Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zależy ile jest do wydania, najtaniej to zaktualizować BIOS i wstawić Core i 7 3770 K który sobie poradzi z GTX 1060 6 GB nawet bez robienia O.C.

Jeśli stara platforma "robi bokami" co się przekłada np częstymi BSOD, zostaje kupić używaną lub nową platformę z DDR 4.

Jeśli nowe części  to proponował bym sześciordzeniowy Core i 5 8600 K + Asrock Pro 4 z chipsetem Z 370 +  min. 8 GB 2x 4 GB DDR 4 1500 MHz ( takt. efektywne 3000 MHz) CL 15 od Gskill-a.

Gdyby było planowane w przyszłości przejście na odblokowany i7 8700 K, tu przyda się ASRock Extreme 4 na chipsecie Z 370 który z swoją rozbudowana sekcja zasilania poradzi sobie z O.C.  i 7.

Witam kupilem ostatnio gtxa 1060 6gb od gigabyte g1 gaming i postanowilem zmienic tez procesor, bo mam 2500k i5 a plyte asrock p67 pro3 i tu pytanie: jaki najlepszy do gier i podkrecania?i jaka plyta do procka?

Ile chcesz wydać na modernizację ?

Jak pisałem po taniości i 7 3770 K nie był by zły do karty GTX 1060 6 GB.

Jeśli mowa o nowym zestawie to znowu pytanie czy będzie planowanie O.C.

Stosowanie  procesorów z odblokowanym mnożnikiem ( do O.C. procesory z literą K w oznaczeniu) pozwala na zastosowanie szybszych pamięci RAM ( na dziś minimum to 2x4 GB 1500 MHz CL15 od G-Skill) które dają extra kilka procent + do wydajności platformy.

Co do płyty do O.C. z chipsetem Z 370 jest jeszcze inne pytanie czy będzie planowane przejście na i7 8700 K, wtedy od razu lepiej kupić płytę z lepszą sekcją zasilania np ASRock Extreme 4 Z 370, do O.C. i 5 8600K wystarczy ASRock PRO 4 Z 370.

Jak pisałem po taniości i 7 3770 K nie był by zły do karty GTX 1060 6 GB.

Jeśli mowa o nowym zestawie to znowu pytanie czy będzie planowanie O.C.

Stosowanie  procesorów z odblokowanym mnożnikiem ( do O.C. procesory z literą K w oznaczeniu) pozwala na zastosowanie szybszych pamięci RAM ( na dziś minimum to 2x4 GB 1500 MHz CL15 od G-Skill) które dają extra kilka procent + do wydajności platformy.

Co do płyty do O.C. z chipsetem Z 370 jest jeszcze inne pytanie czy będzie planowane przejście na i7 8700 K, wtedy od razu lepiej kupić płytę z lepszą sekcją zasilania np ASRock Extreme 4 Z 370, do O.C. i 5 8600K wystarczy ASRock PRO 4 Z 370.

Na pro4 to mozesz podkrecic srube od dysku m2 a nie 8600k zwlaszcza jesli bedzie powyzej 4,5 + glut pod czapka, no chyba ze chcesz żeby Grethard zobaczył takie rzadkie zjawisko jak throtling sekcji zasilania :)

To że połowa sekcji zasilania  nie ma  radiatora w Pro 4, nie oznacza że nie można czegokolwiek dokleić na MOSFET-y.

Jak nie patrzeć jest na tyle tych faz że dla i 5 starczy z O.C.

Z resztą przy GTX 1060 nie jest tak wymagający by trzeba od razu robić O.C. i5 8600K, jak wspominałem wymiana na starej platformie na i 7 wystarczyła do tej karty.

Extreme 4 Z 370 jest rozsądnym minimum pod przyszłą wymianę na i 7 8700 K do podkręcania.

Ten I5 2500k do znakomitej większości gier wystarczy w parze z GTX 1060. Ja mam I5 3470 i na razie nie widzę sensu zmieniać na coś mocniejszego. Przykładowo nowy Far Cry 5 trzyma płynne 60kl/s przy najwyższych ustawieniach.

Dla tego proponowałem kupno używanego  I7 3770 K.

Ale jeśli Autor tematu chce nową platformę no co można rzec, jego wybór.

Sam po przejściu na monitor z 1440p 144 Hz wymieniłem na i7 4770K 4 generacji Core, i o dziwo procesor daje rady ( w przeciwieństwie do karty Vega pod monitor z Adaptive Sync, bo w wyższych rozdzielczościach ważniejsza jest wydajność karty graficznej).