miossh 0 Napisano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2018 Witajcie przeprowadzam analizę rynku PC dla rodziców i szukam porady w tej kwestii - rodzice są raczej osobami nieogarniającymi technologii więc korzystanie przez nich z komputera ograniczy się do oglądania i ściągania filmików na youtubie, przeglądania internetu i oglądania w nim filmów(Netflix), korzystania z Office'a, drukowania itp, może do tego jakiś film HD obejrzą. Komputer ma posłużyć co najmniej kilka lat i mieć taką konfigurację by nie trzeba było po roku/dwóch w nim grzebać, dokładać ramu itp. To co mi się udało ustalić, i dane jak się mylę to poprawcie - 8gb ramu DDR4 - bez monitora (mamy stary) - jaka karta graficzna (ZINTEGROWANA CZY DEDYKOWANA) - dysk HD (nie potrzeba SSD), wg mnie 500gb starczy - jaki procesor ? nie będzie się grało w gry (może ja czasami w Strongholda albo inne relikty)??? - budżet max 2000zł Proszę o pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 30 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2018 (edytowane) Proponuję taki zestaw (ceny z moreli): i3-8100 458zł MSI H310M PRO-VDH 249zł HyperX Fury Black 2666MHz C15 2x4GB 391zł Be quiet! system power 450W 179zł SilentiumPC Regnum RG2 139zł WD Blue 1TB 177zł Win 10 home oem 369zł LG Supermulti 44zł Razem wychodzi 2006zł, opcjonalnie jeszcze karta wifi za około 50zł. Monitor podepniesz każdy, do oglądania filmów i starszych gier wystarczy // Brak argumentacji Edytowane 4 Maja 2018 przez 3ndurek 1 Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 4 Maja 2018 Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 HyperX Fury Black 2666MHz C15 Przy tym CPU będzie i tak 2400MHz więc zbędna dopłata. Be quiet! system power 450W 179zł Nieopłacalna jednostka, tutaj wystarczy 300W z dużym zapasem. Nie widzę żadnego sensu dopłaty do i3 8100, tu spokojnie wystarczy zestaw na Pentiumie. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 4 Maja 2018 Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Przykro mi że miałeś zły dzień ale nie musisz się na mnie rozładowawyć. Starałem się po prostu jak najlepiej wykorzystać budżet. Oczywiście że do filmów i neta starczy i zestaw na celeronie za 1000 zł więc po co przepłacać. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rokhtar 150 Napisano 4 Maja 2018 Udostępnij Napisano 4 Maja 2018 Gdyby brać pod uwagę pentiumy to najlepszym wyjściem byłby model G5400 (najlepszy stosunek cena/wydajność) - przynajmniej w tych tanich procesorach. A za resztę kwoty w stosunku do wyżej wymienionego i3 dopasować jakiś dysk SSD przynajmniej na system i okoliczne programy lub też jeśli wiadomo że większość pojemności tego HDD 1TB "leżała by odłogiem" może warto by było zostać przy samym SSD ale to już taka moja sugestia. Cytuj Link to post Share on other sites
3ndurek 3604 Napisano 5 Maja 2018 Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 Przykro mi że miałeś zły dzień ale nie musisz się na mnie rozładowawyć. Zapoznaj się z Regulamin wewnętrzny działu "Komputery, zestawy komputerowe" Argumentacja w ZK to podstawa, a to co przedstawiłeś wyżej utwierdza mnie w przekonaniu, że o zestawach nie masz zbytnio pojęcia. Nie stosujesz się do prostych zasad zasad tego działu, a teraz wyskakujesz z tego typu wycieczkami. Frustracje zachowaj dla siebie, po to jest ten regulamin żeby go przestrzegać, a to już nie pierwsza tego typu sytuacja gdzie nie argumentujesz swoich propozycji. Zamiast wylewać nieuzasadniony żal, popraw się na przyszłość. Nieopłacalna jednostka 450W w komputerze do codziennych zastosowań z iGPU na pokładzie?, dopłata do kości 2666MHz gdzie i tak będziemy mieć maksymalnie 2400MHz?, RG2 w cenie lepszej RG4 z kontrolerem obrotów? - już nie wspomnę, że można wrzucić to do czegoś znacznie mniejszego. Starałem się po prostu jak najlepiej wykorzystać budżet. Nie bardzo, ludzie którzy tu przychodzą często nie zdają sobie sprawy ile trzeba wyłożyć na sprzęt który sprosta ich wymaganiom. Naprawdę wydawanie 2000zł na jednostkę do korzystania z internetu, oglądania filmów czy obsługi pakietu office to przesada. Brak SSD w takim sprzęcie i wrzucanie tam i3 8100 to parodia. Poza tym zainteresowany nie wspomniał nic o systemie. