian doprowadziłem również napięcie do GPU bezpośrednio z Zasilacza a nie poprzez przejściówki (nie wiem czy to może mieć jakieś znaczenie)

Podsumowując jestem bardzo zadowolony z O/C GPU trochę mniej z CPU ale i tak wszystko śmiga tak jak chciałem !!

Oczywiście im taniej kupie tym bardziej będe happy.. no i chciałbym mieć odpinane kable bo lubię mieć porządek w obudowie mam okno i wszystko widać..

Podejście krótkowzroczne. :D

Nieekonomiczne.

Dziś zaoszczędzone, jutro 3 krotnie wydane.

http://www.balta.pl/opis.php3?ID=45932

http://www.gral.pl/be+quiet!+Dark+Power ... W_853.html

Pozdrawiam.