Skocz do zawartości

Pasywny zasilacz... Jaki?

Recommended Posts

To jest niezły bajer do suszenia skarpetek :)

No i nie umywa sie do "Yesico", normalnie brzydal.

Ladny to on nie jest ale dziala, jak mnie kiedys najdzie to zrobie taki numer z moim enermaxem - rurki cieplne sie zalatwi, dam na wyrsztat aby mi wygieli , radiatory to tez nie problem...

Ale w sumie ja swojego kompa nie slysze (wentyle papst 900RPM na kolkach gumowych, ledwo obciazony zasilacz pasywna grafa), wiec pewnie dopiero jak zmienie plyte glowna, ram i zrobie OC proca to bede myslal nad zmianami w chlodzeniu i takim brzydalem.

Dorzucę swoje trzy grosze. Uważam, że to gra niewarta świeczki. Gdyby takie zasilacze był w porównywalnej cenie, to w porządku. Ale przy takich kosztach zdecydowanie lepiej kupić coś bardzo cichego, lub coś średnio cichego i podmienić wentylator na coś zdecydowanie cichszego. Koniec końców, zasilacz nie będzie głośniejszy od dwóch wentylatorów w obudowie :)

Hyhy, fajnie ten zasilacz przerobiony. Na pewno bardzo niskim kosztem. Niemniej ja chyba jestem już na taką zabawę za stary :sciana:

Sam pomysl jest niezly, a obecnie pasywki nie sa juz takie drogie wiec raczej nie licze na wysyp mini recek 'jak przerobilem zasilacz na pasywny' :) . Poza tym mysle ze producenci zasilaczy projektuja i wykonuja swoje wyroby duzo solidniej i o wiele bardziej 'elegancko'.

Ciesze sie ze sie podobalo, ale dalej nie wiemy jaka jest decyzja ostateczna co od wymiany zasilki ??? :)

Ciekawi mnie opinia posiadacza super cichego komputera. Dalo by sie nagranie jakims mikrofonem zrobic ?

pozdrawiam

Ciesze sie ze sie podobalo, ale dalej nie wiemy jaka jest decyzja ostateczna co od wymiany zasilki ??? :o

Ciekawi mnie opinia posiadacza super cichego komputera. Dalo by sie nagranie jakims mikrofonem zrobic ?

pozdrawiam

Odnośnie zaiłki, to kupię coś pasywnego. Jeszcze do końca nie wiem co. Może tego, do którego odnośnik podałem? Mogę zmierzyć sonometrem - tym samym co w teście zasilaczy :)

Ja w dalszym ciągu uważam, że wentylatory w obudowie będą głośniejsze od takiego be quiet!'a Dark Power P7-Pro 450W (388zł), więc zasilacz pasywny IMHO mija się z celem :o

Jak wszyscy, ale Tomek się uparł i koniec :o Pasywnie chłodzona płyta - ok, pasywnie chłodzona grafika - ok, pasywnie chodzony procesor - ok. Zasilacz? No nie wiem :) Ale swoją drogą, sam jestem ciekaw jakby to działało :co:

Faktycznie jestem uparty jak baran i jak ktoś nie ma bardzo sensownych argumentów, to mnie nie przekona - a chciałem pasywny :>

Zasilacz kupiłem na alledrogo -> http://allegro.pl/item676398720_zasilac ... ybeli.html tani niestety nie był.

Wnioski:

Po pierwsze jest to dość stary już model, budowany jeszcze na bazie specyfikacji ATX v2.01. Co to oznacza? Ano wtyczka do płyty głównej tylko 20pin, ATX 12V tylko 4pin. Zwiększona obciążalność linii +5V w tym przypadku 35A z której kiedyś były zasilane procesory, dość słaba linia +12V tylko 18A. Zero wtyczek dla kart PCI-e no i tylko dwie wtyczki SATA. I co najgorsze, tylko pasywne PFC!

Jednym słowem straszna bieda jak na współczesne standardy :wariat: Trzeba być tego świadomym kupując taki zasilacz. O ile kabelki miałem obadane, to tego PFC nie przewidziałem i jestem przez to na siebie osobiście dość mocno zły. Konkurencyjny Amacrox ma aktywne PFC i efektywność do 89% ale z kablami jest podobna bieda. http://allegro.pl/item678522634_zasilac ... torow.html

Zasilacz zainstalowany w komputerze faktycznie jest bezgłośny - chociaż coś. Nic nie piszczy, nic nie bzyczy - dzięki bogu. Piszczenie i bzyczenie cewek to ostatnio plaga sprzętu komputerowego. W mojej konfiguracji podczas normalnej pracy zewnętrzny radiator robi się ledwie letni. Obudowa zasilacza jest ciepła. Po kilkugodzinnym 100% obciążeniu procesora rozgrzewa się niewiele mocniej. Także tutaj pełen sukces.

Cały kompik pracuje znacznie ciszej, ale teraz niestety słyszę terkoczące wentylatory z tyłu obudowy. Paranoja normalnie. Kolejnym krokiem będzie zatem wymiana tanich arctic coolingów (całe 7pln/sztukę) na całkiem niezłe (podobno) noctua. Jak to nie pomoże, to wyłożę budę matą bitumiczną z filtrem. Powinno ostatecznie być znacznie lepiej.

Zasilacz kupiłem na alledrogo -> http://allegro.pl/item676398720_zasilac ... ybeli.html tani niestety nie był.

Może tani nie był ale musze przyznać że jest bardzo ładny i co ważne bezgłośny a w końcu o to ci chodziło :(

Tylko standardowe rozwiązania są stosunkowo tanie a wszystko co wystaje ponad "norme" niestety kosztuje dość słono ;)

Gratuluje zakupu :) tylko teraz byle mucha będzie psuła efekt :wariat:

Mozemy liczyc na mala recke i testy efektywnosci energetycznej ???

Zasilacz ciekawy ale Amacrox z 24pin/36 gwarancji bylby moim zdaniem lepszym zakupem. Wazne ze nic nie brzeczy, co do wentylatorow to moge polecic papsty - moze i sa drogie ale odpowiednio do ceny ciche.

pozdrawiam

I co najgorsze, tylko pasywne PFC!

(...)

O ile kabelki miałem obadane, to tego PFC nie przewidziałem i jestem przez to na siebie osobiście dość mocno zły.

Ale żeście się uparli na te PFC... aktywny dopasowuje się w zależności od obciążenia, żeby współczynnik PF był jak najbliżej 1.00. Pasywny jest ustawiony na sztywno, pewnie na 100% obciążenie.

Dlatego jeżeli Twój komputer pobiera ~100W (mocy czynnej), a współczynnik PF (inaczej cos ϕ) oscyluje w granicach 0.70, to pobierasz ~142W mocy pozornej, a płacisz tylko za ~100W. Dlatego filtry PFC leżą tylko po stronie elektrowni i są wymogiem UE.

I nie mylić współczynnika Power Factor (inaczej cos ϕ) ze sprawnością zasilacza - to są dwie różne rzeczy :!: