Tomek Stiller 0 Napisano 17 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2009 No wiesz, rozmawiasz z kolesiem który ma wykształcenie elektro-energetyka Zapewniam Cię, że wiem czym jest cos Fi a czym sprawność. Niemniej niestety upraszczasz. Moc pozorna to nie tylko to co produkuje elektrownia. Ma ona wpływ na szereg zjawisk w tym termicznych wywoływanych w choćby w przewodach, czy zasilaczach awaryjnych. To, że za energię bierną nie płacimy (jeszcze) wcale nie oznacza, że należy mieć temat w pompce - w końcu każdy wyprodukowany kilowat przekłada się na sensowną emisję dwutlenku węgla do atmosfery. To też ma znaczenie. Po raz kolejny bardzo upraszczając, energia bierna to energia strat. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 18 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 No tak, a jeszcze bardziej na chłopski rozum: moc bierna (bo o mocy mówmy), to ta która się rozłazi jako ciepło po kablach Szczerze Cię podziwiam za tą wytrwałość w wyciszeniu swojego komputera Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 18 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 No wiesz, rozmawiasz z kolesiem który ma wykształcenie elektro-energetyka Zapewniam Cię, że wiem czym jest cos Fi a czym sprawność. Niemniej niestety upraszczasz. Moc pozorna to nie tylko to co produkuje elektrownia. Ma ona wpływ na szereg zjawisk w tym termicznych wywoływanych w choćby w przewodach, czy zasilaczach awaryjnych. To, że za energię bierną nie płacimy (jeszcze) wcale nie oznacza, że należy mieć temat w pompce - w końcu każdy wyprodukowany kilowat przekłada się na sensowną emisję dwutlenku węgla do atmosfery. To też ma znaczenie. Po raz kolejny bardzo upraszczając, energia bierna to energia strat. Wiesz, ja się cieszę, że zasilacz do laptopa nie ma filtra PFC i współczynnik PF jest w granicach ~0.52, bo płacę za 20W, a zużywam prawie 40W. Nie powiesz mi, że te 20W zamienia się w ciepło, bo to wtedy byłoby obciążenie rezystancyjne i byłaby to wtedy moc czynna. A mój Chieftec ma aktywne PFC i PF oscyluje w granicach 0.97-0.99. A z tym wykształceniem elektro-energetyka to nie do końca trafiłeś, bo mój tata jest elektronikiem i to on mi tłumaczył o co chodzi z przesunięciem fazowym, obciążeniem indukcyjnym i co robią te baterie kondensatorów przy silnikach elektrycznych w zakładach. Co prawda w dużym uproszczeniu, a ja nie zrozumiałem wszystkiego, lecz zanim wymienią liczniki energii na te liczące moc pozorną, to ten Twój zasilacz zdąży się zestarzeć... A z tą elektrownią to chodziło mi o to, że zużywamy energie za którą nie płacimy.. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 18 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Nam na wykładach z Teorii obwodów i systemów jakieś 6 semestrów temu, dr Boroń tłumaczył, im cosfi urządzeń jest bliższy jedynce, tym lepszy, a moc bierna rozchodzi się jako ciepło po kablach. No chyba, że coś źle zapamiętałem Cytuj Link to post Share on other sites
Tomek Stiller 0 Napisano 18 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Dobrze zapamiętałeś. W dużym skrócie cała moc bierna to jest moc strat w różnych miejscach. Poczynając od generatora, poprzez transformatory, przewody na urządzeniach końcowych skończywszy. Jak czytam takie wypowiedzi jak mICha@eL'a to cieszę się, że takie sprawy są ustawowo regulowane. Firmy już teraz mają na umowach oznaczony współczynnik mocy jakim mogą obciążać sieć energetyczną. Normalnie poza licznikami energii czynnej, mają także liczniki energii biernej - za która też płacą. Co więcej, jeśli współczynnik mocy będzie inny niż ten założony przez dostawcę - zwykle 0.9 - to dodatkowo poza większą opłata za moc bierną, płacą także karę. mICha@eL tobie się wydaję, że jak elektrownia wyprodukuje te 40W a Ty zapłacisz za 20, to jest w porządku? Mylisz się. Starty jakie wywołały te 20W są pokrywane z Twojej (a w zasadzie jeszcze z Twoich rodziców) kieszeni. To, że licznik nabił mniej to nie ma zbyt wiele do rzeczy. Już teraz za faktyczną energię na rachunku płacimy mniej niż połowę. Reszta to przesył i opłaty manipulacyjne w których jest zaszufladkowane straty wywoływane przez energię bierną... Te 20W to strata która zamienia się w ciepło, nie w Twoim zasilaczu ale w całej sieci pod drodze. Proste. Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 18 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Dokładnie, a gdyby tak każdy robił z tym "mam 40W, a płacę za 20W", to byśmy płacili miliony za przesył i opłaty manipulacyjne. Elektrownia nie jest głupia i wie jak swoje odebrać Tomek, a dlaczego właściwie nie wybrałeś tego Amacroxa? Cytuj Link to post Share on other sites
Tomek Stiller 0 Napisano 18 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 Miałem nadzieje, że ten Yesico wyjdzie taniej - okazało się, że wyszło identycznie :\ Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 18 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2009 mICha@eL tobie się wydaję, że jak elektrownia wyprodukuje te 40W a Ty zapłacisz za 20, to jest w porządku? Mylisz się. Starty jakie wywołały te 20W są pokrywane z Twojej (a w zasadzie jeszcze z Twoich rodziców) kieszeni. To, że licznik nabił mniej to nie ma zbyt wiele do rzeczy. Już teraz za faktyczną energię na rachunku płacimy mniej niż połowę. Reszta to przesył i opłaty manipulacyjne w których jest zaszufladkowane straty wywoływane przez energię bierną... Te 20W to strata która zamienia się w ciepło, nie w Twoim zasilaczu ale w całej sieci pod drodze. Proste. No ale z punktu widzenia konsumenta, a nie elektrowni, to mając do wyboru zasilacz bez PFC i z PF~0.50, oraz z PFC i PF~0.99, to wolałbym ten bez, bo obojętnie jakie opłaty by nie były, to dopóki jest się rozliczanym z mocy czynnej, a nie pozornej, to wtedy mniej jest do zapłacenia... Ale to fakt, że 'lepsze' są te z PFC, lecz wróćmy do sedna sprawy: nie ma co płakać, że jest pasywne PFC, a nie aktywne - ważne że w ogóle JEST Cytuj Link to post Share on other sites
Tomek Stiller 0 Napisano 19 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 No ale z punktu widzenia konsumenta, a nie elektrowni, to mając do wyboru zasilacz bez PFC i z PF~0.50, oraz z PFC i PF~0.99, to wolałbym ten bez, bo obojętnie jakie opłaty by nie były, to dopóki jest się rozliczanym z mocy czynnej, a nie pozornej, to wtedy mniej jest do zapłacenia.. Nadal nie rozumiesz, że tak czy inaczej się rozliczasz. Po prostu na rachunku tą pozycję nazwano inaczej -> koszty przesyłu... zamiast energia bierna. Cytuj Link to post Share on other sites
mICh@eL 335 Napisano 19 Lipca 2009 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Też widzę, że nie do końca się rozumiemy, ale nie o to chodziło w tej dyskusji, tylko o pasywne PFC, a to jak już mówiłem ważne że w ogóle jest Cytuj Link to post Share on other sites
Tomek Stiller 0 Napisano 19 Lipca 2009 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2009 Ja się z tobą nie zgadzam Chciałbym, żeby w tym zasilaczu było aktywne PFC... Zrobiłem sobie małe pomiary. W chwili pisania tego tekstu komp pobiera: 63W / 80VA z sieci, Fi = 0.79 Przy maksymalnym obciążeniu procesora: 96W / 115VA z sieci, Fi = 0.82 Trochę porażka Może powinienem sobie kupić PicoPSU? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts