Xelixo 17 Napisano 9 Maja 2018 Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 (edytowane) Witam Jaką obudowę polecacie w przedziale 500-800zł. Wymagana dobra wentylacja, cable management i może bym skorzystał też z zatoki 5.25 na kontroler obrotów chyba że kontroler od obudowy spełni swoje zadanie w 100%. Obecnie mam do wyboru: be Quiet Dark Base 900 NZXT H700i Cooler Master H500P Mesh Fractal Design R6 TG Reszta podzespołów: i7 6700K OC 4.5GHz - Noctua NHD15S AsRock Z170 Extreme 6 Gigabyte 1080 Gaming G1 2 dyski HDD i 1 SSD - planuję zakup kolejnych dysków x1 HDD i x1 M2 Dzięki Edytowane 9 Maja 2018 przez Xelixo Cytuj Link to post Share on other sites
rez 609 Napisano 9 Maja 2018 Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Ja bym postawił na Dark Base 900, co prawda mam tylko Silent Base 600 ale jest wykonana solidnie, wentylatory są ciche a to tylko Pure Wings 2 - w Dark Base 900 masz Silent Wings 3 czyli bardzo ciche wentyle. Możesz też iść krok dalej i wziąć wersję Pro z oknem i wtedy Noctuę zmienić na Dark Rock Pro 4. Cytuj Link to post Share on other sites
Tirell 40 Napisano 9 Maja 2018 Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Nawet nie bierz dark base, brak piwnicy na zasilacz, dosc sredni cable managment jak za taka cene, bierz R6 Cytuj Link to post Share on other sites
rez 609 Napisano 9 Maja 2018 Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Nawet nie bierz dark base, brak piwnicy na zasilacz, dosc sredni cable managment jak za taka cene, bierz R6 Doskonała argumentacja poparta niczym. Cytuj Link to post Share on other sites
MacPiston 78 Napisano 9 Maja 2018 Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 (edytowane) To może kolega przeczyta jeszcze raz. Zgadzam się z Tirellem - Dark Base 900 w tym momencie odstaje od konkurencji kiepskim (na tle innych) cable managementem. Brak piwnicy na zasilacz też w 2018 roku można uznać za wadę... Ponadto przepływ powietrza jest tylko przeciętny a w końcu ta obudowa nie kosztuje kilku groszy... Ładowarka indukcyjna niestety jej nie ratuje... Z podanych przez autora tematu propozycji na wybrałbym Define R6 - mnóstwo miejsca na dyski, przemyślane zarządzanie kablami i dobry przepływ powietrza. No i ten wygląd... Edytowane 9 Maja 2018 przez MacPiston 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Tirell 40 Napisano 9 Maja 2018 Udostępnij Napisano 9 Maja 2018 Doskonała argumentacja poparta niczym. Polecasz komus obudowe za 900 zl ktora nawet nie posiada piwnicy na psu, w czesci serwisowej obudowy ma malo miejsca na kable jak na topowy segment, wentylacja to samo. W cenie tej 900 masz praktycznie dwie r6 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Xelixo 17 Napisano 10 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 Dzięki, R6 zamówiona Cytuj Link to post Share on other sites
zozolinio 0 Napisano 10 Maja 2018 Udostępnij Napisano 10 Maja 2018 (edytowane) niedawno miałem okazje składać R6 "+" - obudowa przemyślana, - sporo miejsca na dyski, - dobrze maskowana, - świetny cable mangament, - design - może być zbyt prosty,kwestia gustu. - możliwość odblokowania topu i poprawy airflow - zatoka 5,25 "- " - stosunkowo niska - wentyle nie najwyżej klasy, mogą być słyszalne na wyższych obrotach - po zdemonotowaniu maskownicy z boku, mamy dziurę w piwnicy . Sam zaś zakupiłem dark base 700 w bardzo zbliżonej cenie + - led - bq silent wings3 tylko 2 ale zawsze , - piwnica na całej szerokości, - wg mnie ładniejsza i bardziej proporcjonalna od R6 - usb 3,1 to froncie - pełna modularność, możesz zrobić okno z prawej. - "-" - brak zatoki 5,25 - airflow na topie mógłby być lepszy o te 3 kolejne otwory - ale daje radę, spodziałem się że będzie gorzej. Ogólnie obydwie obudowy są naprawdę świetne, ja zachorowałem na design, ledy i ciszę . Maja maty, a i zauważyłem że : tylny regulator obrotów działa tylko z oryginalnymi wentylami np. aby sterować rpm 6 wentyli podpiętych do konekta i później poprzez 1 pwm 4 pin do płyty głównej nalezy miec w tym przyapdku 6 bq silent wings 3. Sprawdzałem poprzez wpiecie innego wentyla, ten odpala sie z max rmp i uefi działa na niego . Edytowane 10 Maja 2018 przez zozolinio Cytuj Link to post Share on other sites
Xelixo 17 Napisano 11 Maja 2018 Autor Udostępnij Napisano 11 Maja 2018 Wentylatorki od razu wymieniam na te, które obecnie posiadam. Fractal Design Venturi 140mm x2, Enermax Magma x3, Corsair AF 120mm. Planuje wymienić Enermaxy ze względu na ich długi czas pracy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts