kamarovs 0 Napisano 12 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 Witam, Mój komputer przestał reagować na wszelkie próby uruchomienia. Wygląda to tak, że po naciśnięciu przycisku power przez ułamek sekundy widać drgnięcie wszyskich wentylatorów, dyski wydają z siebie dźwięk, jakby startowały, przez chwilę świeci się dioda ON, jednak od razu wszystko gaśnie. Podobny stan utrzymywał się od ok. 2 tygodni, jednak do tej pory po kilku próbach (klikanie do skutku) udawało mi się uruchomić system. Dodam też, że od właśnie tych 2 tygodni da się usłyszeć charakterystyczne wysokie dźwięki, jakby od starego transformatora, pochodzące od zasilacza, stąd też moje podejrzenie padło na ten właśnie element. Postanowiłem więc wyjąć go z komputera, i dla pewności zetknąć styki zielony i czarny, jednak bez obciążenia, zasilacz wystartował. Stąd też moje pytanie, czy takie objawy mogą być powodowane przez coś innego, jakieś zwarcie, czy coś z płytą główną? Zaznaczam, że nie mam za bardzo możliwości podłączenia innego zasilacza dla przetestowania. Czy istnieje jakaś inna możliwość sprawdzenia? Komputer ma swoje lata, jednak nigdy nie sprawiał problemów. zasilacz- Chieftec CFT-560-A12S cpu- AMD phenom 2 960T (lekkie OC o 400mhz bez zmiany napiecia) mb- Asrock n68c-s ram- vengeance 2x4gb gpu- gigabyte gtx 670 do tego 2 HDD i jeden SSD z systemem Cytuj Link to post Share on other sites
kamil_18_19 499 Napisano 12 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2018 (edytowane) Jak ty OC robiłeś na tym szrocie pseudo płyty, to może być że płyta umarła. Edytowane 12 Kwietnia 2018 przez kamil_18_19 Cytuj Link to post Share on other sites
kamarovs 0 Napisano 14 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2018 Kupiłem miernik, włączyłem zasilacz, podłączyłem do niego napęd DVD (który działał bez problemu) i zmierzyłem napięcia. Z takim obciążeniem wszystko wyszło prawidłowo. Czyli mogę mieć pewność, że to jednak płyta? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts