johnkruger1984 0 Napisano 10 Maja 2018 Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 witam piszę jako osoba nie bardzo znająca się na hardware. Mam następujące pytanie. Mój komputer mam od ok 9 lat, co roku coś modernizuje - a to pamięć, a to SSD, a to karta graficzna. Za każdym razem zanosiłem sprzęt do sklepu komputerowego, ale wtedy mam z głowy komputer na 1-2 dni, co nie bardzo mi się uśmiecha, bo potrzebuje go do pracy, dlatego tym razem chciałbym sam wziąć sie za to. Obecnie mam płytę główną - intel dh55hc oraz procesor intel i5-750 2.66 GHz (BX80605I5750). Komputer działa przyzwoicie, ale jednak chce wymienić procesor, bo już swoje lata ma. Komputer słuzy do obróbki graficznej. Szukałem procesora w cenie ok 700 zł i znalazłem i5 8400. Moje pytanie brzmi - czy do tej płyty głównej taki procesor sie nada? Czy muszę od razu całą płytę główną zmieniać? dzięki za informacje Cytuj Link to post Share on other sites
AgaDS 1 Napisano 10 Maja 2018 Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 (edytowane) ten procesor jest pod inny soced i na pewno nie będzie pasował do tej płyty Edytowane 10 Maja 2018 przez AgaDS Cytuj Link to post Share on other sites
roman106 124 Napisano 10 Maja 2018 Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Obecnie masz procesor 1-szej generacji, a wybrałeś sobie 8-smą generację. Przeskok będzie duży, ale musiałbyś zmienić płytę, pamięci, chłodzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
johnkruger1984 0 Napisano 10 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Obecnie masz procesor 1-szej generacji, a wybrałeś sobie 8-smą generację. Przeskok będzie duży, ale musiałbyś zmienić płytę, pamięci, chłodzenie. czyli w takim razie to nie na moje siły już. Chyba oddam go do sprawdzonego punktu, dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
Tirell 40 Napisano 10 Maja 2018 Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Do tej płyty wsadzisz maksymalnie procesor i7 870 ktory kupisz na allegro za okolo 350zł. Bedziesz mial 8 watkow zamiast 4 z nieco wyzszym taktowaniem ale bez szalu. Podaj jaki masz max budzet + to co dostaniesz za stare czesci i pewnie uda sie złożyc cos lepszego. Chocby nawet i3 8100 z najtansza plyta na Z370 da sporego kopa i bedzie latwa mozliwosc rozbudowy nawet na 6 rdzeniowego 8700. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts