Skocz do zawartości

Modernizacja czy lepiej zmiana na nowy

Recommended Posts

Witam,

Niedługo otrzymam z powrotem mój stary komputer, którego nie widziałem ponad 2 lata (długa historia). Z tego co pamiętam to wyglądało to mniej więcej tak:

Procesor: i5 3450

Płyta: ASRock H61 Pro BTC LGA 1155

Pamięci: Crucial 8GB 1600 MHz CL9 Balistix

Zasilacz: Corsair CX500

Obudowa: jakiś wielki Fractal

Kata: tu mnie pamięć zawodzi, ale chyba było to coś 7850, czy 7950.

W tej chwili z uwagi na badzo mało miejsca i potrzebuję sprzętu na prawdę małego. Przeznaczenie to zwykły domowy użytek i mało wymagające gry (Battlefied 4 na tym śmigało i chyba to mi wystarczy). I teraz moje pytanie: czy ten sprzęt jest jeszcze na tyle możliwy że warto by było zmienić płytę gł. na wersję mini i jakąś mini obudowę do tego, czy jest już na tyle stary, że nie warto i lepiej to sprzedać? Wiadomo, chciałbym wydać jak najmniej, kwestia tylko czy inwestowanie w ten zestaw to poroniony pomysł, czy jeszcze może warto?

Jak nie chcesz dużo inwestować i to, co masz wystarcza do codziennego użytku, to jak najbardziej wymiana płyty na mATX/ITX i mniejsza obudowa ma sens. Procek jeszcze długo do zwykłego użytkowania będzie wystarczał, z nowszą grafiką nawet do gier w 1080p nie ma tragedii.

Tu masz niedrogą płytę ITX pod twój procek: http://allegro.pl/wyprzedaz-asus-p8h61-i-lx-r2-0-rm-si-itx-wa-wa-i7274136073.html

Co do obudowy, to zależy wszystko od wielkości karty graficznej, jak jest nieduża to nawet do takiego Elite 110 http://www.coolermaster.com/case/mini-itx-elite-series/elite110/ się zapakujesz (chociaż wtedy wypadałoby zainwestować w jakieś przyzwoite chłodzenie low profile), ale te Radki bywały raczej spore, więc pewnie do dyskusji zostaje coś na zasadzie Elite 120/130, Thermaltake Core V1, SilverStone SG13, Fractal Design CORE 500 i inne tego typu obudowy, mieszczące pełnowymiarowe karty graficzne.

Jak chcesz zainwestować więcej i zejść jeszcze niżej z wymiarami możesz rozważyć wymianę grafiki na jakiegoś gtx 1050/1050ti/rx 560 w wersji low profile, wtedy w ogóle zapakujesz się nawet do tego: https://www.morele.net/obudowa-fractal-design-node-202-fd-ca-node-202-bk-809340/

Edytowane przez iamnotreal

Dziękuję bardzo za radę. Najbardziej pasuje mi opcja z Elite 110/TT Core V1 - karta graf. o ile pamiętam nie była aż tak ogromna, nie mogę sobie przypomnieć marki-jakaś mniej popularna była, ale obmierzę na pewno przed zakupem.

Edit: pamiętam, że czerwona mocno była, może VTX ale głowy nie dam.

Edytowane przez seba102

Jeżeli zdecydujesz się na Elite 110 polecam dokupić jakieś bardziej wydajne chłodzenie na procka - w tej obudowie zasilacz siedzi bezpośrednio nad płytą/procesorem, więc żadne duże chłodzenie tam nie wejdzie, a boxowe mieści się na styk i ma przepływ powietrza bardzo ograniczony przez to, że wszystko w obudowie jest nawciskane na styk (a zasilacz masz niemodularny, więc te wszystkie kable też nie ułatwią sprawy). Zwłaszcza, że z opcjonalnymi wentylatorami 80mm na boku nie wchodzi karta z wyższym shroudem, a nawet jak wsadzisz wentyle low profile, to musisz je dać na nadmuch, żeby nie dmuchały przeciwnie do wentyli na karcie, co powoduje, że na froncie musisz zrobić wyrzut, co z kolei robi jeszcze gorzej dla procka, bo nad cooler trafia powietrze po cyrkulacji w obudowie. 

Mam Elite 110 i po wielu podejściach stanęło w ogóle na AIO. Ze stockowym coolerem i5-4590 na teście obciążeniowym dobijał do 90'C i zaczynał zbijać takty po dosłownie dwóch minutach, a twój procesor ma niewiele mniejsze tdp (77W dla 3450 vs. 84W dla 4590), więc podejrzewam, że możesz napotkać podobny problem. Coś na zasadzie Cryorig C7 powinno sprawdzić się dużo lepiej.

Z drugiej strony Core V1 jest sporo większa i ma to głupie okno, wiec widać burdel z kablami w obudowie.

Czyli raczej Elite 110 skreślam, na cpu jest jakiś Silentium Spartan i był sporawy, a do tego ta wielka wiązka kabli z zasilacza do upchania. W tym wielkim Fractalu pamiętam przy graniu i ograniczonych obrotach wentylatora, procek nie grzał sie wcale, aż się dziwiłem. W Core V1 właśnie to okno niezbyt piękne, ale trudno.

A czy te pamięci DDR3 jeszcze dają radę, bo teraz widzę już są jakieś DDR4?

Edytowane przez seba102

Do Core V1 Spartan powinien wejść, ale warto to zmierzyć, bo nie wiem, czy wszystkie wersje tego chłodzenia miały ten sam wymiar (nowe mają 135mm, do V1 wchodzi 140mm).

A czy te pamięci DDR3 jeszcze dają radę, bo teraz widzę już są jakieś DDR4?

Pamięci jak pamięci. Nowe platformy używają DDR4, ale nie są one kompatybilne z twoją generacją sprzętu, więc jeżeli chciałbyś się przesiadać, to musisz zmienić płytę, procesor i ram.