opel145 0 Napisano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Witam wszystkich, Po wymianie chłodzenia na procesorze z boksu intela na Spartan3 PRO HE1024 zaczęły migać na przemian diody +cpu i +dram, komputer się uruchamia ale nie ma sygnału video na monitor ani ze zintegrowanej ani z karty graficznej. Przed ta zmianą chłodzenia wszystko było ok. Płyta główna H110M PRO-VD Procesor i5-7400 Grafika GeForce GTX 1050 Ti GAMING G1 4GB GDDR5 128 Bit DVI-D, 3x HDMI, DP, BOX (GV-N105TG1 GAMING-4GD) Pamięci RAM [Patriot] Viper 4, DDR4, 8GB(2x4GB), 2400MHz (PV48G240C5K Zasilacze [silentiumPC] Vero L2 Bronze 500 W SPC164 Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Głośniczek podłączony do płyty głównej? Przy procesorze nic nie było ruszane, może piny w gnieździe są wygięte? Na szybko poradzę sprawdzić czy wszystko jest poprawnie podłączone, jak będzie zostaje wyciągnąć wtyczkę od zasilacza, odczekać kilkadziesiąt sekund i zresetowanie BIOS po przez wyjęcie baterii z płyty głównej na minutę. Jak i wtedy nie odpali zostanie złożenie w minimalistycznej wersji ( procesor jedna kość RAM i monitor podłaczony do płyty głównej). W ostateczności będzie do sprawdzenia na innym komputerze podzespołów, bo nie można wykluczyć uwalenie którejś z części przez wyładowanie ładunku elektrostatycznego np z ubrania podczas montażu nowego chłodzenia. Cytuj Link to post Share on other sites
opel145 0 Napisano 22 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Głośniczek podłączony ale żadnych dźwięków nie słychać. Możliwe że przy zakładaniu chłodzenia i mocniejszym nacisku na procesor mogły się piny powyginać? Sprawdzę jeszcze reset biosu czy coś da. Głośniczek podłączony do płyty głównej? Przy procesorze nic nie było ruszane, może piny w gnieździe są wygięte? Na szybko poradzę sprawdzić czy wszystko jest poprawnie podłączone, jak będzie zostaje wyciągnąć wtyczkę od zasilacza, odczekać kilkadziesiąt sekund i zresetowanie BIOS po przez wyjęcie baterii z płyty głównej na minutę. Jak i wtedy nie odpali zostanie złożenie w minimalistycznej wersji ( procesor jedna kość RAM i monitor podłaczony do płyty głównej). W ostateczności będzie do sprawdzenia na innym komputerze podzespołów, bo nie można wykluczyć uwalenie którejś z części przez wyładowanie ładunku elektrostatycznego np z ubrania podczas montażu nowego chłodzenia. Niestety reset Biosu nic nie pomógł Głośniczek podłączony ale żadnych dźwięków nie słychać. Możliwe że przy zakładaniu chłodzenia i mocniejszym nacisku na procesor mogły się piny powyginać? Sprawdzę jeszcze reset biosu czy coś da. Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Piny z gniazda procesora są zabudowane tworzywem, i po włożeniu procesora i zapięciu klatki z procesorem nic nie ma prawa się uszkodzić. Najczęściej uszkodzenie pinów występuje gdy nie ma zaślepki nad gniazdem, i nie uważne obchodzenie się podczas montażu procesora. Czytałem że nie raz same piny mogą się odgiąć od częstego montażu procesora ( taką opinię ma moja płyta główna Z87 Extreme 4 od ASRocka, ale jak na razie po 5 zmianach procesora nic się nie stało). A jak inne moje porady z pierwszej wypowiedzi w tym temacie? Cytuj Link to post Share on other sites
opel145 0 Napisano 22 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Na razie zamykam temat jutro idzie do informatyka,jak będę znał przyczynę to napisze. Cytuj Link to post Share on other sites
Pankracy666 312 Napisano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 U mnie padły pamięci ram i miałem identyczne objawy. Cytuj Link to post Share on other sites
rekojxd 0 Napisano 25 Października 2022 Udostępnij Napisano 25 Października 2022 Miałem ten sam problem. Komputer nie wyłączał się ale gasły wszystkie podzespoły. I mrugały na przemian diody cpu/dram W moim przypadku potrzeba było podnieść napięcie ramu z 1.2V na 1.3V. Można to zrobic w biosie Cytuj Link to post Share on other sites
joker5513 2787 Napisano 26 Października 2022 Udostępnij Napisano 26 Października 2022 Wyjmij bateryjke z płyty głównej odczekaj 30 minut na odłączonym z zasilania komputerem i najlepiej włóż nową. Cytuj Link to post Share on other sites
BlackCoffe 14084 Napisano 26 Października 2022 Udostępnij Napisano 26 Października 2022 Czasami aktualizacja BIOSu pomaga. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts