szymw43 1 Napisano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Witam, mam problem, ponieważ komputer ma straszne spadki fps w grach, czasem jak gram w gry to mam przez 10s czarny ekran, temperatury są dobre. Z tego co widze to podczas spadków fps spada uzycie karty z 99% do np 60% Podzespoły : MSI GTX 980 G1 GAMING I5 8600k ASRock Z370 PRO4 DDR 4 8gb 3200mhz Cooler Master GX 750W Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Witam. Zaproponuję odinstalowanie sterowników, wejście w tryb awaryjny i użycie programów DDU i FreeRegistry Cleaner lub opcji czyszczenia rejestru z kombajnu CCleaner. Po wymaganym restarcie wystarczy zainstalować najnowsze sterowniki ale bez programu GeForce Expirence. Jeśli reinstalacja sterowników nie pomoże zostanie jeszcze sprawdzenie czy płyta główna ma wgrany ostatni BIOS. Oczywiscie system ma wgrane wszystkie aktualizacje? W ostateczności gdyby próby rozwiązania problemów przez oprogramowanie zawiodły, będzie opcja sprawdzenia działania karty graficznej na innym komputerze. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
szymw43 1 Napisano 3 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Bios nie był aktualizowany, system na najnowszą aktualizacje, zaktualizowanie biosu by coś dało? Cytuj Link to post Share on other sites
MESSER 222 Napisano 3 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 Nigdy nie wiadomo, osobiście jak nic się nie dzieje raczej nie aktualizuje firmware/BIOS do sprzętu, ale jak coś nie tak trzeba sprawdzić wszystkie opcje, jak tą z reinstalacją sterowników bez expirence przez którego potrafią być różne problemy. Kiedyś gdy wchodziły karty z GPU Maxwell było nieco problemów z stabilnym dzianiem tych kart, i aktualizacja BIOS do płyty głównej zazwyczaj pomagała. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
szymw43 1 Napisano 3 Kwietnia 2018 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2018 ogólnie problem polega na tym że nie wiem dlaczego bardzo spada użycie karty w grach z 99% do 40-60% i przez to są spadki Cytuj Link to post Share on other sites
Maciej21 2 Napisano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 (edytowane) Dzień dobry Masz w win 10 opcję napraw komputer? Jeśli nie tryb awaryjny i sprawdź to, a ja na marginesie proponuję zainstalować Glary (narzędziowy) htpp:\\www.glarysoft.com. Odinstaluj drivery od karty graficznej i za pomocą Glary pobierz nowe. Ja proponuję odinstalowanie driverów od karty graficznej.W Glary jest opcja menadzer sterowników, który sprawdza i aktualizuje wszystkie drivery oraz oczyszcza system i rejestr, także go defragmentuje. Edytowane 4 Kwietnia 2018 przez Maciej21 Cytuj Link to post Share on other sites
zbiku90 3659 Napisano 4 Kwietnia 2018 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2018 (edytowane) Jakie masz zużycie RAMu podczas grania? 8GB do najnowszych gier to trochę mało i przez stronicowanie pamięci na dysku mogą być spadki. Edytowane 4 Kwietnia 2018 przez zbiku90 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts