Xcmer 0 Napisano 21 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2018 Cześć, szukam dobrego monitora od gier, filmów, poczytania, ogólnie coś wartego, swojej ceny. Nie jestem zawodowym graczem, grafikiem, sprzęt też nie obsłuży 144hz, więc pytam tutaj o poradę. Matryca IPS lub VA 24-27 cali. Pod monitor chcę podłączyć ps4 i PC. precesor i5 6600k karta Radeon R9 390 Pomoże ktoś? Cytuj Link to post Share on other sites
manipulator 4 Napisano 22 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Z doświadczenia polecę Ci iiyama ProLite XUB2790HS-B1 [link] wprawdzie z matrycą IPS ale posiada zbliżoną jakość obrazu i dobre kąty. Osobiście na tą chwilę posiadam Iiyama Prolite XB2783HSU-B1DP [link] właśnie na AMVA - i również jest godny uwagi ze względu na AMVA, usb, DP, DVI, DSUB oraz pivota. Trafiłem na egzemplarz z bardzo równomiernym podświetleniem bez cloudingu. Jestem bardzo zadowolony jeżeli chodzi o jakość obrazu - jednak jeśli do tej pory korzystałeś z 22-24 cali to FHD przy 27 calach ma inną plamkę i trzeba się zaadaptować do tej specyfiki przez kilka dni Ja trafiłem go za 750zł w emag na jakiejś wyprzedaży, teraz też mają jakąś promocje i jest <900pln. Cytuj Link to post Share on other sites
Xcmer 0 Napisano 22 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2018 Plamka? Co to znaczy, nie operuję slangiem. A co do Iiyama, to czytałem że któryś wypala oczy tak jasny jest, czy to wszystkie modele tej firmy? Cytuj Link to post Share on other sites
manipulator 4 Napisano 23 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2018 Plamka? Co to znaczy, nie operuję slangiem. A co do Iiyama, to czytałem że któryś wypala oczy tak jasny jest, czy to wszystkie modele tej firmy? Co do definicji - wzięte z benchmarka OFC : "rozmiar plamki rozmiar plamki to innymi słowy wymiary pojedynczego piksela wyświetlanego przez monitor i zależy od dwóch parametrów: rozdzielczości oraz przekątnej ma wpływ na: komfort pracy z tekstem/internetem wizualną ostrość obrazu w grach/filmach ogólnie rzecz ujmując plamka powinna być duża jeżeli chcemy pracować z tekstem, zbyt mała plamka powoduje, że czcionki męczą oczy, rzecz ma się odwrotnie w przypadku filmów i gier, gdzie mniejsza plamka powoduje, że obraz staje się wizualnie ostrzejszy, a wszelkie załamania gładsze jak poznać, że plamka jest duża lub mała? z reguły taką informację można wyczytać z danych producenta, plamka dla tekstu nie powinna być mniejsza niż 0.27mm gdy producent nie podaje danych na temat rozmiaru plamki wystarczy porównać rozdzielczość oraz przekątną monitora, 0.277mm plamka spotykana jest w 24” monitorach o rozdzielczości FullHD, ta sama rozdzielczość wyświetlona na mniejszej przekątnej zwróci nam odpowiednio mniejszą plamkę, 21.5” monitor FullHD to 0.248mm plamka tymczasem, 27” monitor FullHD będzie miał plamkę o rozmiarze 0.311mm należy zaznaczyć, że duża plamka nie jest czynnikiem dyskwalifikującym monitor, jako dla gracza optymalnym rozmiarem monitora do pracy z tekstem/internetem jest 22” WSXGA+ o plamce 0,282mm" A TUTAJ masz cały FAQ dotyczący zakupu monitora. Czy iiyama wypala oczy ? Nie sądzę, oba egzemplarze z którymi miałem do czynienia miały możliwość ustawienia bardzo niskiej jasności przy zadowalających innych parametrach więc nie było z tym problemu. Elektronikę najlepiej zamawiać w sklepach internetowych, jeśli stwierdzisz że jest za jasny za ciemny czy cokolwiek to zwracasz do 14 dni i po problemie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts