Skocz do zawartości

Obudowa 500-800zł

Recommended Posts

Witam

Jaką obudowę polecacie w przedziale 500-800zł.

Wymagana dobra wentylacja, cable management i może bym skorzystał też z zatoki 5.25 na kontroler obrotów chyba że kontroler od obudowy spełni swoje zadanie w 100%.

Obecnie mam do wyboru:

be Quiet Dark Base 900

NZXT H700i

Cooler Master H500P Mesh

Fractal Design R6 TG

Reszta podzespołów:

i7 6700K OC 4.5GHz - Noctua NHD15S

AsRock Z170 Extreme 6

Gigabyte 1080 Gaming G1

2 dyski HDD i 1 SSD - planuję zakup kolejnych dysków x1 HDD i x1 M2

Dzięki

Edytowane przez Xelixo

Ja bym postawił na Dark Base 900, co prawda mam tylko Silent Base 600 ale jest wykonana solidnie, wentylatory są ciche a to tylko Pure Wings 2 - w Dark Base 900 masz Silent Wings 3 czyli bardzo ciche wentyle.

Możesz też iść krok dalej i wziąć wersję Pro z oknem i wtedy Noctuę zmienić na Dark Rock Pro 4.

To może kolega przeczyta jeszcze raz. Zgadzam się z Tirellem - Dark Base 900 w tym momencie odstaje od konkurencji kiepskim (na tle innych) cable managementem. Brak piwnicy na zasilacz też w 2018 roku można uznać za wadę... Ponadto przepływ powietrza jest tylko przeciętny a w końcu ta obudowa nie kosztuje kilku groszy... Ładowarka indukcyjna niestety jej nie ratuje... Z podanych przez autora tematu propozycji na wybrałbym Define R6 - mnóstwo miejsca na dyski, przemyślane zarządzanie kablami i dobry przepływ powietrza. No i ten wygląd... :P

Edytowane przez MacPiston
  • Popieram 1

Doskonała argumentacja poparta niczym.

Polecasz komus obudowe za 900 zl ktora nawet nie posiada piwnicy na psu,  w czesci serwisowej obudowy ma malo miejsca na kable jak na topowy segment, wentylacja to samo.

W cenie tej 900 masz praktycznie dwie r6

• Popieram 1

niedawno miałem okazje składać R6

"+"

- obudowa przemyślana, 

-  sporo  miejsca na dyski,

-  dobrze maskowana,

-  świetny cable mangament,

-  design - może być zbyt prosty,kwestia gustu.

-  możliwość odblokowania topu i  poprawy  airflow

-  zatoka 5,25

"- "

- stosunkowo niska

- wentyle nie najwyżej klasy,  mogą być słyszalne na wyższych  obrotach

- po  zdemonotowaniu  maskownicy z boku, mamy dziurę w piwnicy ;).

Sam zaś zakupiłem  dark base 700 w bardzo  zbliżonej cenie

+

- led ;)

- bq silent wings3 tylko  2 ale zawsze ;),

- piwnica na całej  szerokości,

- wg mnie ładniejsza i  bardziej proporcjonalna od R6

- usb 3,1 to  froncie

- pełna modularność, możesz zrobić okno  z prawej.

-

"-"

- brak zatoki  5,25

- airflow na topie mógłby być lepszy  o  te 3 kolejne otwory -  ale daje radę, spodziałem się że będzie gorzej.

Ogólnie obydwie obudowy są naprawdę świetne,  ja zachorowałem  na design, ledy  i  ciszę ;).

Maja maty, a i  zauważyłem  że :

tylny regulator obrotów działa tylko  z oryginalnymi  wentylami np.  aby sterować rpm 6 wentyli podpiętych  do konekta i później poprzez 1 pwm 4 pin do  płyty głównej nalezy miec w tym przyapdku  6 bq silent wings 3.

Sprawdzałem poprzez wpiecie innego  wentyla,  ten odpala sie z max rmp  i uefi  działa na niego ;).

Edytowane przez zozolinio