Skocz do zawartości

Modernizacja pod cs'a

Recommended Posts

Witam. Chciałbym coś ulepszyć w moim komputerze. Chciałbym uzyskać więcej FPS w CS:GO bo tylko do tego używam komputera, oprócz przeglądania stron w internecie. Na obecną chwile mam 40-60 fps czasami spadają poniżej 40. Co proponujecie wymienić, aby było te stałe 100 FPS jak najniższym kosztem?. 
Moje podzespoły to:
Płyta główna: Asus p5ne sli
Procesor: Intel core 2 quad Q6600
Karta Graficzna: Geforce gt440
Zasilacz: Tacens V 700V
Dysk: Barracuda 7200.7 120gb 

Hmm. Ja bym  dużo nie upgrade'ował. Najpierw popraw wydajność w samym systemie oraz grze. Ja ,mając pc: [core2duo e5600(chyba) 2.50 gHz, 2gb ram, radeon 4600 512 mb :P  :P  :P ] wyciągałem nawet do 100 fps przy detalach niskich + shader na wysokich  :menda: . 

Ogólnie polecam Ci poszperać w necie na temat wydajności w csgo czy w innych grach czy poprawieniu wydajności samego kompa. Kiedy nie chciałem lepszej wydajności w kompie miałem nawet 9 fpsów w CSGO i komputer sam mi się wyłączał. Trochę tu trochę tam i dorobiłem sie 100+ fps  :->. A specem w tych dziedzinach nie byłem.

Polecam m.i.n programy typu:

-Advanced System Care, któremu bardzo dużo zawdzięczam, dał mi dużo fps'ów (Skanuj całkowicie komputer), 

-CCleaner, który jest OK, nie widziałem różnicy ale zawsze coś,

-HWMonitor-służy on do pokazywania temperatur.

Mam także komputer położony na skos pomiędzy biurkiem a szafą i zdjętą klapą (hehe) co dało mi mniejsze temperatury(dzięki właśnie HWMonitor) i tym samym lepszą wydajność. 

Oczywiście warto też przeczyścić samą maszynę  :P  ;)

Co do samej wydajności.

1. Mniejsze zapotrzebowanie pamięci

Uruchom msconfig (start --> szukaj --> wpisz: msconfig) i najpierw:

-Rozruch --> Opcje zaawansowane --> Liczba procesorów --> zaznacz na 4

-Usługi --> zaznacz Ukryj zawartość firmy Microsoft --> odznacz wszystkie lub zostaw te ,które wiesz że Ci się przydadzą, i kliknij zastosuj.

-Uruchamianie --> Wyłącz wszystkie.

2. Wygląd i wydajność systemu

Panel sterowania --> System i zabezpieczenia --> System -->  Zaawansowane ustawienia systemu  --> Wydajność , ustawienia --> Odznacz wszystko oprócz "Użyj wizualnych stylów okien i przycisków" i "wygładź czcionkę"

3. Opcje uruchamiania

Biblioteka --> CSGO --> własciwości --> ustaw opcje uruchamiania --> wklejasz to poniżej

-novid +cl_forcepreload 1 +mat_queue_mode 2 -nod3d9ex -nojoy -threads 4 fps_max 0 -Heapsize x( x - ilość GB Twojej pamięci ram)

-Heapsize 1048576 (Komputer z 2GB pamięci RAM)

-Heapsize 1572864 (Komputer z 3GB pamięci RAM)

-Heapsize 2097152 (Komputer z 4GB pamięci RAM)

-Heapsize 3145728 (Komputer z 6GB pamięci RAM)

-Heapsize 4194304 (Komputer z 8GB pamięci RAM)

4. Ustawienia video CSGO

Ustaw wszystko na niskie  :rotfl:  Ewentualnie potem kombinuj z pojedynczymi ustawieniami  :menda:.

5. Zajrzyj do środka peceta 

Przeczyść go. Po prostu. 

Wyczyść radiator z kurzu(możesz nawet spirytusem i patyczkami do uszu) lub profesjonalniej, czyli sprężonym powietrzem. Także możesz przeczyścić kartę graficzną, a raczej jej wiatraczek. Ważnym elementem w pracy jest sam procesor. Usuń starą pastę termoprzewodzącą i nałóż nową. Mi to bardzo pomogło  8-).

WAŻNE  :!:  :!:  :!:  : NIE ODKURZAJ GO  :rotfl:

To tyle z mojej wiedzy na temat wydajności CSa. W razie pytań pisz. PZDR.

Edytowane przez zielony1910

Nie mam na ten temat wiedzy. Musiałbym poczytać o tym troszkę ;p. Tak się zastanawiam czy jest sens pchać w tego dziadka czy po prostu można złozyć jakiś zestaw za 1200 zł, który sobie lepiej z tym poradzi? Choć chciałbym osłyszęc co mozna zmienić tak do 400-500 zł

Edytowane przez hupson

Powiem ci tak, twój procesor na tej płycie można spokojnie podkręcić do 3,5 ghz  albo nawet i wyżej.

https://www.youtube.com/watch?v=ay6ERbcTOYo <--  tu masz twoj procesor na stokowych zegarach + 1050

Za 500 zł możesz dostać spokojnie używana gtx 1050 i to pewnie z gwarancja - możesz poszukać jeszcze na olx/allegro może uda się dorwać taniej a za resztę kupić jakiś zasilacz.

Ew w 500 zł możesz isc w karte gt 1030 + jakiś markowy zasilacz np taki http://allegro.pl/zasilacz-be-quiet-430w-bqt-l7-430w-pure-power-gw-i7195204845.html + do tego chłodzenie np spc spartan 3/ lub wersja pro

I na czymś takim spokojnie pograsz w cs go w 150fpsach albo nawet więcej.

Co do nowego sprzetu to na twoim miejscu został bym na tym procesorze co masz i zbierałbym na nowego pc.

Mozna isc w płyte na h110 + procesor g4560 ale razem z karta i ramem ddr4 wyjdzie 1500 zł a za 2500 juz masz i3 8100 + 8 gb ram 3000mhz + płyta na z370 + 1050ti (ceny na teraz) <--- plus mozliwosc bardzo duzej rozbudowy nawet do i7 8700

Edytowane przez Tirell

Podkręć procesor obowiązkowo. I już zauważysz różnice. Nic trudnego. Jest cała masa poradników. Nie trzeba od razu robić tego ekstremalnie. Np na początek ustaw na 3ghz, jak się spodoba to walczyć o więcej.

No i gtx 1050, albo nawet GT 1030 powinno starczyć do tego proca za jakieś 250 zł.

Edytowane przez jakub1t

Podniosłem taktowanie do 333mhz po 20 minutach wywalił jakiś błąd w OCCT, ale nwm jaki bo nie jest napisane lub nwm gdzie to odczytać. Zmieniłem napięcie o 1 szczebelek w górę i po 20 minutach wszystko ok. testować dłużej min. 1h? Dodam, że temperatura to max 60 stopni

Edytowane przez hupson

Nie ma co testować bo w grze i tak procesor nie będzie tak obciążony , będziesz się martwił jak gra się będzie wieszała . 

Testuj sobie po 5 10 minut i jak będzie ok to w grze też na pewno będzie dobrze . 

O obniżeniu taktowania ramu nie zapomniałeś ? bo coś szybko trzeba było napięcie podnieść .

60 stopni to jeszcze mało jest 

Edytowane przez jakub1t

Nic nie zmieniałem cały czas jest bodajże 800. A ile wypadałoby wpisac jezeli o to chodzi :)? Jakbym chciał podciagnąć do 3.2 ghz to zmienić napięcie na wyższe i taktowanie ramu na niższe (ile)? Czy metodą prób i błędów?

Edytowane przez hupson

Kręc ile się da, póki będzie przechodzil OCCT przy normalnych temperaturach (do 70 stopni bym sie osobiscie nie marwił) a pozniej zrob occt z godzine i pozniej zobacz w grze.

Tak naprawde nie obciazysz tak procesora w normalnym uzytkowaniu jak w occt, jak dobijesz do konca twoich mozliwosci z oc to zmien paste na nowa jesli tego nie robiles, odkurz obudowe i temperatury jeszcze spadna.

A co z tym taktowaniem ram'u? Coś z tym robić czy cały czas ma widnięc w biosie 800mhz?

Kręc ile się da, póki będzie przechodzil OCCT przy normalnych temperaturach (do 70 stopni bym sie osobiscie nie marwił) a pozniej zrob occt z godzine i pozniej zobacz w grze.

Tak naprawde nie obciazysz tak procesora w normalnym uzytkowaniu jak w occt, jak dobijesz do konca twoich mozliwosci z oc to zmien paste na nowa jesli tego nie robiles, odkurz obudowe i temperatury jeszcze spadna.

Nie wiem jak w twojej płycie masz ustawione , ale podkręcając proca , ram się automatycznie podkręca , a że możliwości ramu w oc są małe to on pierwszy wiesza komputer . Sprawdź w jakimś programie ile rzeczywiście jest mhz na ramie np w cpu id . Może trzeba będzie dzielnik zastosować , chyba że płyta jest taka super i trzyma sztywno 800mhz , ale jeszcze nie widziałem takiej .