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Wyłącz podpis w Tapatalku. najlepszym wyjściem byłby model G5400 (najlepszy stosunek cena/wydajność) W tym wypadku niekoniecznie, G5400 na H310 względem G4560 na H110 to ~140zł dopłaty. W zestawie do gier miałoby to sens z racji na przyszły upgrade CPU. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Rokhtar 150 Napisano 5 Maja 2018 Udostępnij Napisano 5 Maja 2018 @up, no tak całą robotę psują na razie drogie płyty główne, za jakiś czas to pewnie się zmieni. Patrząc na ceny z esc.pl to różnica między G5400 a G4560 wynosi 34zł, z kolei najtańsze mobo na h110 kosztuje 130zł, gdzie odpowiednik na h310 już 239zł. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 6 Maja 2018 Udostępnij Napisano 6 Maja 2018 Na dobrą sprawe, to za 1300 zł masz dwa mocne rdzenie, 4 wątki w postaci G4560 czy G4600. G4600 ma lepszą integrę ale i też kosztuje obecnie znacznie więcej. Kładziesz takiego cepa na budżetowej mobo H110 z złączem cyfrowym pod monitor, 8 GB DDR4 2400 MHz, zamiast HDD dajesz SSD 240 GB na MLC i na dobrym kontrolerze. Całość zamykasz w małej budzie ITX/mATX. 1 x MSI H110M PRO-D /intel H110, DDR4, LGA1151/ 1 x Intel Pentium G4560 /3.5GHz, 3MB, LGA1151, BOX/ 1 x Crucial 8GB (2x4GB) 2400MHz CL16 Ballistix Sport LT RED 1 x SilentiumPC Brutus Q20 USB 3.0 (mini ITX) 1 x GoodRam Iridium PRO 240GB SATA3 (560/530MB/s) MLC 1 x Corsair VS 350W 120mm Kwestia czy potrzebny będzie napęd. Do tego jak wygląda sprawa z monitorem ? Jest ? Jak jest to jaki. Może warto będzie zmienić i wrzucić coś nowego. Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 7 Maja 2018 Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Nieopłacalna jednostka 450W w komputerze do codziennych zastosowań z iGPU na pokładzie Chodziło mi o to że lepiej dopłacić te ~50zł na starcie zamiast wymieniać w przyszłości jeśli np coś się odwidzi i OP zechce dołożyć dedykowaną kartę. Zestaw na starcie nawet się nie zbliży do 450w ale dałem mocniejszy asekuracyjnie. dopłata do kości 2666MHz gdzie i tak będziemy mieć maksymalnie 2400MHz? Tu 100% mój błąd, tylko z370 z tego co widzę obsługuje XMP. RG2 w cenie lepszej RG4 z kontrolerem obrotów? - już nie wspomnę, że można wrzucić to do czegoś znacznie mniejszego. Obudowa to sprawa mocno indywidualna, podałem tylko propozycję bo OP nic nie pisał o preferencjach. RG4 faktycznie jest w prawie tej samej cenie. Może być też oczywiście coś mniejszego tylko pytanie jak często będzie czyszczony wewnątrz z kurzu przez rodziców? Brak SSD w takim sprzęcie i wrzucanie tam i3 8100 to parodia. Poza tym zainteresowany nie wspomniał nic o systemie. System wliczyłem w budżet profilaktycznie bo znajomych z boxową wersją mogę liczę na palcach jednej ręki. Już pomijając to że linux w tym przypadku byłby bardziej praktyczny. Zamiast windowsa można spokojnie kupić ssd 240gb i jeszcze zostanie ale jest jedno ale o czym poniżej. - dysk HD (nie potrzeba SSD), wg mnie 500gb starczy korzystanie przez nich z komputera ograniczy się do oglądania i ściągania filmików na youtubie, przeglądania internetu i oglądania w nim filmów(Netflix), korzystania z Office'a, drukowania itp, może do tego jakiś film HD obejrzą Przy tych zastosowaniach korzyści płynące z ssd będą moim zdaniem pomijalne. Sam komfort przeglądania stron większy ale co po za tym? Myślę że bardziej chodziło o pojemność dysku niż jego szybkość. Komputer ma posłużyć co najmniej kilka lat i mieć taką konfigurację by nie trzeba było po roku/dwóch w nim grzebać Wydaje mi się że i3 coffelake jest bardziej przyszłościowe od pentiuma kabylake. Poza tym o wiele łatwiej dołożyć ssd jeśli okaże się potrzebny niż wymieniać procesor. Pierwszego posta pisałem w pracy i trochę w pośpiechu dlatego zabrakło argumentacji. Z tego powodu warn w jakimś stopniu uzasadniony. Ale nikt wcześniej nic nie zaproponował więc chciałem pomóc jak najlepiej umiałem a zostałem zmiażdżony krytyką. Jak chcesz to możesz mnie teraz zbanować. Ja w tym dziale i tak już się nie wypowiem bo widzę że ekspertów nie brakuje. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
tobislawow 18 Napisano 7 Maja 2018 Udostępnij Napisano 7 Maja 2018 Tu się gruby temat zrobił...wypowiem się skromnie ,dorzucając się w temacie "pc dla rod..." podstawa to właśnie ssd...które pominąłeś bardzo niesłusznie... Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 8 Maja 2018 Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Podstawa to zasilacz, płyta, procesor (i jakieś chłodzenie) i ram. Wszystko inne to opcjonalne dodatki. Bez dysku twardego można normalnie neta przeglądać ale uparliście się wszyscy że ssd musi być nawet do pasjansa. Żenada. Cytuj Link to post Share on other sites
PiRazyDrzwi 27 Napisano 8 Maja 2018 Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Nie masz pojęcia, jakie korzyści daje SSD. Zamiast tych nadwyżkowych podzespołów wrzucisz tam jakiś dobry model, który znacząco podniesie jakość korzystania z komputera. Nie tylko płynniejsze przeglądanie stron, ale również szybszy start i ogólnie większa płynność całej windy. Cytuj Link to post Share on other sites
speerpre 1 Napisano 8 Maja 2018 Udostępnij Napisano 8 Maja 2018 Szczerze mówiąc ze względu na nieskomplikowane wymagania polecałbym wziąć po prostu polecany zestaw z purepc za 1900 zł ITX. Zestaw posiada wszystko co potrzebna łącznie z SSD 240GB o który wyżej zrobiła się burza. Ze względu na przeznaczenie komputera podmieniłbym tylko RAM na https://www.morele.net/pamiec-patriot-viper-elite-ddr4-2x4gb-2400mhz-cl15-red-pve48g240c5krd-906311/ Tutaj koszyk: https://www.morele.net/komputery/podzespoly-komputerowe/procesory-45/?konfigurator=konfigurator-zestawu-komputerowego&configId=284400 Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 12 Maja 2018 Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 (edytowane) i3 8100 vs Pentium G5400 to nie jest głupi pomysł. Wincej rdzyniuff zawsze się przyda. Zasilacz jest dziewięć razy za mocny. i3 8100 z jednym dyskiem w Idle pobiera poniżej 20W, w stresie 46-50. Z tym dyskiem SSD to też nie przesadzajcie. Ja w domu jadę na jednym 1 TB WD Blue, odpalam czasem po 2-3 maszyny wirtualne z jednego dysku i jakoś żyję. Lepiej kupić dobry procek, 8 GB RAM i ewentualnie dokupić kiedyś SSD niż brać pentiuma. Można przyoszczędzić 40 zł na zasilaczu, zrezygnować z DVD. Pamięci 2400 MHz starczą. Ładną budę da się kupić na allegro za 30-40 zł (np to: http://allegro.pl/obudowa-komputera-midi-tower-acer-4xusb-fv-23-g-w-i7069343226.html lub http://allegro.pl/obudowa-komputera-hp-midi-tower-typ-atx-2xusb-fv23-i6530964020.html lub http://allegro.pl/obudowa-mini-atx-fujitsu-i7255519943.html?reco_id=8a08584d-5613-11e8-9cc6-b8ca3a6ab870) Każda z nich pewnie waży ze 2 x tyle niż te ażurowe Silenciumy. Puszka po tuńczyku już jest mocniejsza niż te budy. Procek można poszukać na allegro. Czyli cały zestaw mamy: i3 8100 450 mobo 230 RAM 330 zasilacz 130 dysk 170 buda 40 Razem 1350 + 400 na Win Home Link do 3-ciej budy się nie wkleił http://allegro.pl/obudowa-mini-atx-fujitsu-i7255519943.html?reco_id=8a08584d-5613-11e8-9cc6-b8ca3a6ab870 Edytowane 12 Maja 2018 przez benutzer Cytuj Link to post Share on other sites
Rokhtar 150 Napisano 12 Maja 2018 Udostępnij Napisano 12 Maja 2018 Moim zdaniem w codziennym użytkowaniu, przyszli właściciele owego komputera nie zauważą żadnej różnicy między i3 a pentiumem w przeciwieństwie do HDD a SSD gdzie sama responsywność systemu będzie znacznie bardziej wyczuwalna. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts