Antenor 5 Napisano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Witam, mam do was pytanie. Sprawa przedstawia się tak. Mam w swoim pokoju modem internetowy do którego jednym kablem rj45 jest podłączony komputer, a drugi jest przeprowadzony do sąsiedniego pokoju i podłączony do dekodera (posiadam telewizje internetową z Netii). Ten kabel który idzie do dekodera chciałbym rozdzielić na dwa i jeden koniec podłączyć do dekodera aby móc oglądać normalne tv, a drugi koniec bezpośrednio do telewizora, gdyż zamierzam wykupić netflixa z jakością 4k i wifi nie ciągnie mi tej jakości. Tu stawiam pytanie, jakiego urządzenia użyć do rozdzielenia tak sygnału? Oczywiście raz będzie oglądana telewizja, raz netflix. Widziałem takie tanie rozgałęziacze co niby z jednego kabla robią dwa ale nie wiem czy to zda egzamin a wydaje mi się, że switch będzie przerostem formy nad treścią. Co o tym sądzicie? Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Kroniki 12 Napisano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Cos takiego np? https://www.google.pl/search?q=gniazdo.rj45&client=ms-android-samsung&prmd=ivsn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj-t6GazqPaAhUJjCwKHT6LBI4Q_AUIESgB&biw=360&bih=560#imgrc=iE-6-Y8EKJmUKM: Cytuj Link to post Share on other sites
tad111 14 Napisano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Switch jest jedyną opcją. Pewnie myślałeś o czym takim: https://tech-sas.pl/rozdzielenie-internetu-z-jednego-kabla-na-dwa-urzadzenia/ Ale to tylko rozdzieli kabel i pozwoli na podłączenie dwóch urządzeń na jednym kablu - dwa gniazda sieciowe w modemie i tak są wymagane. Sygnału nie podzielisz poprzez kabel, tylko switch w tym przypadku pomoże. Cytuj Link to post Share on other sites
benutzer 257 Napisano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Kiedyś ktoś mnie prosił, żeby na skrętce podpiąc 4 komputery, bo przecież jest 8 żył, czyli po dwie na komputer. Kabel podzielisz jak pisze tad111 ale będzie działało co najwyżej z szybkością 100 Mbps. Kup od razu parę metrów kabla i podepnij jak bozia przykazała a nie dziaduj. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość paprykarz Napisano 5 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2018 Użyj bidaswitcha zaproponowanego przez tad111. Abo kup byleswitch jak benutzer radzi. https://www.morele.net/switch-d-link-des-1005d-5x-10-100-mbps-6722/ Cytuj Link to post Share on other sites
cooger 2076 Napisano 6 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2018 Nie rób żadnego druciarstwa! Używany swoich to kilkanaście złotych! 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Antenor 5 Napisano 7 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2018 (edytowane) Także dzięki za pomoc. Wybór padł na switcha. Nie mogę przeprowadzić drugiego kabla z modemu do tamtego pokoju gdyż wiąże się to z wierceniem drugiej dziury w ścianie i demolką połowy z obydwu pokoi. Dlatego chciałem poradę jak rozdzielić kabel a nie jak to benutzer określił dziaduje... Edytowane 7 Kwietnia 2018 przez Antenor Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts